Zo vaak gebruik jij Instagram, en zo stel je een tijdslimiet in

Lars Paijmans
2 mei 2019, 13:09
2 min leestijd
Zo vaak gebruik jij Instagram, en zo stel je een tijdslimiet in

Facebook en dochterbedrijf Instagram gaan hun apps minder verslavend maken. Voortaan zie je precies hoe intensief je de apps gebruikt en stel je een Instagram tijdslimiet in om je gebruik aan banden te leggen. Ook Facebook werkt aan een soortgelijke functie.

Lees verder na de advertentie.

Instagram tijdslimiet nu beschikbaar, Facebook tijdslimiet op komst

Facebook zegt een onderzoek te hebben gedaan waaruit blijkt dat het communiceren met vrienden geen negatieve invloed heeft op onze gezondheid, maar het passief en eindeloos scrollen door onze Instagram- en Facebook-tijdlijnen wel.

Daarom wordt een nieuw tabblad aan de instellingen van de twee apps toegevoegd. Hier zie je precies hoeveel tijd je die dag in één van de twee apps hebt doorgebracht, met daaronder een grafiek van de afgelopen week met daarin de totale aantallen. Het tabblad is vanaf vandaag beschikbaar voor alle Instagram-gebruikers. Deze kun je als volgt openen:

Instagram schermtijd

Zo zie je hoelang je Instagram gebruikt

  1. Open de Instagram-app;
  2. Tik op je profielfoto in de rechter onderhoek van het scherm;
  3. Tik op je profiel op de drie streepjes in de rechter bovenhoek van je scherm;
  4. Tik op ‘Jouw Activiteit’.

In het volgende venster krijg je een grafiek te zien met het aantal minuten dat je iedere dag in Instagram doorbrengt. Door op een staaf te tikken krijg je het aantal te zien voor die specifieke dag.

Na het bekijken van deze gegevens kun je ook direct actie ondernemen. Zo is er de optie toegevoegd om een daglimiet in te stellen voor Instagram. Als de limiet is bereikt krijg je een melding, al gaat de app daarna niet op slot. Het is dus aan jou om daarna de app af te sluiten voor die dag.

Ook kun je een periode instellen waarin je geen notificaties van de apps ontvangt. Bijvoorbeeld als je op je werk bent of echt even moet concentreren op je studie.

Facebook tijdslimiet

Ook Facebook krijgt tijdslimiet-functie

Naast Instagram krijgt ook Facebook een soortgelijke functie waarmee je kunt zien hoe vaak je het sociale netwerk gebruikt per dag en krijg je de optie om een tijdslimiet in te stellen. Hoewel de functie voor Instagram nu al beschikbaar is, heeft Facebook deze nog niet uitgerold. Het is onduidelijk wanneer dit well het geval is.

Je opent het overzicht als volgt op Facebook:

  1. Open de Facebook-app;
  2. Ga naar de Instellingen;
  3. Tik op ‘Jouw tijd op Facebook’.

Ook Apple wil iPhone-gebruik beperken

Facebook en Instagram zijn niet de enige bedrijven die dit jaar serieus omgaan met overmatig smartphonegebruik. Ook Google en Apple presenteerden dit jaar belangrijke maatregelen in Android en iOS om dit probleem tegen te gaan. Zo kun je vanaf iOS 12 app-limieten instellen en ontvang je een wekelijks rapport met daarin jouw iPhone-gebruik via de Schermtijd-functie.

In onderstaande video leggen we uit hoe iOS 12 je minder verslaafd aan je iPhone gaat maken. Abonneer je ook op ons YouTube-kanaal voor meer Apple-video’s, tips en reviews.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu