7 manieren waarop iOS 12 Siri slimmer maakt

24 september 2018, 14:33
4 min leestijd
7 manieren waarop iOS 12 Siri slimmer maakt

Apple heeft ook spraakassistent Siri een update gegeven in iOS 12. Dit zijn de manieren waarop iOS 12 Siri slimmer maakt.

Lees verder na de advertentie.

Hoe iOS 12 Siri slimmer maakt

Nog steeds is Siri niet door alle iOS-gebruikers geliefd, maar Apple werkt er hard aan om dit te veranderen. Met de iOS 12-update zet Apple een flinke stap vooruit in het verbeteren en slimmer maken van de spraakassistent. Hoe? Check het overzicht hieronder.

1. Siri Shortcuts

Siri Shortcuts is Apples grootste toevoeging aan Siri. De Siri Shortcuts-app Opdrachten is toegevoegd aan iOS, samen met een nieuwe functie die de assistent toegang geeft tot je vergrendelscherm.

Een Siri Shortcut is een serie aan stapjes die je bundelt en koppelt aan een specifieke spraakopdracht voor Siri. Zo kun je een route naar huis in Apple Maps, een berichtje naar je partner en een afspeellijst starten laten gebeuren door te zeggen: ‘Hé Siri, ik ga naar huis’.

In de Opdrachten-app zijn verschillende kant-en-klare Shortcuts te vinden, maar vanuit hier kun je ook zelf ‘routines’ bedenken en instellen. Gelukkig verschijnen er ook regelmatig nieuwe Shortcut-suggesties, zodat je ze niet allemaal zelf hoeft te verzinnen. Erg handig aan Shortcuts is dat niet alleen apps van Apple zelf, maar ook externe ontwikkelaars ermee aan de slag kunnen. Zo zijn er al tientallen apps die Siri Shortcuts-ondersteuning hebben toegevoegd.

2. Siri-suggesties

De slimme spraakassistent speelt meer dan ooit in op jouw leven, dagelijkse gewoonten en behoeftes. Met Siri-suggesties krijg je veelgebruikte apps te zien en suggesties voor bepaalde acties. De samenstelling van de apps en suggesties verandert per dagdeel. Siri houdt namelijk rekening met jouw gewoontes, het tijdstip en de context. Zo gebruik je waarschijnlijk ‘s ochtends vaker Flitsmeister, en ‘s avonds eerder Netflix.

Wanneer je een gemiste oproep hebt, stelt Siri voor of je die persoon terug wil bellen. Of de assistent vraagt of je de link die je eerder hebt gekopieerd op Facebook of WhatsApp, te openen in Safari. Wanneer de assistent merkt dat je sneller beweegt, stelt het voor om muziek af te spelen of jouw meestgebruikte fitness-app te openen.

Suggesties als terugbellen zijn ook te vinden op je vergrendelscherm, maar het volledige Siri-suggesties overzicht is te vinden bij de zoekbalk. Wanneer je op één van je hoofdschermen bent en vanuit het midden naar beneden schuift, komt dit tevoorschijn.

3. Slimme fotozoeker

Eindeloos door je foto’s scrollen om dat ene leuke plaatje te vinden is verleden tijd. Je kan de spraakassistent nu vragen om foto’s te zoeken en tonen op basis van een persoon, plaats, gebeurtenis, tijd en onderwerp.

Zeg bijvoorbeeld ‘Toon foto’s in Bangkok’ en Siri laat je alle foto’s uit jouw collectie zien die daar gemaakt zijn. Het werkt ook met opdrachten als ‘Laat foto’s zien van 27 augustus 2017’ of ‘Toon foto’s van katten’. Met deze functie bespaar je dus een heleboel tijd waarin je normaal foto’s door zou spitten.

4. Meer kennis over sport, voeding en beroemdheden

Siri is letterlijk een stukje slimmer geworden, want de spraakassistent heeft nu meer kennis in zich. Vooral vragen over de onderwerpen sport, voeding en beroemdheden worden voortaan beter en uitgebreider beantwoord door Siri. Denk hierbij niet alleen aan de welbekende sporten als voetbal en tennis, maar ook aan autosport, motorcross of boksen.

Vraag aan Siri hoeveel calorieën er in een bepaald voedingsmiddel zitten of wat de voedingswaarde ervan is en Siri zoekt het voor je op. Ook handig wanneer jij en je vrienden een verhitte discussie hebben over hoe oud Johnny Depp nu is, want ook dat weet de spraakassistent je zo te vertellen.

5. Grotere talenknobbel

De Siri-vertaalfeature was al aanwezig, maar in iOS 12 is deze uitgebreid naar ruim 40 talen. Hierdoor is een vertaal-app op reis overbodig, je vraagt simpelweg aan Siri wat ‘wat is de snelste route naar het strand?’ in het Portugees betekent.

6. Zaklamp-schakelaar

Het klinkt misschien erg simpel: je kan Siri voortaan vragen je zaklamp aan of uit te doen. Toch kan het goed van pas komen. Wanneer je handen vol hebt en niet zomaar handmatig de zaklamp kan activeren, roep je ‘Hé Siri, zet de zaklamp aan’. Zonder je iPhone aan te hoeven raken, krijg je dan vanzelf een verlichte flitser, zodat je bijvoorbeeld snel het sleutelgat kan vinden in het donker.

7. Wachtwoorden onthouden

Het opslaan en onthouden van wachtwoorden is gemakkelijker geworden, en ook Siri helpt je hier een handje bij. Als je iPhone is ontgrendeld, kun je vragen om een bepaald wachtwoord dat je in iCloud hebt opgeslagen. Siri toont je meteen het gevraagde wachtwoord, zodat je niet meer in een steeds langere lijst met accounts hoeft te scrollen.

Check de iOS 12 review

Niet alleen Siri is aangepakt in iOS 12, Apple heeft nog veel meer nieuwe en verbeterde functies toegevoegd voor de iPhone en iPad. Lees wat er allemaal nieuw is en ons oordeel in onze uitgebreide iOS 12 review.

Lees alles over Siri

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu