De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Overzicht: haal alles uit iOS 13 met deze 12 nieuwe functies

Michel van 't Klaphek
20 september 2019, 15:30
5 min leestijd
Overzicht: haal alles uit iOS 13 met deze 12 nieuwe functies

iOS 13 is vanaf nu te downloaden voor je iPhone. Maar wat zijn nu de belangrijkste vernieuwingen? Dit zijn de 12 belangrijkste iOS 13-functies.

Lees verder na de advertentie.

iOS 13-functies: meer dan een donkere modus

iOS 13 is een update die bestaat uit talloze kleine aanpassingen. Bij elkaar opgeteld zorgt dit voor een ontzettend fijne gebruikerservaring. Omdat de verbeteringen heel subtiel zijn heb je misschien moeite om ze na het installeren te vinden. In dit overzicht met iOS 13-functies zetten we daarom onze favoriete vernieuwingen op een rijtje.

1. Donkere modus

Het moment is daar. Met iOS 13 kunnen iPhone-gebruikers eindelijk gebruikmaken van een donkere modus. Hiermee verander je met een druk op de knop de witte menu’s van iOS in een donkere variant. Dit is niet alleen fijn voor je ogen, ook verbruikt de donkere modus minder stroom zodat je accu langer meegaat.

De donkere modus zorgt ervoor dat alle apps van Apple voortaan een donker thema hebben. Denk hierbij aan Muziek, Notities en de achtergrond van je iPhone. Ook in de Telefoon-app is voortaan het licht uitgedaan.

→ Lees verder: Tip: Zo zet je de donkere modus van iOS 13 aan

2. Geoptimaliseerd opladen

Geoptimaliseerd opladen is een kleine toevoeging aan iOS 13, maar wel een van de beste. Je iPhone gaat hierdoor namelijk op een slimme manier de levensduur van je accu verlengen. De accu behoudt langer zijn capaciteit, waardoor je ook na jaren gebruik nog een toestel hebt die het uren zonder stopcontact kan volhouden.

→ Lees verder: Zo werkt iOS 13 geoptimaliseerd opladen

3. Telemarketeers blokkeren

Word je regelmatig lastiggevallen door telemarketeers of andere ongewenste bellers? De nieuwe iPhone-update maakt het makkelijker dan ooit om deze oproepen het zwijgen op te leggen. Wanneer je de functie aanzet worden onbekende bellers, oftewel telefoonnummers die niet in je contactenlijst staan, automatisch doorverwezen naar je voicemail.

→ Lees verder: Zo blokkeer je automatisch onbekende bellers in iOS 13

4. Razendsnel bluetooth-apparaten koppelen

Hoe vervelend is het als je een serie wil kijken op je iPhone of iPad, maar erachter komt dat je bluetooth-headset niet meer verbonden is? In iOS 13 kun je een stuk gemakkelijker gekoppelde bluetooth-apparaten opnieuw verbinden. Voorheen moest je dit in het instellingenmenu regelen, maar vanaf iOS 13 kan dit gewoon vanuit het Bedieningspaneel.

→ Lees verder: Zo koppel je razendsnel bluetooth-apparaten aan je iPhone in iOS 13

iPhone Bluetooth kwetsbaarheid

5. Usb-sticks en harde schijven koppelen

Waarschijnlijk sla je steeds meer op in de cloud, maar in sommige gevallen komt een externe schijf, zoals een usb-stick of harde schijf, alsnog goed van pas. Als je bijvoorbeeld een trage internetverbinding hebt en veel bestanden moet overzetten duurt kopiëren naar online opslag heel lang. Vanaf iOS 13 kun je daarom op een makkelijke harde schijven, usb-sticks en sd-kaartjes aan je iPhone (of iPad) koppelen.

→ Lees verder: Zo koppel je usb-sticks en externe schijven aan je iPhone en iPad

6. Siri gaat meer samenwerken

Apples slimme stemhulpje kan je nog beter helpen. De spraakassistent heeft er vooral meer mogelijkheden om andere apps aan te sturen bijgekregen. Daarnaast klinkt de stem voortaan een stuk natuurlijker en kun je onder meer radio luisteren via een commando. Ook is Siri beter afgestemd op jouw gewoonten en krijg je daarmee betere suggesties in Podcasts, Safari en Maps.

→ Lees ook: Deze 5 verbeteringen voor Siri zitten in iOS 13 verstopt

sign in with apple kritiek

7. Veilig inloggen

Apple biedt met Sign in with Apple een alternatief voor inloggen via Facebook of Google, met een focus op je privacy. De gegevens die worden gedeeld als je inlogt via Apple bestaan enkel uit je gebruikersnaam en je e-mailadres. Maar het wordt zelfs mogelijk om je e-mailadres af te schermen. De dienst waar je inlogt, krijgt dan een nep-adres te zien en Apple stuurt de e-mails door naar je echte adres.

→ Lees verder: Sign in with Apple: dit zijn alle voordelen op een rijtje

8. Snel verbinden met een wifi-netwerk

In iOS 13 en iPadOS kun je sneller en makkelijker verbinden met een wifi-netwerk. Je hoeft namelijk niet meer de instellingen in te duiken, maar regelt het vanuit je Bedieningspaneel. Wanneer het wifi-netwerk is beveiligd met een wachtwoord wordt je alsnog naar de Instellingen doorgestuurd. Uiteraard worden de toegangscodes opgeslagen, zodat je de volgende keer direct vanuit het Bedieningspaneel kunt verbinden.

→ Lees verder: iOS 13-tip: snel verbinden met een wifi-netwerk doe je zo

favorieten toevoegen Apple Kaarten

9. Favoriete locaties in Kaarten

Voor liefhebbers van het vastleggen van favoriete locaties was Apple Kaarten niet de gemakkelijkste navigatie-app. In iOS 13 is dat een stuk verbeterd en maak je in een handomdraai een verzameling van jouw favoriete restaurants. Je kunt zowel veelgebruikte favoriete locaties opslaan, als hele verzamelingen van bijvoorbeeld de beste restaurants in een bepaalde stad.

→ Lees verder: iOS 13-tip: favoriete locaties en lijstjes toevoegen in Apple Kaarten

10. Twee paar AirPods op één iPhone

Een kleine, maar handige toevoeging aan iOS 13 is de mogelijkheid om met twee paar AirPods naar dezelfde audio te luisteren. Dit is handig wanneer je dezelfde muzieksmaak hebt, of bijvoorbeeld in het openbaar vervoer een film kijkt op de iPad. De functie heet officieel ‘Audio Delen’ en is vanaf iOS 13.1 beschikbaar.

Je kunt per paar de audio-instellingen regelen. Het maakt bij Audio Delen niet uit of je eerste of tweede generatie AirPods hebt: het werkt op beide versies. Jammer genoeg worden andere headsets (nog) niet ondersteund. Je hebt dus echt allebei een setje AirPods nodig om samen te luisteren.

→ Lees verder: Tip: Samen film kijken op één iPhone of iPad met twee paar AirPods

11. Controller koppelen aan je iPhone

iOS 13 tilt gamen op je iPhone naar een hoger niveau. Voortaan kun je namelijk heel simpel een PlayStation 4- of Xbox-controller aan de telefoon koppelen. Wanneer een app deze joysticks herkend hoef je verder niets te doen om ‘m te gebruiken. Het goede nieuws is dat honderden apps deze functie al ondersteunen, en daar komen in de toekomst alleen maar meer programma’s bij.

→ Lees verder: Zo koppel je een PlayStation of Xbox-controller aan je iPhone of iPad

12. HomeKit-verbeteringen

iOS 13 maakt HomeKit simpeler en veiliger. Zo wordt onder meer de instapdrempel om met het smarthome-platform aan de slag te gaan een stuk lager. Dit merk je aan de versimpelde bediening waarin zogenoemde kaarten centraal staan. Ook maakt iOS 13 het mogelijk om beelden van je beveiligingscamera veilig in de cloud op te slaan, waarna je ze tot tien dagen terug kunt kijken.

→ Lees verder: Op deze 5 manieren maakt iOS 13 HomeKit simpeler en veiliger

Meer over iOS 13

Wil je meer weten over de grootste iOS-update van 2019? Lees dan onze uitgebreide iOS 13 review, bekijk de videobespreking of laat je verrassen met het overzicht aan kleine iOS 13-functies.

iOS 13 review: onze top 9 favoriete nieuwe functies op een rij
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu