iPadOS-tip: widgets toevoegen en vastzetten op je iPad-homescreen

Florence Peeters
25 september 2019, 13:18
2 min leestijd
iPadOS-tip: widgets toevoegen en vastzetten op je iPad-homescreen

Met iPadOS wordt het homescreen van je iPad een stuk functioneler. De app-icoontjes zijn kleiner, maar er is nu ook ruimte voor widgets van bijvoorbeeld je mail, bestanden, het weer of andere apps. Zo voeg je zulke widgets toe en zet je ze op de juiste positie.

Lees verder na de advertentie.

In iPadOS widgets toevoegen doe je zo

Een widget is een klein overzicht van een app met de belangrijkste informatie, zodat je deze snel kan checken of snel toegang hebt. Zulke widgets kennen we al een aantal jaar van de iPhone en iPad, maar maken dankzij iPadOS eindelijk ook de overstap naar je homescreen.

iPadOS widgets toevoegen

Standaard staan er al een paar widgets, maar deze kun je wijzigen en andere aan de lijst toevoegen. Dit doe je als volgt.

  1. Veeg met je vinger omhoog op de widgets tot je helemaal onderaan belandt;
  2. Tik hier op ‘Wijzig’;
  3. Scroll naar beneden en tik op een groen plusje bij een widget die je op je homescreen wil zetten;
  4. Tik op het rode icoontje en op ‘Verwijder’ om een widget juist uit de lijst te verwijderen;
  5. Druk rechtsboven op ‘Gereed’ als je klaar bent.

Favoriete widgets vastzetten

Omdat er natuurlijk maar beperkte schermruimte is, kun je niet standaard alle widgets zien. Je kunt daarom twee van deze app-previews vastzetten op je thuisscherm. De rest komt tevoorschijn als je door je widgets scrolt. Jouw favoriete widgets vastzetten is heel gemakkelijk.

iPadOS widgets toevoegen
  1. Tik onderaan de widgets op ‘Wijzig’;
  2. Ga met je vinger naar het hamburgermenu-icoon rechts naar de naam van een widget en sleep de widget van ‘Favorieten’ naar ‘Vastgemaakte favorieten’;
  3. Druk op ‘Gereed’ om de instelling op te slaan.

Op deze manier kun je ook in de lijst ‘Favorieten’ de volgorde van de overige widgets bepalen, en deze rangschikken naar welke jij het meest gebruikt. Ben je eigenlijk helemaal niet zo gecharmeerd van die widgets? Het is in iPadOS ook mogelijk om deze optie helemaal uit te schakelen. Hiervoor ga je naar hetzelfde menu om widgets aan te passen en verschuif je de schakelaar bij ‘Houd op beginscherm’ op grijs.

Naast widgets verandert wel meer met iPadOS op je iPad. Zo gaat het updaten van apps uit de App Store net iets anders en is er een vernieuwd toetsenbord dat je sneller laat typen. Als je een Mac hebt, kun je je iPad als tweede scherm gebruiken dankzij de Sidecar-functie. Check ook onze iPadOS preview voor een eerste indruk.

Lees meer over iPadOS

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu