iOS 12-tip: automatisch sterke wachtwoorden gebruiken doe je zo

Florence Peeters
25 september 2018, 17:33
3 min leestijd
iOS 12-tip: automatisch sterke wachtwoorden gebruiken doe je zo

Inloggen en accounts aanmaken is in iOS 12 makkelijker en veiliger dan ooit. Dit moet je weten over in iOS 12 automatisch sterke wachtwoorden gebruiken en dubbele wachtwoorden aanpassen.

Lees verder na de advertentie.

iOS 12: automatisch sterke wachtwoorden

Apple introduceert in iOS 12 verschillende manieren waarop je wachtwoorden beter beheert, makkelijker invult en bovendien nooit meer zelf hoeft te bedenken. Zo bedenkt iOS telkens wanneer je een nieuw account aanmaakt een sterk, uniek password voor jou.

Deze wordt automatisch opgeslagen als iCloud-sleutelhanger, waardoor je de lastige combinaties nooit zelf hoeft te onthouden. Ook het invullen ervan is niet meer nodig, omdat je iPhone of iPad herkent wanneer je ergens inlogt met een opgeslagen toegangscode.

Lees ook: AutoFill in iOS 12 vult automatisch wachtwoorden in: zo werkt het

Om automatisch sterke wachtwoorden te gebruiken, hoef je geen instellingen te veranderen. Dit is hoe je gebruikmaakt van de automatisch gegenereerde codes.

Automatisch sterke wachtwoorden invullen

  1. Open een app of een website in Safari waar je wordt gevraagd om een nieuw account aan te maken;
  2. Voer een gebruikersnaam of e-mailadres in;
  3. Tik op het invoerveld voor het wachtwoord. Er verschijnt vanzelf een password in het veld en je krijgt een melding te zien dat iOS een sterk wachtwoord heeft aangemaakt;
  4. Tik op ‘Gebruik sterk wachtwoord’ om het automatisch gegenereerde wachtwoord te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de toegangscode meteen wordt opgeslagen in iCloud.

Wanneer je toch liever zelf een beveiligingscode bedenkt voor een account, heb je altijd nog de mogelijkheid om ‘Kies mijn eigen wachtwoord’ te selecteren.

Ook dit password kan opgeslagen worden in iCloud. Maar het idee van de automatisch sterke wachtwoorden is natuurlijk dat deze moeilijker te kraken zijn dan wachtwoorden die je zelf bedenkt, waardoor je inloggegevens beter beveiligd zijn.

Dubbele wachtwoorden aanpassen

Naast dat iOS 12 je helpt om sterke wachtwoorden te bedenken, let het er ook op dat je beveiligingswoorden niet hergebruikt. Checken of je dubbelingen hebt in je gebruikte wachtwoorden gaat heel snel:

  1. Ga naar Instellingen en selecteer ‘Wachtwoorden en accounts’;
  2. Tik op ‘Wachtwoorden’. Om toegang te krijgen moet je jezelf eerst verifiëren door middel van Touch ID, Face ID of een toegangscode;
  3. Wanneer je dubbele toegangscodes hebt, zie je in de lijst accounts met een gevarendriehoek erachter. Ook staat erbij hoeveel andere accounts hetzelfde wachtwoord hebben. Tik op een account met een zogeheten dubbel wachtwoord;
  4. Selecteer ‘Wijzig wachtwoord op de website’. Op de website van de ontwikkelaar of app kan je dan een nieuw password invoeren of iOS er een voor je laten bedenken.

Het aangeven van dubbele wachtwoorden is bedoeld om je privacy te verbeteren. Dubbele wachtwoorden vergroten de kans dat kwaadwillenden meer persoonsgegevens van je buitmaken dan je zou willen. Door deze dubbelingen aan te passen en ze te vervangen door unieke wachtwoorden, blijft jouw data zo veilig mogelijk.

iOS 12 review

Naast verbeterde veiligheidsfuncties zijn er nog veel meer nieuwe features in iOS 12 te vinden. Lees wat er allemaal nieuw is in onze uitgebreide iOS 12 review.

Lees meer iOS 12-tips

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu