De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Geoptimaliseerd opladen: Zo redt iOS 13 de levensduur van je accu

Lars Paijmans
26 september 2019, 14:58
2 min leestijd
Geoptimaliseerd opladen: Zo redt iOS 13 de levensduur van je accu

Eén van de kleinste functies in iOS 13 is misschien wel één van de beste. Vanaf nu gaat je iPhone op een slimme manier de levensduur van je accu verlengen, dankzij ‘geoptimaliseerd opladen’.

Lees verder na de advertentie.

Zo werkt iOS 13 geoptimaliseerd opladen

Met de nieuwe accufunctie gaat Apple zich meer bezighouden met het gezond houden van je iPhone-accu. De accu behoudt op deze manier langer zijn capaciteit, zodat je ook na jaren gebruik nog een toestel hebt die het uren zonder stopcontact kan volhouden.

Dit werkt als volgt. Zodra je de functie in de Batterij-instellingen aanzet, gaat je iPhone kijken naar de tijden waarop jij doorgaans de accu oplaadt. Op basis van deze info wordt vervolgens ingeschat hoe snel de accu wordt opgeladen.

iOS 13 geoptimaliseerd opladen

Zo steken veel mensen hun iPhone in het stopcontact voordat ze gaan slapen. Op dat moment begint je iPhone vanaf iOS 13 gewoon met laden, maar stopt de telefoon zodra het percentage van 80 procent is bereikt. Daarna stopt het toestel met laden tot ongeveer een uur voordat je iedere dag opstaat.

Op dat moment wordt de laatste twintig procent gevuld, zodat je iPhone net als altijd vol is als je uit bed gaat. Deze laatste twintig procent wordt op een stuk lager tempo aan je accu toegevoegd. Het grote verschil is dat deze tussenstap veel beter is voor de gezondheid van de lithium-ion-batterij in de smartphone. De accu behoudt daardoor langer zijn volledige capaciteit en verslijt minder snel.

Functie bewijst zijn nut pas na lange tijd

Dat merk je dus niet meteen als je net een nieuwe iPhone hebt gekocht, maar na verloop van tijd zal een iPhone met deze functie het langer volhouden dan een exemplaar waarbij de optie uitstaat. iOS 13 geoptimaliseerd opladen is vanaf nu beschikbaar als onderdeel van de update voor alle ondersteunende iPhones.

Wil je meer weten over iOS 13? Check dan even onze review van de update, of bekijk onze videoreview waarin we onze top negen favoriete functies voor je op een rijtje hebben gezet.

iOS 13 review: onze top 9 favoriete nieuwe functies op een rij
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu