Stel een sterk alfanumeriek wachtwoord in op iOS in 9 stappen
Rutger Otto

Een (ietwat ouderwetse) pincode van 4 cijfers geeft je wel beveiliging, maar is vooral gemakkelijk om te onthouden. Wil je écht voor veiligheid gaan, neem dan een sterk alfanumeriek wachtwoord.

Sterk iOS-wachtwoord

Een pincode zal het mogelijke indringers zeker moeilijk maken, maar ze zijn niet helemaal waterdicht. Door te bruteforcen (enorm veel combinaties proberen) raakt je iPhone uiteindelijk toch wel ontgrendeld. Voor een betere bescherming, ben je aangewezen op een ingewikkelder password, met letters en cijfers.

Voordat je begint, dien je eerst een wachtwoord te bedenken. Dat kan op verschillende manieren. Het moet een lastig wachtwoord zijn, maar niet zo ingewikkeld dat je hem zelf niet kunt onthouden. Een goed wachtwoord is niet ‘123456’ of de naam van je huisdier, want deze zijn alsnog gemakkelijk te raden. Zelfs de naam van je geliefde met een geboortedatum erachter is niet safe genoeg.

Slimmer is om een (ogenschijnlijk) willekeurige reeks van letters en cijfers te pakken. Daarvoor heb je verschillende websites en apps die je kunnen helpen. Denk aan 1Password, waarmee je wachtwoorden kan genereren. Daarbij kun je de lengte aangeven en moeilijkheidsgraad.

ios-wachtwoord

Wachtwoord instellen

Heb je een wachtwoord bedacht, dan kun je hem instellen op iOS. Deze vervangt de pincode, maar je kunt Touch ID nog steeds gebruiken als ontgrendeling. Om het in te stellen, onderneem je de volgende stappen:

  1. Open ‘Instellingen’;
  2. Ga naar ‘Touch ID en toegangscode’;
  3. Vul je huidige toegangscode in als je die hebt;
  4. Kies ‘Wijzig toegangscode’;
  5. Toets nogmaals je oude code in;
  6. In het volgende scherm druk je op ‘Toegangscodeopties’ (boven het toetsenbord);
  7. Tik op ‘Aangepaste alfanumerieke code’;
  8. Typ je nieuwe wachtwoord in en kies ‘Volgende’;
  9. Herhaal het wachtwoord en kies ‘Gereed’.

De beveiliging van je iPhone of iPad is nu flink verbeterd. Bewaar het wachtwoord goed, want doet je Touch ID het niet, dan moet je hem invoeren om je telefoon te ontgrendelen.

Lees ook het laatste iOS 9 nieuws

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.