De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Toetsenbord laten zweven en sneller ‘typen’: zo werkt het toetsenbord van iPadOS 13

Michel van 't Klaphek
12 juli 2019, 19:22
2 min leestijd
Toetsenbord laten zweven en sneller ‘typen’: zo werkt het toetsenbord van iPadOS 13

Het toetsenbord van de iPad wordt in iPadOS flink verbeterd. Dankzij het zwevende toetsenbord bespaar je schermruimte en door te swipen tik je sneller berichtjes. Zo werkt het nieuwe toetsenbord van iPadOS 13.

Lees verder na de advertentie.

Toetsenbord in iPadOS 13 gebruiken

Later dit jaar krijgt de iPad eindelijk zijn eigen besturingssysteem. Deze software lijkt in veel opzichten op iOS 13, maar voegt ook specifieke functies voor de iPad toe. Dit zijn de twee belangrijkste verbeteringen.

1. Toetsenbord laten zweven

Dankzij het grote scherm van de iPad kun je gemakkelijk twee, drie of meer apps naast elkaar gebruiken. Het is alleen jammer dat het toetsenbord dan bijna de helft van je scherm inneemt, en je zo niets kunt zien. iPadOS 13 lost dit probleem op door het keyboard te laten ‘zweven’ waar jij wil. Dit werkt heel simpel:

  1. Raak het toetsenbord van je iPad met twee vingers aan;
  2. Maak een knijpbeweging waarbij je beide vingers naar elkaar toe beweegt, op dezelfde manier waarmee je ook zoomt op een kaart;
  3. Ga net zo lang door met ‘knijpen’ totdat het toetsenbord het gewenste formaat heeft;
  4. Leg je vinger op de horizontale balk aan de onderkant om het keyboard over het scherm te bewegen.
TOetsenbord iPadOS

Wil je het toetsenbord weer vastzetten aan de onderkant van het scherm? Dan moet je twee vingers van elkaar af bewegen, net zoals je in Kaarten doet om in te zoomen. Je kunt ook de horizontale balk ingedrukt houden en deze naar de onderkant van het scherm bewegen.

2. Swipen

De tweede grote verbetering is dat je voortaan kunt swipen in plaats van typen. Hierbij veeg je je vinger van de ene na de andere letter op het toetsenbord, zonder het scherm los te laten. Sommige mensen vinden dit fijner werken dan steeds op een losse letter te moeten tikken.

TOetsenbord iPadOS swipen

Deze techniek staat standaard aan op je iPad. Je hoeft namelijk geen keuze te maken tussen typen of swipen, want beide invoermethoden werken. Je kunt hierdoor tussen zinnen door overgaan van tikken naar vegen, en andersom.

Releasedatum van iPadOS 13

Momenteel is de publieke bèta van iPadOS 13 in volle gang, waarna de definitieve versie voor alle iPads in september uitrolt. Lees onze iPadOS preview voor een eerste indruk. Check onze iPadOS-overzichtspagina om te kijken of jouw iPad de update straks ontvangt.

Lees meer over iPadOS

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu