Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

iCloud ordenen: zo verlies je het overzicht niet meer

Rutger Otto
2 augustus 2017, 19:20
3 min leestijd
iCloud ordenen: zo verlies je het overzicht niet meer

Apples clouddienst kan handig zijn om je documenten en foto’s in te bewaren, als je te weinig ruimte op je iPhone of iPad hebt. Maar hoe behoud je het overzicht in iCloud?

Lees verder na de advertentie.

iCloud ordenen

De dienst iCloud bestaat sinds 2011. Hiermee kunnen gebruikers hun bestanden, zoals documenten, contacten, foto’s en agenda’s op de server (in de cloud) opslaan. Dat is niet alleen handig als je weinig ruimte hebt op je iPhone, maar ook als je de bestanden vanaf elk apparaat wilt kunnen openen. Door in te loggen op de cloud, kun je namelijk altijd overal bij.

Maar hoe stel je nou in wat er op de server opgeslagen moet worden? En hoe weet je wat er allemaal precies op staat? Dat leggen we in dit artikel uit. Wil je weten wat de verschillende abonnementen voor de dienst zijn en hoe inloggen bij iCloud werkt? Lees dan dit iCloud inloggen-artikel.

iCloud organiseren

Wil je iCloud gebruiken, dan is met name één scherm binnen iOS belangrijk om het overzicht te bewaren. Het iCloud-scherm staat een beetje verstopt binnen de Instellingen-app van iOS. Navigeer als volgt:

  1. Open de Instellingen-app;
  2. Tik helemaal bovenin op je naam om de Apple ID-instellingen te openen;
  3. Kies ‘iCloud’.

In dit venster vind je alles wat je moet weten. Een balk geeft bijvoorbeeld direct aan hoeveel opslag je in totaal hebt, hoeveel daarvan is verbruikt en wat het meeste opslag verbruikt. Om dat in detail te bekijken, tik je op ‘Beheer opslag’. Elke data die je op iCloud hebt opgeslagen, staat daar weergegeven, hoe klein het bestand ook is. Kies voor de apps om te zien van welke apparaten er data is gesynchroniseerd.

icloud opslag

Apps beheren

Je kunt zelf instellen welke apps er aan jouw iCloud gekoppeld worden. In het iCloud-venster van iOS kun je toegang simpel in- en uitschakelen met schuifjes. De apps die je geen toestemming geeft, kun je dus niet bereiken via andere apparaten.

Sommige apps hebben een extra instellingenscherm, zoals Foto’s. Daarvoor moet je doortikken om iCloud in- en uit te schakelen. In het venster kun je specifiek aangeven hoe je jouw gegevens wilt bewaren. Voor foto’s geldt dat je kunt instellen om foto’s en video’s in verminderde resolutie op je toestel te bewaren, terwijl het origineel in iCloud staat. Dat scheelt weer opslagruimte.

Dit soort instellingen kun je ook voor andere apps en diensten aanpassen, bijvoorbeeld voor ‘Zoek mijn iPhone’.

iCloud Drive

iCloud Drive is een onderdeel binnen de clouddienst van Apple. De documenten en bestanden die je via iCloud hebt opgeslagen, worden hier verzameld. Via de Finder op de Mac en Bestanden-app op iOS krijg je toegang tot iCloud Drive. In Drive kun je ook bestanden opslaan die niet per se werken met Apple-software.

Het voordeel is dat je zelf mappen kunt aanmaken en daar bestanden in kunt ordenen. Zo bepaal je zelf de organisatie en structuur, zodat je sneller bestanden kunt terugvinden. Bewerkingen die je op een apparaat maakt, worden via iCloud Drive ook op andere apparaten toegepast. Zo begin je op de Mac aan een document en maak je hem op de iPhone af. Ook voor Windows is er Drive-software van Apple.

Lees het laatste nieuws over iCloud

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu