Het is nu mogelijk om de publieke bèta van iOS 13 binnen te halen op je iPhone en iPad. Gebruikers die niet kunnen wachten op de uiteindelijke versie, kunnen zo alvast de testversie uitproberen. Door de stappen in deze tip te doorlopen, installeer je de bèta veilig.
Lees verder na de advertentie.
iOS 13-bèta voorbereidingen: zo installeer je de testversie veilig
Nu Apple de publieke bèta beschikbaar heeft gesteld, wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag met alle nieuwe functies. Het blijft echter een testversie, waar altijd risico’s aan verbonden zitten. Wees dus verstandig en doorloop de onderstaande drie stappen om de iOS 13-bèta veilig te installeren.
1. Check of jouw iPhone of iPad iOS 13 ondersteunt
Voordat je jezelf gaat voorbereiden op deze bèta, is het slim om even te controleren of je iPhone of iPad iOS 13 wel ondersteunt. Om de update te kunnen draaien is dit uiteraard verplicht. Helaas ondersteunen niet alle iPhones die nu iOS 12 kunnen draaien ook de nieuwe software-update.
Dat betekent dat je met de volgende iPhones, iPads en iPod touch aan de slag kunt met de testversie:
iPhone
- iPhone 6S
- iPhone 6S Plus
- iPhone SE
- iPhone 7
- iPhone 7 Plus
- iPhone 8
- iPhone 8 Plus
- iPhone X
- iPhone XS
- iPhone XS Max
- iPhone XR
iPad
- iPad mini 4
- iPad mini 2019
- iPad Pro (eerste generatie)
- iPad Pro (tweede generatie)
- iPad Pro (2018)
- iPad 2017
- iPad 2018
- iPad Air 2 (en nieuwer)
iPod
2. Maak een bèta-account aan
Om de testversie te kunnen gebruiken, heb je een speciaal bèta-account nodig. Deze maak je slechts in een paar minuten aan. Het werkt als volgt.
- Ga naar de bèta-website van Apple;
- Log in met je Apple ID en wachtwoord;
- Klik op ‘iOS’;
- Kies het apparaat waar je de bèta op wil installeren.
3. Maak een reservekopie van je apparaat
Het aller belangrijkste is dat je nu alvast een back-up maakt van je apparaat. Hoewel de iOS 13-bèta een leuke manier is om maanden voor de release al met alle nieuwe functies aan de slag te gaan, is het op de eerste plaats een testversie. Dat betekent dat je meer vastlopers krijgt, de batterijduur erop achteruit gaat en je iPhone ook kan crashen.
Apple benadrukt daarom altijd dat je een bèta beter niet kunt installeren op je primaire apparaat. Naast serieuze crashbugs zijn er ook kleinere foutjes die ervoor zorgen dat sommige apps het niet meer of niet goed meer doen. Houd daar rekening mee als je de bèta installeert op de iPhone die je iedere dag intensief gebruikt.
Maak daarom altijd eerst een back-up, zodat je straks zonder problemen je gegevens weer terug kunt zetten en weer teruggaat naar iOS 12. Je leest alles over het maken van een iPhone-reservekopie in onze onderstaande gids.
Lees verder: Zo maak je een back-up van je iPhone of iPad
Wanneer is de definitieve release van iOS 13?
Een exacte datum is onbekend, maar doorgaans brengt Apple ergens in september altijd de definitieve versies van zijn software-updates uit. Het duurt dus nog een tijdje voordat de officiële release van iOS 13 zich aandient. Tot die tijd kun je ook zonder de bèta te downloaden alvast een voorproefje krijgen in onze iOS 13 preview.
Lees het laatste nieuws over iOS 13
- Geef jouw Memoji (of Animoji) een kerstmuts voor de feestdagen (23-12-2022)
- Nfc op je iPhone: stel tags in en gebruik ze om je huis slimmer te maken (7-12-2021)
- Bestanden downloaden in Safari op iPhone of iPad: zo doe je dat (3-11-2021)
- Zo scan je een QR-code met je iPhone (zonder aparte app) (19-10-2021)
- Overzicht: Op deze iPhones kun je de corona-app installeren (20-8-2020)