Geoptimaliseerd opladen: Zo redt iOS 13 de levensduur van je accu
Lars Paymans

Eén van de kleinste functies in iOS 13 is misschien wel één van de beste. Vanaf dit najaar gaat je iPhone op een slimme manier de levensduur van je accu verlengen, dankzij ‘geoptimaliseerd opladen’.

Zo werkt iOS 13 geoptimaliseerd opladen

Met de nieuwe accufunctie gaat Apple zich meer bezighouden met het gezond houden van je iPhone-accu. De accu behoudt op deze manier langer zijn capaciteit, zodat je ook na jaren gebruik nog een toestel hebt die het uren zonder stopcontact kan volhouden.

Dit werkt als volgt. Zodra je de functie in de Batterij-instellingen aanzet, gaat je iPhone kijken naar de tijden waarop jij doorgaans de accu oplaadt. Op basis van deze info wordt vervolgens ingeschat hoe snel de accu wordt opgeladen.

iOS 13 geoptimaliseerd opladen

Zo steken veel mensen hun iPhone in het stopcontact voordat ze gaan slapen. Op dat moment begint je iPhone vanaf iOS 13 gewoon met laden, maar stopt de telefoon zodra het percentage van 80 procent is bereikt. Daarna stopt het toestel met laden tot ongeveer een uur voordat je iedere dag opstaat.

Op dat moment wordt de laatste twintig procent gevuld, zodat je iPhone net als altijd vol is als je uit bed gaat. Deze laatste twintig procent wordt op een stuk lager tempo aan je accu toegevoegd. Het grote verschil is dat deze tussenstap veel beter is voor de gezondheid van de lithium-ion-batterij in de smartphone. De accu behoudt daardoor langer zijn volledige capaciteit en verslijt minder snel.

Vanaf dit najaar beschikbaar, of in bèta

Dat merk je dus niet meteen als je net een nieuwe iPhone hebt gekocht, maar na verloop van tijd zal een iPhone met deze functie het langer volhouden dan een exemplaar waarbij de optie uitstaat.

iOS 13 geoptimaliseerd opladen is vanaf dit najaar beschikbaar als de update voor iedereen uitkomt. Kun je hier niet op wachten, dan raden we aan om even te wachten tot de publieke bèta van iOS 13 beschikbaar komt. Dit zal waarschijnlijk in juli gebeuren.

Tot die tijd kun je meer te weten komen over de grote update van dit jaar door onze iOS 13 preview te lezen of hieronder te bekijken. Hierin nemen we de belangrijkste functies en verbeteringen met je door.

Lees verder over iOS 13

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.