Multitasken op de iPad: alles over Split View, Slide Over en Beeld in Beeld
Lars Paymans

Een groot voordeel van de iPad ten opzichte van de iPhone is natuurlijk het grotere scherm. Met multitasking kun je deze extra schermruimte extra goed besteden, door twee apps naast elkaar weer te geven. In deze tip lees je alles over hoe je iPad multitasken gebruikt.

Voordat je gaat kijken naar de mogelijkheden van de iOS-multitaskingfunctie is het belangrijk om even te controleren welke iPads deze feature allemaal ondersteunen. Oudere modellen van Apples tablet zijn namelijk niet krachtig genoeg om twee apps tegelijk op je scherm te tonen, maar recentere iPads kunnen dit wel.

Apple maakt voor multitasking op de iPad onderscheid in drie verschillende technieken: Slide Over, Split View en Beeld in Beeld. Alle technieken worden door verschillende iPad-modellen ondersteund, dus voor het gemak bespreken we de drie technieken hieronder afzonderlijk van elkaar. Onder iedere term kun je lezen vanaf welke iPads je de feature kunt gebruiken. Als je iPad multitasking ondersteunt, kun je de functies handmatig in- en uitschakelen door naar ‘Instellingen > Algemeen > Multitasking’ te gaan.

iPad multitasken: Slide Over

iPad Multitasken

De Slide Over-functie is handig als je regelmatig een extra app in de gaten wil houden. Met Slide Over kun je snel een tweede app openen, die vervolgens slechts een klein deel van je scherm in beslag neemt. Hierdoor hoef je de app die je daarvoor gebruikte niet af te sluiten. Je activeert Slide Over door vanaf de rechterkant van het scherm naar links te vegen.

Er verschijnt dan een extra kolom in beeld. Veeg in deze kolom van boven naar beneden om een lijst te openen met apps die Slide Over ondersteunen. Ideaal voor apps als Twitter en Agenda, maar ook voor Notities en Contacten. Als je klaar bent, tik je weer op het deel van het display waar de originele app staat om het Slide Over-venster te sluiten. De volgende keer als je Slide Over opent, wordt automatisch de app geopend die je als laatste gebruikt hebt. Je kunt Slide Over gebruiken vanaf de iPad Pro, iPad Air, iPad Air 2 en iPad mini 2 of nieuwer.

iPad Multitasken: Split View

iPad Multitasken

Split View is de meest functionele en uitgebreide multitasking-functie van de iPad. Hier kun je twee apps tegelijk mee openen en bedienen, die per stuk de helft van je scherm in beslag nemen. De geopende apps kun je tegelijk bedienen als je wilt, en blijven ook actief als je besluit om er maar één te gebruiken. Je activeert Split View op dezelfde manier als Slide Over, door van rechts naar links over het scherm te vegen.

Om Split View te openen, sleep je het venster nu naar het midden van je display, zodat de apps naast elkaar gezet worden. Hierbij is het wel belangrijk dat de app Split View ondersteunt, anders zul je vanzelf merken dat de functie niet werkt. Een aantal voorbeelden van apps die deze functie ondersteunen zijn Notities, Twitter, YouTube, FaceTime en Google Drive. Split View kun je gemakkelijk afsluiten door het kleine grijze balkje in het midden helemaal naar links of rechts te slepen. Je kunt Split View gebruiken vanaf de iPad Pro, iPad Air 2 en iPad mini 4.

iPad Multitasken: Beeld in Beeld

iPad Multitasken

Beeld in Beeld is een uitkomst voor mensen die graag een filmpje kijken tijdens het werken. Met Beeld in Beeld krijg je een klein extra venster op je scherm waarin een video zich afspeelt, terwijl het overgrote deel van het display nog bedoeld is om je werk uit te voeren. Je kunt apps die Beeld in Beeld (of Picture-in-Picture)  ondersteunen herkennen aan het speciale icoontje van twee rechthoeken die elkaar deels overlappen. Deze kom je onder meer tegen in de Video’s-app van Apple, maar ook bijvoorbeeld FaceTime.

Beeld in Beeld kan automatisch geactiveerd worden als je een ondersteunende app afsluit terwijl een video wordt afgespeeld. Het venstertje kun je vervolgens handmatig op een andere plek zetten, die voor jou op dat moment het beste uitkomt. Tik op het kruisje in het venster om Beeld in Beeld af te sluiten. Je kunt Beeld in Beeld gebruiken vanaf de iPad Pro, iPad Air, iPad Air 2 en iPad mini 2 of nieuwer.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.