Bestanden opslaan op iOS: dit zijn de 4 beste clouddiensten

11 november 2014, 18:36
5 min leestijd
Bestanden opslaan op iOS: dit zijn de 4 beste clouddiensten

Bestanden opslaan bij een clouddienst is erg handig, omdat je met elk apparaat toegang hebt tot je data. Maar wat is nou de beste oplossing voor de fervente iPhone/Apple-gebruiker? Wij nemen 4 populaire iOS clouddiensten onder de loep en geven het antwoord.

Lees verder na de advertentie.

Clouddiensten zijn populair omdat het gebruikers van een hoop gemak bedient. Niet alleen kun je via elk apparaat bij je bestanden, ook is het een goede backup voor als je harde schijf crasht. Maar er zijn zoveel verschillende diensten te vinden en vaak moet je bij een opslag van meer dan 5GB gaan betalen. Hoe kies je dan het juiste abonnement? Werken met verschillende clouddiensten kan nog wel eens verwarrend werken, daarom bekijken wij de beste opties voor Apple-gebruikers van de vier grootste spelers.

icloud drive

iCloud

iCloud is Apples eigen clouddienst die de afgelopen tijd een hoop verbeteringen heeft gekend. Zo introduceerde Apple iCloud Drive, waarmee je allerlei soorten bestanden in de cloud kan opslaan. Dus ook als ze niet afkomstig zijn van Apple-programma’s, zoals eerder het geval was.

Bij iCloud krijg je 5GB gratis, als je meer opslagruimte wil betaal je een maandbedrag. De prijzen daarvan staan hieronder weergegeven.

icloud prijzen

In vergelijking met de alternatieven zit iCloud aan de hoge kant qua prijzen. Daar tegenover staat natuurlijk wel dat iCloud perfect in de Apple-ecologie is geïntegreerd. Althans, dat is de bedoeling, want momenteel heeft de iPhone bijvoorbeeld nog geen losse iCloud Drive-app waarmee je bestanden in mapjes kunt weergeven.

Wel heeft de Mac al een ingebouwd mapje ‘iCloud Drive’ in de Finder, zodat je meteen op je Mac ziet wat je via iPhone hebt opgeslagen. Die wisselwerking tussen OS- en iOS-apparaten moet in de toekomst alleen maar beter worden, al heeft Apple nog wel wat werk de dienst gebruiksvriendelijker te maken. Op de iPhone is het overzicht van wat je met de iCloud deelt namelijk niet altijd even duidelijk.

dropbox

Dropbox

Dropbox is één van de bekendste clouddiensten. Dankzij de iPhone-app kun je gemakkelijk bestanden delen. Veel apps van derde partijen hebben de mogelijkheid om meteen op te slaan in Dropbox, dus de integratie met apps is erg goed. Het is zelfs mogelijk om de foto’s en video’s die je maakt automatisch naar Dropbox te laten uploaden.

Elke nieuwe gebruiker krijgt 2GB opslagruimte gratis. Pas geleden heeft Dropbox hun abonnementen versimpeld. Er zijn nu slechts twee mogelijkheden om je account te upgraden: Dropbox Pro voor particulieren en Dropbox voor bedrijven.

dropbox prijzen

Met tien euro per maand voor 1TB aan opslagruimte heeft Dropbox de abonnementsprijzen flink verlaagd, waardoor het voor gebruikers aantrekkelijker is om het te gebruiken. Omdat Dropbox ook op Mac of pc geïnstalleerd kan worden (en via de browser toegankelijk is), kun je via elk apparaat bij je bestanden. Daarbij is Dropbox behoorlijk gemakkelijk in gebruik.

google drive

Google Drive

De clouddienst van Google werkt natuurlijk ook met Apple-apparatuur. Net als Dropbox heeft ook Google Drive een aparte app waarmee je jouw bestanden kunt delen en bekijken. Google Drive is lekker overzichtelijk en strak vormgegeven, zodat het heel simpel in gebruik is.

Ook aanlokkelijk is dat je bij Google Drive liefst 15GB gratis opslagruimte krijgt. Heb je meer nodig, dan betaal je 2 dollar voor 100GB en 10 dollar voor 1TB per maand. Daarmee heb je niet alleen een tussenoptie, maar is de dienst in euro’s zelfs nog iets goedkoper dan Dropbox.

google drive prijzen

Als je veel van Google programma’s en apps gebruikmaakt is Google Drive handig. Zo kun je meteen tekstbestanden bewerken met Google Documenten en tabellen aanpassen met Google Spreadsheets. Wil je bestanden met een andere app openen, dan moet jammer genoeg iets omslachtiger te werk.

onedrive

OneDrive

OneDrive is qua gebruik het beste vergelijkbaar met Google Drive. OneDrive is de dienst van Microsoft en heette voorheen SkyDrive. Voor iOS is een OneDrive-app waarmee je bestanden kan openen en delen. OneDrive is iets minder strak vormgegeven als Google Drive, maar werkt verder even gemakkelijk.

Ook gebruikers bij OneDrive krijgen 15GB gratis. Bij meer ruimte betaal je een vast bedrag per maand voor 100GB, 200GB of 1TB opslagruimte. Bij laatstgenoemde krijgt je account meteen toegang tot Office 365, zodat je alle functies van Word, Excel en PowerPoint kan gebruiken. Dat is een erg goede deal voor 7 euro per maand, waarmee het goedkoper is dan Google Drive.

onedrive prijzen

Microsoft doet de laatste tijd goede zaken, aangezien het de Office-apps laatst helemaal heeft vernieuwd. De basisfuncties van Word, Excel en PowerPoint zijn daarmee gratis te gebruiken voor iedereen (zelfs zonder Office 365-abonnement). Een bestand openen via OneDrive gaat dus gemakkelijk via de Office-apps, met een andere app openen is wat meer werk. Vervelend is overigens wel dat je de OneDrive app meteen verlaat als je aanpassingen wil maken in een bestand.

Wat kies je nu?

De meest populaire clouddiensten zijn allemaal onderdeel van een ecosysteem. Google Drive maakt vanzelfsprekend gebruik van Googlediensten en OneDrive van Microsoftproducten. Dat is geen enkel probleem voor Apple-gebruikers, al is het handig om van tevoren te bepalen waar jij je het beste bij thuisvoelt.

Natuurlijk is iCloud een voor de hand liggende optie, omdat dat van Apple is. Maar momenteel is iCloud de forse prijs nog niet helemaal waard, omdat de dienst nog niet af is. Zo is het ontbreken van een iOS-app een kwalijke zaak. Mocht je per se van de clouddienst van Apple gebruik willen maken, kun je beter nog even wachten tot de dienst wat gebruiksvriendelijker werkt en uitgebreider is. Anders kun je voorlopig beter bij één van de andere diensten terecht. Twijfel je nog? Probeer dan de gratis versies even uit.

Meer lezen? Check onze ultieme iOS 8 gids met handige tips!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu