De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

9 essentiële opties in de Instellingen van iOS

Gijs Ettes
29 januari 2016, 16:33
3 min leestijd
9 essentiële opties in de Instellingen van iOS

De Instellingen-app van iOS heeft door de jaren heen steeds meer functies gekregen, maar welke zijn nu écht de moeite waard om (regelmatig) te checken? In dit artikel zetten we ze op een rijtje.

Lees verder na de advertentie.

1. Zoekfunctie

Sinds iOS 9 heeft het instellingenvenster van je iPhone, iPad of iPod touch eindelijk een zoekfunctie om specifieke instellingen te vinden. Je vindt het zoekveld bovenaan en terwijl je typt, worden relevante suggesties getoond. Hierdoor hoef je niet alle instellingen door te spitten op zoek naar één bepaalde feature.

2. Wifi Assistentie

Wifi Assistentie (‘Wifi Assist’ in het Engels) kan handig zijn als je regelmatig wegloopt van een locatie waar je verbonden bent met wifi. Als de verbinding wegvalt, schakelt je iOS-toestel namelijk sneller over naar 3G of 4G. Wil je dit echter niet, bijvoorbeeld om een hoger dataverbruik te voorkomen, ga dan naar ‘Instellingen > Mobiel netwerk’ en scrol naar beneden om de functie uit te schakelen.

iOS instellingen

3. Berichtgeving

Word je gek van alle meldingen en pop-ups die je krijgt van de apps die op je iDevice staan, dan kun je via Berichtgeving precies bepalen welke apps je al dan niet mogen storen. Per applicatie heb je de mogelijkheid om aan te geven waar en hoe de meldingen verschijnen.

4. Hotspotfunctie

Via ‘Instellingen > Persoonlijke hotspot’ of ‘Instellingen > Mobiel Netwerk > Persoonlijke hotspot’ maak je een wifi-hotspot van je mobiele dataverbinding. Vervolgens kun je daar met een ander apparaat op inloggen, waarbij de hotspot zichtbaar is als bijvoorbeeld ‘iPhone van Gijs’. Je kunt zelf het wachtwoord voor de verbinding bepalen; kies eentje die lastig is te raden.

instant hotspot

5. Niet storen

Als je wilt voorkomen dat je ‘s nachts wakker wordt gemaakt door meldingen, dan kun je natuurlijk je iOS-toestel uitschakelen of in vliegmodus zetten. Maar het is handiger om naar ‘Niet Storen’ te gaan en hier voor ‘Gepland’ te kiezen. Bepaal een begin- en eindtijd en vervolgens gaat je toestel op gezette tijden op stil.

6. Accubesparing

Ook recentelijk geïntroduceerd in de iOS instellingen is de energiebespaarmodus die je vindt via ‘Instellingen > Batterij’. Hier kun je de functie inschakelen en zien welke apps de meeste energie vreten. Vind je het niet erg dat je iDevice iets trager wordt, dan kun je de bespaarmodus ook aan laten staan als de accu (nagenoeg) vol is. Alleen bij het opladen gaat de functie uit als een bepaald accupercentage wordt bereikt.

7. iCloud

iCloud is een van de meest essentiële onderdelen van de Instellingen. Hier bepaal je onder meer of er al dan niet een back-up van je foto’s, mail en contacten wordt gemaakt. Maar je vindt er ook de optie om een reservekopie van al je gegevens te maken. Die kun je vervolgens via iTunes terugzetten als er iets misgaat met je toestel. Ook de functie ‘Zoek mijn iPhone’, om je toestel terug te vinden of op afstand te wissen, is in het iCloud-menu te vinden.

8. Safari-cache legen

Safari sneller

In tegenstelling tot andere apps heb je bij Safari wél de mogelijkheid om tijdelijke gegevens te wissen, bijvoorbeeld als je opslagruimte tekort komt. Ga hiervoor naar ‘Instellingen > Safari’, scrol even naar beneden en druk op ‘Wis geschiedenis en websitedata’. Dit kan zomaar enkele tientallen tot honderden MB’s besparen; handig als je een apparaat met weinig vrije opslagruimte hebt.

9. Privacy

Neem je net een nieuw iOS-toestel in gebruik, dan is het goed om even naar ‘Instellingen > Privacy > Reclame’ te gaan en de optie ‘Beperk reclametracking’ in te schakelen. Vervolgens worden de gepersonaliseerde advertenties die iOS voorschotelt beperkt. Vanuit het Privacy-menu kun je ook je locatie uitschakelen en bepalen welke apps toegang tot bijvoorbeeld je contacten, microfoon en camera mogen hebben.

Dit is maar een greep uit het aantal opties dat de Instellingen-app biedt. Heb jij een toevoeging voor de lijst, laat het dan weten in de comments!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu