De iPhone 15 nu scherp geprijsd én zonder aansluitkosten!

iOS bèta downgraden: zo werkt het in 7 stappen

Rutger Otto
28 februari 2016, 13:13
2 min leestijd
iOS bèta downgraden: zo werkt het in 7 stappen

Heb je een bètaversie van iOS geïnstalleerd en loop je tegen teveel problemen aan? Dan is het mogelijk om naar de laatste officiële versie van iOS terug te gaan. In dit artikel leggen we uit hoe.

Lees verder na de advertentie.

iOS bèta downgraden

Sinds een tijdje zijn iOS bèta’s publiekelijk beschikbaar. Dat betekent dat iedereen die zich inschrijft een bètaversie van iOS te installeren om nieuwe functies te testen. Dat is tof, want zo kun je nu bijvoorbeeld al van iOS 9.3 en zijn dimfunctie gebruikmaken, terwijl hij nog niet uit is.

Maar het blijft een bèta en dat betekent dat het nog in ontwikkeling is. Daardoor kunnen er nog wat fouten in zitten. Zo komt het voor dat apps crashen en dat je accu sneller leeg raakt.

Zo werkt het

ios beta downgraden

Wil je terug naar de nieuwste stabiele en officiële versie van iOS, dan kan dat. Voordat je een bètaversie installeert, moet je namelijk een backup maken van je iPhone of iPad. Dat doe je in iTunes, waar de backup wordt bewaard. Volg onderstaande stappen om terug te gaan naar een eerdere versie, maar let op: heb je geen backup, dan wordt je toestel gewist.

  1. Ga naar de ‘Instellingen’-app en check bij ‘iCloud’ dat ‘Zoek mijn iPhone’ is uitgeschakeld;
  2. Schakel je iOS-toestel uit;
  3. Koppel de iPhone of iPad aan een PC of Mac met iTunes en houd de homeknop ingedrukt;
  4. Hou de knop vast tot het iTunes-logo in beeld komt (zie je hem niet, probeer de stappen hierboven dan opnieuw);
  5. Als de herstelmodus werkt, krijg je in iTunes op de Mac of PC een popup-venster te zien, kies voor ‘Herstel’ (je krijgt nog een waarschuwing dat het toestel gewist wordt);
  6. Klik vervolgens op ‘Herstel en update’ om het iPhone Software Update menu te openen, waarin de huidige officiële versie van iOS staat, klik op ‘Volgende’ en ga akkoord;
  7. iTunes zet er nu de officiële versie van iOS weer op.

Backup terugzetten

Dit resulteert dus wel in een opgeschoonde versie van iOS. Dat betekent dat al je apps en data er nog niet op staan. Daarom heb je de backup nodig om je informatie weer terug te zetten. Die mogelijkheid krijg je nadat iTunes de laatste versie van iOS er heeft opgezet.

Klik dan op ‘Herstel backup’ in iTunes en selecteer de juiste backup. Klik vervolgens op ‘Herstel’ en je apps en data worden teruggezet.

Na de installatie is je toestel weer terug op het punt waar je was vóór de bèta. Nogmaals: zonder backup is je iOS-device weer helemaal kaal. Je zult alles dan weer opnieuw moeten installeren.

Lees meer over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu