Gids: Alles wat je moet weten over Instagram Verhalen

20 juli 2018, 19:31
6 min leestijd
Gids: Alles wat je moet weten over Instagram Verhalen

Instagram Verhalen is een leuke manier om je leven te delen, maar dan moet je wel weten hoe alles werkt. Met deze gids maken we je wegwijs door de mogelijkheden.

Lees verder na de advertentie.

iPhoned gids: Instagram Verhalen

Instagram Verhalen is een hit. Ook wel bekend als Instagram Stories kun je in deze sectie van Instagram je leven delen via foto’s, video’s en teksten. Deze beelden vormen samen jouw verhaal en blijven 24 uur bestaan, waarna ze automatisch weer verdwijnen. Dit onderdeel van Instagram heeft een hoop functies die wellicht niet allemaal even duidelijk zijn. Daarom leggen we het uit in deze gids.

 1. Verhalen bedienen
 2. Hoe voeg ik een eigen verhaal toe?
 3. Dit zijn de verschillende soorten verhalen
 4. Zo voeg je versieringen toe
 5. Zo voeg je een masker toe
 6. Zo bewaar je verhalen in je filmrol en plaats je ze op je profiel
 7. Zo stuur je persoonlijke verhalen
 8. Zo demp je de verhalen van individuen
 9. Deze instellingen pas je aan
Instagram verhalen

Verhalen bedienen

Instagram-verhalen van anderen bekijk je door op de ronde hoofdjes bovenin het scherm te tikken. Alle beschikbare verhalen worden vervolgens achter elkaar afgespeeld zonder dat je iets hoeft te doen. Gaat het toch te traag? Tik dan op de rechterkant van het scherm om naar het volgende deel van iemands verhaal te gaan en aan de linkerkant van het scherm om een stapje terug te nemen. Houd je vinger op het scherm om het beeld te pauzeren.

Swipe naar links om een heel verhaal over te slaan en dat van de volgende persoon te bekijken. Heeft iemand een weblink verbonden aan een verhaal? Dan swipe je omhoog om deze te openen. Je kunt ook omhoog swipen om te reageren op een foto of video.

Hoe voeg ik een eigen verhaal toe?

Zelf een verhaal toevoegen is makkelijk. Dat doe je door op het foto-icoontje linksboven in het hoofdscherm te tikken, of door in hetzelfde scherm naar rechts te swipen. Vervolgens heb je twee opties: een foto of video maken in dit nieuwe scherm, of beelden uit je filmrol gebruiken.

Om nieuwe beelden te maken gebruik je de grote ronde knop. Tik om een foto te maken, of houd de knop vast om een video te schieten. Zoomen doe je door tijdens het filmen je vinger omhoog te schuiven. Door op de knop linksonder te tikken voeg je beelden toe die al op je toestel staan. Tik vervolgens op het plusje met ‘mijn verhaal’ om de beelden aan je verhaal toe te voegen.

Instagram verhalen

Dit zijn de verschillende soorten verhalen

Binnen Instagram Verhalen krijg je de mogelijkheid om verschillende soorten verhalen te plaatsen. Die vind je door onderin een optie te kiezen. We leggen uit welke opties je hebt en hoe ze werken:

 • Letters: Deel een tekst met je volgers. Verander de stijl via de stijlknop bovenin. Verander de kleur met de kleurknop linksonder. Door op het foto-icoontje rechtsonder te drukken plaats je een foto op de achtergrond.
 • Live: Start een livestream door op ‘Livevideo starten’ te tikken. Via de smiley naast de knop voeg je een gezichtsmasker toe.
 • Normaal: Plaats een foto of video die je eventueel versiert. Zie het kopje ‘Zo voeg je versieringen toe’.
 • Boomerang: Door éénmaal op de knop te tikken, maakt Instagram een serie foto’s die achter elkaar worden geplaatst en in een loop heen en weer bewegen.
 • Focus: Wijs de camera naar een gezicht en Instagram zorgt ervoor dat de omgeving vervaagt en het gezicht extra opvalt.
 • Superzoom: Kies hiervoor om automatisch in te zoomen. Tik op het muziekicoontje om een stijl te kiezen, zoals ‘dramatisch’ of ‘stuiteren’. Je hoeft in dit geval maar één keer te tikken om een video te maken.
 • Terugspeelvideo: Maak een video die achteruit wordt afgespeeld.
 • Handsfree: Maak een video zonder dat je de knop ingedrukt hoeft te houden. Druk éénmaal op de knop om te starten, of houd de knop ingedrukt om eerst een timer in beeld te krijgen.
 • Stop-motion: Maak een video door een serie foto’s te schieten. Klik op ‘klaar’ om het resultaat te zien.
instagram verhalen gids

Zo voeg je versieringen toe

Heb je iets leuks gemaakt of toegevoegd, dan wordt het tijd om het beeld te versieren. Dat doe je met de drie versierknoppen bovenin beeld.

 • Via de ‘Aa’ knop voeg je tekst toe. De stijl van de tekst kies je via de stijlknop bovenin.
 • Via de penseelknop teken je. De knoppen bovenin beeld geven je toegang tot verschillende penselen en een gummetje.
 • Met de stickerknop gaat er een wereld aan opties open om je beelden leuker te maken. Hier vind je bijvoorbeeld emoji en andere plaatjes, maar ook gifs, de locatie, een vermelding of een hashtag om op je beelden te plakken. Hier vind je tevens de optie om een poll toe te voegen waar je volgers op kunnen stemmen. Zo voeg je een poll toe. Ook stel je via de emojislider een vraag aan de kijkers. Zo gebruik je de emojislider.
instagram verhalen gids

Zo voeg je een masker toe

Verschijnt er bij het maken van een verhaal een smiley met twee plusjes in beeld, dan mag je een masker toevoegen. Met een masker wordt er een filter over het beeld gelegd en digitale objecten zoals brillen toegevoegd. Zowel gezichtsmakers als omgevingsmaskers zijn mogelijk. Kies een leuk masker uit en maak een foto en video met bijvoorbeeld konijnenoren, een zomerse bril of een regenboog.

Zo bewaar je verhalen in je filmrol en plaats je ze op je profiel

Je mag je creaties opslaan zonder dat je ze publiceert. Dat doe je via de ‘Opslaan’ knop naast de ‘Je verhaal’ knop. Eenmaal gepubliceerd druk je bij het bekijken van je eigen verhaal op de ‘Meer’ knop en kies je voor ‘Opslaan’ om de beelden alsnog te bewaren.

Al je stories worden automatisch in een archief geplaatst. Dit archief vind je door naar je profiel te gaan en op het klokje rechtsboven te tikken. Bekijk hier al je verhalen terug. Druk op de knop ‘uitlichten’ om beelden op je profiel te plaatsen.

instagram verhalen gids

Zo stuur je persoonlijke verhalen

Foto’s en video’s die je maakt binnen Instagram Verhalen hoef je niet aan al je volgers te laten zien. Je kunt er ook voor kiezen om beelden naar specifieke personen te sturen. Hiervoor druk je niet op de plusknop, maar op ‘Verzenden naar’.

Persoonlijke berichten sturen kan ook door in het hoofdscherm rechtsboven op het papieren vliegtuigje te tikken, waardoor je naar het berichtencentrum van Instagram gaat. Daar kies je een persoon uit en tik je op het blauwe foto-icoontje om met alle bovenstaande mogelijkheden een foto of video te maken.

Zo demp je de verhalen van individuën

Vind je het leuk om iemand te volgen en haar of zijn berichten te zien, maar ben je de verhalen zat? Houd dan in het hoofdscherm bovenin een portret ingedrukt en kies voor ‘Dempen’.

Deze instellingen pas je aan

Binnen Instagram Verhalen vind je een apart menu met een aantal handige instellingen. Dit menu vind je door binnen Instagram Verhalen linksboven op het tandwieltje te tikken.

Daar geef je onder andere aan dat je jouw verhalen voor specifieke personen wil verbergen. Ook geef je aan wie er reacties mogen geven, of je bericht gedeeld mag worden en of je beelden automatisch naar je filmrol mogen worden gestuurd. De laatste optie is de mogelijkheid om je beelden ook direct als Facebook-verhaal te delen.

Lees het laatste nieuws over Instagram

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu