Tip: Zo houdt de iOS Automodus je onderweg veilig

Florence Peeters
18 januari 2019, 19:18
3 min leestijd
Tip: Zo houdt de iOS Automodus je onderweg veilig

In iOS 11 introduceerde Apple de Automodus, waardoor meldingen stil worden gehouden als jij onderweg bent. Zo zorgt de Automodus ervoor dat jij niet crasht.

Lees verder na de advertentie.

Veiliger de weg op met minder meldingen

Een functie die vrij onbekend is, maar stiekem erg belangrijk is de Automodus. Ook Apple had door dat mensen steeds meer en vaker werden afgeleid door hun iPhone in de auto, waarna het in 2017 met iOS 11 ook de Automodus introduceerde. De functie moet ervoor zorgen dat mensen hun ogen op de weg houden, en niet worden afgeleid en verleid om binnenkomende meldingen te checken.

Het fijne aan ‘Niet storen tijdens het autorijden’ – zoals de functie officieel heet – is dat deze zowel automatisch als handmatig in te stellen is. Als je ervoor kiest om de functie automatisch in te laten schakelen, detecteert je iPhone automatisch wanneer je onderweg bent en schakelt het de functie vanzelf in totdat je gestopt bent.

iPhone automodus

Als je bijvoorbeeld regelmatig een bijrijder hebt, kun je de functie ook handmatig gebruiken. Hiervoor voeg je de modus toe aan het Bedieningspaneel. Dit stel je als volgt in.

  1. Ga naar Instellingen en vervolgens naar Bedieningspaneel;
  2. Tik hier op ‘Pas regelaars aan’;
  3. Tik op het plusje naast ‘Niet storen tijdens het autorijden’;
  4. Versleep met het icoontje rechts de modus eventueel op een andere plek in je Bedieningspaneel.

Wanneer je nu je bedieningspaneel opent, tik je simpelweg op het auto-icoontje om de modus te activeren. Om deze weer uit te schakelen, tik je na het rijden opnieuw op het icoontje.

Zo schakel je de Automodus automatisch in

Als je het moeilijk vindt om je telefoon niet in de gaten te houden tijdens het autorijden, is de automatische activatie een fijne oplossing. Bovendien hoef je zo niet voor ieder autoritje de modus in te schakelen.

  1. Ga in Instellingen naar het menu Niet Storen;
  2. Tik hier onder het kopje ‘Niet storen tijdens het autorijden’ op ‘Activeer’;
  3. Selecteer hier ‘Automatisch’. Als je jouw iPhone verbindt met je auto via bluetooth, kies je voor ‘Via Bluetooth in de auto’.

In beide gevallen schakelt de functie automatisch in zodra je onderweg bent. Als je iPhone via bluetooth met je auto verbonden is, komen telefoongesprekken wel door zoals normaal, omdat je dan via de knoppen op je stuur en in de auto het gesprek kan beantwoorden.

Dit gebeurt er wanneer de Automodus geactiveerd is

Met de functie geactiveerd, blijft je iPhone stil en blijft het scherm zwart bij binnenkomende meldingen. Als iemand een bericht of iMessage stuurt, krijgt deze een automatisch antwoord waarin staat dat je aan het rijden bent. Meldingen van timers, wekkers en noodmeldingen worden wel getoond.

Verder werkt de modus hetzelfde als de standaard Niet Storen-functie. Als er iemand belt wordt dit gesprek alleen doorgezet als diegene in jouw Favorieten staat of diegene twee keer achter elkaar belt.

Het is daarnaast gewoon mogelijk om je iPhone voor navigatie te gebruiken als de functie aan staat. Op het vergrendelscherm verschijnen dan de stapsgewijze instructies van jouw navigatie-app.

Lees meer handige tips

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu