iOS 13-bèta downgraden: zo zet je een iPhone of iPad terug naar iOS 12

25 juni 2019, 16:56
2 min leestijd
iOS 13-bèta downgraden: zo zet je een iPhone of iPad terug naar iOS 12

Heb je de bèta van iOS 13 geïnstalleerd, maar wil je toch weer terug naar het stabielere iOS 12? Geen probleem: in deze tip laten we stap voor stap zien hoe de iOS 13-bèta downgraden werkt.

iOS 13-bèta downgraden: zo doe je dat

De iOS 13-bèta is vanaf nu ook voor het grote publiek beschikbaar. Dat betekent dat je al aan de slag kunt met een testversie van de grote update die pas in september beschikbaar komt. De uitgelezen kans om alvast allerlei nieuwe functies te testen, waarbij je mogelijk ook tegen problemen aanloopt. Het is tenslotte een bètaversie.

De accuduur van je iPhone kan er bijvoorbeeld door achteruitgaan, specifieke apps werken ineens niet meer (goed) of een bug zorgt voor onverwachte vastlopers. Erg irritant als je de testversie op een iPhone installeert die je dagelijks intensief gebruikt.

iOS 13-bèta downgraden

Is het bovenstaande het geval, dan kun je gelukkig altijd terug naar de niet-bètaversie van iOS 12. Let op: je hebt een reservekopie nodig die op iOS 12 is gemaakt. Heb je geen reservekopie, dan kun je ook niet downgraden zonder al je gegevens te verliezen. Dan moet je je iPhone namelijk weer instellen als een nieuw toestel.

Controleer ook even of je de meest recente versie van iTunes op je Mac of Windows-pc hebt draaien. Heb je de reservekopie bij de hand, dan is het downgraden van iOS 13 heel gemakkelijk.

Zo downgrade je van iOS 13 terug naar iOS 12

  1. Verbind je iPhone of iPad met je pc of Mac via een Lightning-kabel;
  2. Zet je iPhone of iPad in herstelmodus. Dit werkt als volgt:
    – iPhone X, iPhone 8, 8 Plus en nieuwer: druk de volume omhoog-knop snel in, druk de volume omlaag-knop snel in en houd daarna de vergrendelknop ingedrukt tot het herstelscherm verschijnt: een iTunes-logo en Lightning-kabel;
    – iPhone 7 en 7 Plus: Houd de vergrendelknop en volume omlaag-knop tegelijk ingedrukt. Blijf de knoppen ingedrukt houden als het Apple-logo verschijnt. Laat pas los als het herstelscherm verschijnt;
    – iPhone 6S en 6S Plus: Houd de homeknop en vergrendelknop ingedrukt tot het herstelscherm verschijnt.
  3. Wacht tot een venster op je Mac of pc verschijnt. Klik op ‘Herstel’ en vervolgens op ‘Herstel en werk bij’;
  4. Wacht tot het proces is voltooid en zet je iOS 12-reservekopie terug.

Dit zit er in iOS 13

Wil je juist de publieke bèta installeren? Lees dan ons stappenplan van hoe je veilig de iOS 13-bèta installeert. Heb je juist net je iPhone teruggezet naar iOS 12, download dan de iPhoned-app of abonneer je op onze nieuwsbrief om alsnog op de hoogte te blijven van alle nieuwe functies in iOS 13!

Lees het laatste nieuws over iOS 13

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu