iOS 10 downgraden: zo doe je dat

28 juni 2016, 20:12
2 min leestijd
iOS 10 downgraden: zo doe je dat

Doe je mee met de iOS 10 bèta en word je moe van vastlopers en crashes? In dit artikel lees je hoe je terug gaat naar de laatste versie van iOS 9.

Lees verder na de advertentie.

Waarom downgraden?

Ontwikkelaars (of gebruikers via ontwikkelaars) kunnen inmiddels de eerste iOS 10 bèta op hun toestel installeren en gebruiken. Een stabielere publieksbèta komt in juli, tot die tijd wordt er door Apple aan verbetering gewerkt met feedback van ontwikkelaars.

Dat iOS 10 nog in de eerste bèta zit, is overigens te merken. Vaak genoeg lopen apps vast of crasht de iPhone voor een paar seconden. In verschillende apps ontbreken ineens knoppen of zoekbalken, waardoor functies onbereikbaar worden. Kortom: voor gebruikers zijn er best wat redenen te bedenken om terug te gaan naar een officiële versie van iOS 9.

WWDC 2016 iOS 10

iOS 10 downgraden

Als je een bèta gaat installeren, doe je er goed aan om eerst een backup te maken. Dat maakt het downgraden een stuk gemakkelijker, omdat je je niet druk hoeft te maken dat je dingen verliest. Je gaat dan terug naar de versie van iOS die je had voordat je de bèta had geïnstalleerd, met alle apps die je al tot je beschikking had. De laatste stabiele versie van iOS is versie 9.3.2.

Om naar iOS 9.3.2 te gaan, heb je het firmwarebestand (een .ipsw-bestand) nodig. Dat vind je als ontwikkelaar op de website van Apple, maar kan ook op websites van derden gehaald worden. Op deze website kun je bijvoorbeeld terecht voor oudere officiële versies van iOS. Let er altijd op dat de website waar je download betrouwbaar is. En heel belangrijk: zorg dat je het goede toestel selecteert, anders kun je je telefoon onbruikbaar maken.

ios 10 beta downgraden

Nadat je het bestand hebt gedownload, volg je onderstaande stappen:

  1. Open iTunes en sluit de iPhone aan op je computer via usb;
  2. Selecteer je toestel in iTunes en afhankelijk van je computer doe je het volgende;
  3. Mac: alt + klik op ‘herstel iPhone’
  4. Windows: Shift + klik op ‘herstel’
  5. Er opent een venster, selecteer het .ipsw-bestand dat je eerder hebt gedownload. Het downgraden kan dan worden gestart.

Is dat gelukt, dan kun je daarna je backup terugzetten met iTunes. Je kiest dan voor ‘Zet reservekopie terug…” en selecteert het bestand dat je wilt terugzetten. Handig: de nieuwste is automatisch al geselecteerd.

Bèta certificaat verwijderen

Heb je een toestel waarvan je het oude certificaat om de een of andere reden wilt verwijderen, bijvoorbeeld omdat je een nieuw bètaprofiel hebt, dan is dat eveneens mogelijk. Je behoudt dan toegang tot de huidige bèta die je draait, maar krijgt er geen updates meer voor. Dat doe je via onderstaande stappen:

  1. Open de ‘Instellingen’-app op de iPhone;
  2. Ga naar ‘Algemeen’ en kies voor ‘Profiel’;
  3. Selecteer nu het iOS Beta Software Profile;
  4. In het volgende scherm druk je op ‘Verwijder profiel’.

Lees meer over iOS 10

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu