Runners deal! De iPhone 15 nu met korting oplopend tot €486!

Foto’s veilig uploaden naar de (i)Cloud: hier moet je op letten

Rutger Otto
2 september 2014, 13:11
2 min leestijd
Foto’s veilig uploaden naar de (i)Cloud: hier moet je op letten

Nu de naaktfoto’s van half Hollywood door toedoen van een hacker op internet staan, rijst de vraag hoe veilig iCloud is voor je foto’s. Met deze tips beveilig je jouw foto’s.

Lees verder na de advertentie.

Het eerste wat je moet weten als je foto’s graag privé houdt is: alles wat op internet staat is, te vinden. Het klinkt eng maar helemaal veilig ben je pas als je gevoelige data offline bewaart (en iCloud is niet offline).

Veel mensen denken dat echter te doen, maar weten niet dat foto’s onbewust naar de cloud worden geüpload. Bij de eerste keer opstarten van de iPhone wordt gevraagd of je jouw foto’s via Fotostream wil synchroniseren met iCloud. Veel gebruikers klikken zonder te lezen op ‘ja’ of doen dat gewoonweg uit het gemak van een automatische backup.

1. Fotostream instellen

icloud foto's


Heb je fotostream aan staan, dan worden je kiekjes vanzelf naar iCloud geüpload. De instellingen van Fotostream kun je echter gemakkelijk wijzigen. Ga daarvoor op je iOS-apparaat naar Instellingen → iCloud → Foto’s. Hier zie je of ‘Mijn fotostream’ aan of uit staat. Door het schuifje naar links te vegen, zorg je dat foto’s niet automatisch linken met iCloud als je verbonden bent met wifi en blijven ze dus alleen op je iPhone staan.

2. Gebruik een moeilijk, uniek wachtwoord

Wil je op iCloud foto’s bewaren, zorg dan dat je account zo goed mogelijk is beveiligd. Neem daarom een wachtwoord dat uniek is en niet voor de hand ligt. Een reeks van hoofdletters, cijfers en speciale tekens is het beste. Schrijf het bijvoorbeeld op een stuk papier en bewaar het op een plek in huis waar je het niet vergeet. Sla online geen wachtwoorden op en verander het regelmatig.

3. Tweestaps verificatie instellen

Tweestaps verificatie is een stukje extra beveiliging van Apple. Met tweestaps verificatie heb je niet genoeg aan een wachtwoord om in te loggen op je account. Je krijgt namelijk steeds wanneer je je wachtwoord hebt ingevuld een extra verificatiecode toegestuurd op je gekoppelde apparaat. Eigenlijk log je dus twee keer in: met je wachtwoord en met een code die steeds veranderd en persoonlijk is. Kortom, je maakt iCloud veilig met tweestaps verificatie; in elk geval lastiger te kraken dan alleen een wachtwoord.

icloud foto's

4. Let op synchronisatie met andere diensten

iCloud is niet de enige dienst die toegang kan krijgen tot je foto’s. Let daarom goed op wat je met je kiekjes doet. Verstuur ze ook alleen naar mensen die je vertrouwt en met welke app of cloud je ze deelt. Zo kun je foto’s ook automatisch naar een dienst als Dropbox laten uploaden. En weet je zeker dat mensen op Whatsapp of via e-mail zorgvuldig met de foto’s om zullen gaan? Daarnaast heb je nog apps en diensten als Instagram, VSCO Cam, Facebook en Twitter. Op hoe meer platformen jij je foto’s bewaart, hoe minder zicht je krijgt op waar de plaatjes blijven.

Op zoek naar meer? Check ons overzicht met iPhone tips!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu