iOS 10 downloaden: wat je vooraf moet weten

Rutger Otto
13 september 2016, 12:43
3 min leestijd
iOS 10 downloaden: wat je vooraf moet weten

Vanaf nu kun je iOS 10 downloaden. In dit artikel lees je of jouw toestel in aanmerking komt voor het nieuwe besturingssysteem van Apple en hoe je de update installeert.

Lees verder na de advertentie.

iOS 10 downloaden: zo werkt het

De gloednieuwe versie van iOS is nu beschikbaar als gratis update. Voordat je installeert is het handig om te weten of jouw toestel wel geschikt is voor iOS 10. Nieuwe toestellen van Apple ondervinden geen problemen, maar de wat oudere modellen worden niet meer ondersteund. Bekijk hieronder welke apparaten er wel met iOS 10 werken.

  • iPhone 5/5C/5S/6/6 Plus/6S/6S Plus/SE
  • iPad 4/Air/Air 2/Pro
  • iPad mini 2/3/4
  • iPod touch 6e generatie

Heb je één of meer van bovenstaande apparaten, dan kun je ze updaten naar iOS 10. Dat doe je via ‘Instellingen > Algemeen > Software-update’. Je device gaat automatisch op zoek naar de update en als hij live staat, kun je hem downloaden en installeren via de instructies op het scherm.

Om de update te downloaden, dien je wel te zorgen dat het apparaat minimaal 50 procent is opgeladen en dat hij met wifi verbonden is. Beter nog is om het toestel tijdens de installatie aan de stroom te koppelen. Kom je opslagruimte te kort, dan kun je proberen om iOS 10 via de laatste versie van iTunes te installeren op Mac of pc. Het installatiepakket is met deze route vaak iets kleiner.

ios 10

Benieuwd op welke iOS-versie jouw toestel momenteel draait? Bekijk dan ons iOS-update-overzicht voor een compleet overzicht en tips voor het bijwerken van de software van je iPhone (of iPad en iPod).

Te weinig opslagruimte voor de installatie

Voor de installatie van iOS 9 was het noodzakelijk dat je minstens 1,3 GB aan vrije ruimte op je toestel had. Voor de bèta van iOS 10 was rond de 1,5GB tot 1,7GB benodigd – dat kan per toestel iets verschillen. De update is dus niet enorm, maar heb je relatief weinig ruimte op je toestel, dan kom je mogelijk toch te kort. En dan kun je een paar dingen doen.

Het gemakkelijkst is te zien of je misschien apps op het toestel hebt staan die je niet meer gebruikt of die je tijdelijk kunt wissen voor de update. Via ‘Instellingen > Algemeen > Gebruik > Beheer opslag’ kun je zien welke apps je allemaal hebt geïnstalleerd en belangrijker: welke het meeste ruimte innemen. De grootste apps die je niet meer gebruikt, kun je vervolgens verwijderen.

Een andere optie is om tijdelijke gegevens van Safari te verwijderen (de cache). Dat doe je via ‘Instellingen > Safari > Wis geschiedenis en websitedata’. Verder is het een goed idee om de bezem door je foto’s en video’s te halen, aangezien die vaak de meeste ruimte innemen terwijl er waarschijnlijk een hoop van geruimd kunnen worden.

geheime ios 10-vernieuwingen

Over op iOS 10

De eerste officiële versie van iOS 10 is nu live. De recente geschiedenis van iOS-updates heeft ons geleerd dat dat soms gepaard gaat met de nodige problemen, die dan in een volgende update worden gladgestreken. Zeker met een ouder toestel kun je misschien beter even wachten om te kijken wat de reacties van andere gebruikers zijn die hem al hebben geïnstalleerd. Op nieuwere modellen werkt het vaak direct beter. Er is geen haast bij de update.

Toch is iOS 10 al een tijdje in bèta en de Golden Master (de eindversie voor de officiële update) is al een week beschikbaar. Je kunt er dus vanuit gaan dat de grootste problemen door Apple zijn gladgestreken en dat het besturingssysteem sneller en beter is geworden dan zijn voorganger.

Wil je weten wat er allemaal nieuw is, bezoek dan onze iOS 10 spotlightpagina. Later vandaag verschijnt de review op iPhoned.nl.

Lees meer over iOS 10

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu