Multitasken op de iPad: alles over Split View, Slide Over en Beeld in Beeld

Lars Paijmans
4 februari 2019, 13:05
4 min leestijd
Multitasken op de iPad: alles over Split View, Slide Over en Beeld in Beeld

Een groot voordeel van de iPad ten opzichte van de iPhone is het grotere scherm. Met multitasking kun je deze extra schermruimte extra goed besteden, door twee of drie apps naast elkaar weer te geven. In deze tip lees je alles over hoe je iPad multitasken gebruikt.

Apple maakt voor multitasking op de iPad onderscheid in drie verschillende technieken: Slide Over, Split View en Beeld in Beeld. Alle technieken worden door verschillende iPad-modellen ondersteund, dus voor het gemak bespreken we de drie technieken hieronder afzonderlijk van elkaar. Onder iedere term kun je lezen vanaf welke iPads je de feature kunt gebruiken. Als je iPad multitasking ondersteunt, kun je de functies handmatig in- en uitschakelen door naar ‘Instellingen > Algemeen > Multitasking’ te gaan.

Lees verder na de advertentie.

Let op: installeer altijd de meest recente iOS-update. Onderstaande multitasking-functies werken pas vanaf iOS 11.

iPad multitasken

iPad multitasken: Slide Over

De Slide Over-functie is handig als je regelmatig een extra app in de gaten wil houden. Met Slide Over kun je snel een tweede app openen, die vervolgens slechts een klein deel van je scherm in beslag neemt. Hierdoor hoef je de app die je daarvoor gebruikte niet af te sluiten. Je activeert Slide Over als volgt:

 1. Open een app die het volledige scherm benut;
 2. Open het iPad Dock door van beneden naar boven te vegen over het scherm;
 3. Kies de app die je wil multitasken, bijvoorbeeld Twitter;
 4. Houd het icoontje kort ingedrukt en sleep hem naar het scherm;
 5. Laat los om een smal venster te openen die over de gebruikte app heen wordt gelegd.

Als je klaar bent veeg je via het bovenste grijze balkje van de kolom naar rechts of links om het Slide Over-venster te sluiten. Je kunt het scherm weer terughalen door vanuit de hoek te swipen waar je het scherm heen geveegd hebt. Je kunt Slide Over gebruiken vanaf de iPad Pro, iPad Air, iPad Air 2 en iPad mini 2 of nieuwer.

iPad multitasking

iPad Multitasken: Split View

Split View is de meest functionele en uitgebreide multitasking-functie van de iPad. Hier kun je twee apps tegelijk mee openen en bedienen, die per stuk de helft of eenderde van je scherm in beslag nemen. De geopende apps kun je tegelijk bedienen als je wilt, en blijven ook actief als je besluit om er maar één te gebruiken. Je activeert Split View op dezelfde manier als Slide Over:

 1. Open een app die het volledige scherm benut;
 2. Open het iPad Dock door van beneden naar boven te vegen over het scherm;
 3. Kies de app die je wil multitasken, bijvoorbeeld Twitter;
 4. Houd het icoontje kort ingedrukt en sleep hem naar het scherm;
 5. Beweeg het app-icoon naar de linker of rechter hoek van het display, er verschijnt een grijs vlak in beeld;
 6. Laat de app nu los om het venster te vullen. Twee apps worden nu naast elkaar weergegeven.

Hierbij is het wel belangrijk dat de app Split View ondersteunt, anders zul je vanzelf merken dat de functie niet werkt. Een aantal voorbeelden van apps die deze functie ondersteunen zijn Notities, Twitter, YouTube, FaceTime en Google Drive. Split View kun je gemakkelijk afsluiten door het kleine grijze balkje in de zwarte scheidingslijn tussen de twee apps helemaal naar links of rechts te slepen. Je kunt Split View gebruiken vanaf de iPad Pro, iPad Air 2 en iPad mini 4.

iPad Multitasken: Beeld in Beeld

Beeld in Beeld is een uitkomst voor mensen die graag een filmpje kijken tijdens het werken. Met Beeld in Beeld krijg je een klein extra venster op je scherm waarin een video zich afspeelt, terwijl het overgrote deel van het display nog bedoeld is om je werk uit te voeren. Je kunt apps die Beeld in Beeld (of Picture-in-Picture)  ondersteunen herkennen aan het speciale icoontje van twee rechthoeken die elkaar deels overlappen. Deze kom je onder meer tegen in de Video’s-app van Apple, maar ook bijvoorbeeld FaceTime, VLC en Twitch.

Beeld in Beeld kan automatisch geactiveerd worden als je een ondersteunende app afsluit terwijl een video wordt afgespeeld. Het venstertje kun je vervolgens handmatig op een andere plek zetten, die voor jou op dat moment het beste uitkomt. Tik op het kruisje in het venster om Beeld in Beeld af te sluiten. Je kunt Beeld in Beeld gebruiken vanaf de iPad Pro, iPad Air, iPad Air 2 en iPad mini 2 of nieuwer.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu