Tip: Gebruik je iPhone-toetsenbord als muis met 3D Touch
Marcel Vroegrijk

Op een iPhone of iPad heb je eigenlijk geen muis nodig, je kunt gewoon met je vinger het scherm aanraken. Toch kan een cursor goed van pas komen als je bijvoorbeeld snel een woord weg wilt halen tijdens het typen.

Zo werkt de iPhone 3D Touch-cursor

3D Touch zat voor het eerst in de iPhone 6S en 6S Plus. Met deze speciale bediening voer je acties uit door harder op het scherm van je iPhone te drukken. Een bekende functie is dat je in WhatsApp iets steviger op een nieuw bericht drukt om het te lezen, zonder gelijk het hele gesprek te openen.

Ook krijg je bij veel apps snelkoppelingen voor vaakvoorkomende acties te zien als je harder drukt op de app-icoontjes op je homescreen. Zo kun je vanuit het startscherm bijvoorbeeld meteen je laatste afspeellijsten van Spotify openen.

iPhone 3d touch cursor

Selecteren met 3D Touch

Met 3D Touch kun je ook snel en nauwkeurig tekst selecteren of de cursor op een specifieke plek in een zin zetten. Vooral dat laatste gaat op de standaard manier vaak erg traag en moeizaam. Je moet dan eerst wachten tot er een vergrootglas over het geselecteerde woord verschijnt, en pas dan kun je de cursor ergens anders zetten.

De 3D Touch-cursor gaat een stuk sneller. De cursor komt tevoorschijn als je in een app wat harder op het toetsenbord drukt. Je weet dat het werkt als de letters verdwijnen en de toetsen grijs worden. Door je vinger over het toetsenbordvlak te bewegen, verplaats je de cursor in het tekstvak op het scherm.

Zo kun je in WhatsApp snel een letter aanpassen als je een typfout hebt gemaakt. Door weer even wat harder te drukken, selecteer je het woord waarop de cursor staat om het bijvoorbeeld te verwijderen. De cursor is niet alleen handig in chat-apps als WhatsApp, maar bijvoorbeeld ook in de Notities-app.

iPhone 3d touch cursor

Om 3D Touch te gebruiken heb je minimaal iOS 9 nodig. Ook moet je in het bezit zijn van een iPhone 6S, 6S Plus, iPhone 7 of 7 Plus. Eerdere toestellen zoals de iPhone SE hebben geen 3D Touch.

Lees het laatste nieuws over 3D Touch

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.