Tip: Zo gebruik je het iPhone-toetsenbord als muis in iOS 12

Marcel Vroegrijk
21 oktober 2018, 10:33
2 min leestijd
Tip: Zo gebruik je het iPhone-toetsenbord als muis in iOS 12

Op een iPhone of iPad heb je eigenlijk geen muis nodig, je kunt gewoon met je vinger het scherm aanraken. Toch kan een cursor goed van pas komen als je bijvoorbeeld snel een tikfout wil corrigeren tijdens het typen.

Lees verder na de advertentie.

Zo werkt de iPhone touch cursor

Er zijn twee manieren om je iPhone-toetsenbord als muis te gebruiken: mét, en zonder 3D Touch. Deze speciale bediening zit sinds 2015 in alle iPhones vanaf de 6S. Uitzonderingen zijn de iPhone SE en nieuwe iPhone XR, waardoor je iets anders te werk moet gaan. Wij leggen uit hoe beide manieren werken.

Met 3D Touch

Heb je een iPhone 6S (Plus), iPhone 7 (Plus), iPhone 8 (Plus), iPhone X, iPhone XS of iPhone XS Max? Dan kun je gebruikmaken van 3D Touch. Hiermee kun je snel en nauwkeurig de cursor op een specifieke plek in een zin zetten en zo bijvoorbeeld een foutje corrigeren. Zo werkt het:

  1. Houd in een app waarbij je kunt typen (zoals WhatsApp) het toetsenbord wat harder ingedrukt dan normaal;
  2. Wacht totdat de letters verdwijnen en de toetsen grijs worden. Je toetsenbord werkt nu als een muis;
  3. Beweeg je vinger over het toetsenbord en verplaats je cursor in het tekstvak op het scherm.

Je kunt nu teksten selecteren en in woorden letters weghalen. Bovendien is deze manier veel sneller dan wachten op het vergrootglas als je een woord selecteert. De cursor werkt in alle apps waar je een toetsenbord in gebruikt, zoals WhatsApp en de Notities-app.

iPhone 3d touch cursor

Zonder 3D Touch

Heb je een iPhone SE of iPhone XR? Dan beschikt jouw toestel niet over 3D Touch. Gelukkig heeft Apple hier iets op gevonden zodat jij je toetsenbord alsnog als muis kan gebruiken.

  1. Houd je vinger in bijvoorbeeld WhatsApp iets langer dan gebruikelijk op de spatiebalk. Let op: het maakt hierbij niet uit hoeveel kracht je gebruikt;
  2. De toetsen worden grijs en de letters verdwijnen. Je toetsenbord werkt nu als een muis;
  3. Houd het scherm vast en beweeg met je vinger om de cursor te verplaatsen;
  4. Laat los als de muis op de juiste plek staat.

Ook kun je nu stukken tekst selecteren door gelijktijdig de spatiebalk vast te houden, terwijl je met een andere vinger op het trackpad tikt. Veeg nu over het scherm om tekst te selecteren. De iPhone SE en iPhone XR hebben geen 3D Touch om de kosten te drukken. Let er wel op dat de functie enkel werkt vanaf iOS 12.

Meer over 3D Touch

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu