Een HomePod in het buitenland kopen: 7 vragen beantwoord
Lars Paymans

De HomePod is nu te bestellen, maar nog niet in Nederland. Kun je niet wachten op de slimme speaker, dan kun je een HomePod in het buitenland kopen. We helpen je op weg.

HomePod in het buitenland kopen: zes tips op een rij

Als Apple een nieuw product uitbrengt, gebeurt het wel vaker dat Nederland niet bij de eerste groep landen zit. Dat was jaren het geval met de iPhone, en gebeurt nu wederom met de HomePod. Toch zijn er Apple-fans die een exemplaar zullen proberen te bemachtigen uit het buitenland. In dit artikel zetten we wat praktische tips hiervoor op een rij. Ook beantwoorden we veelgestelde lezersvragen.

1. Spreekt een buitenlandse HomePod ook Nederlands?

Omdat de HomePod voorlopig alleen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië uitkomt, zal Siri in de speaker nog geen andere talen spreken. In de lente komt hij echter ook in Duitsland en Frankrijk uit. Vanaf dat moment brengt Apple Duits en Frans met een update uit. In de toekomst worden steeds nieuwe talen toegevoegd als het apparaat in een ander land verschijnt. Als de HomePod ooit in Nederland uitkomt, mag je er vanuit gaan dat je de Nederlandse Siri er dan op kunt installeren. Maar voorlopig nog niet.

HomePod in het buitenland

2. Waar kan ik de HomePod bestellen?

Apple verkoopt de HomePod officieel sinds 9 februari. Je hebt de keuze uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Je kunt ervoor kiezen om het apparaat zelf af te halen, mocht je toevallig in één van deze landen zijn. Of je boekt een goedkope last-minute naar het Verenigd Koninkrijk om de HomePod op te halen.

3. Kan ik de HomePod thuis laten bezorgen?

Ben je zelf niet in de buurt van de buitenlandse Apple Store, dan heb je een afleveradres in het betreffende land nodig. Ken je iemand die het apparaat in ontvangst wil nemen en naar jou door wil sturen, dan heb je geluk. Is dit niet het geval, dan kun je gebruikmaken van diensten als Borderlinx, weship-it en Parcl. Voor een vergoeding sturen zij jouw bestelling door naar je Nederlandse adres.

4. Moet ik invoerkosten betalen?

Binnen de Europese Unie kun je vrij goederen verhandelen, maar dat geldt niet voor landen buiten de Europese Unie. In dat geval moet je dit wel bij de douane aangeven. De Douane Reizen-app kan je hierbij helpen, en laat overzichtelijk zien wat je wel en niet in mag voeren en wat voor kosten hier aan gekoppeld zijn. Ook kun je de invoercalculator gebruiken om te zien hoe hoog de invoerkosten zijn.

homepod in het buitenland

5. Hoe zit het met garantie?

In Europa geldt een wettelijke garantie van 2 jaar op elektronica, maar dat is buiten de EU niet het geval. Koop je de HomePod elders, dan krijg je 1 jaar standaard garantie, die je voor 39 dollar kunt uitbreiden met AppleCare+.

6. Wat moet ik doen als mijn HomePod stuk gaat?

Dat vinden we lastig om nu al te zeggen. Bij iPhones kun je ze bij problemen gewoon in een Nederlandse Apple Store inleveren. De HomePod wordt hier echter nog niet verkocht, dus zullen er ook geen onderdelen aanwezig zijn in Apple Stores om reparaties uit te voeren. Ga bovendien altijd even na wat er wel en niet onder de garantie valt, voordat je contact opneemt met Apple Support.

7. Zijn er nog andere dingen waar ik op moet letten?

Omdat je de HomePod in het buitenland aanschaft, krijg je waarschijnlijk een stekker die niet op een Nederlands stopcontact past. Wees hier dus alvast op voorbereid. Online kun je echter goedkoop een adaptertje aanschaffen.

Heb je nog meer vragen over het kopen van de HomePod in het buitenland? Stel ze dan hieronder, of stuur een mailtje naar de redactie via redactie@iphoned.nl.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.