De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Tekst verwijderen met schudden: zo zet je het uit

Rutger Otto
5 februari 2016, 17:11
2 min leestijd
Tekst verwijderen met schudden: zo zet je het uit

Wist je dat je ingevoerde tekst op je iPhone gemakkelijk kunt weghalen door met je toestel te schudden? In dit artikel leggen we uit hoe het werkt en hoe je het uit zet.

Lees verder na de advertentie.

Herstel door schudden uitschakelen

Aan boord van de iPhone zijn allerlei sensoren waarmee zaken kunt meten. Zo kan je toestel stappen tellen op basis van de beweging die jij maakt als je loopt en telt het de trappen via hoogtebepaling en beweging. Maar je kunt de sensoren ook gebruiken om ingevoerde tekst in één keer ongedaan te maken.

Heb je iets getypt en ben je niet tevreden, dan kun je natuurlijk op backspace drukken om alles weg te halen, of alles selecteren en het dan verwijderen. Maar het kan ook anders, namelijk door te schudden. Er verschijnt dan een venstertje met de woorden ‘Herstel typen’. Tik je op ‘Annuleer’, dan gebeurt er niks en kun je verder met typen. Kies je ‘Herstel’, dan wordt het tekstvak helemaal leeggemaakt.

Zo werkt het

herstel door schudden

Deze functie, die ‘Herstel door schudden’ heet, staat standaard ingeschakeld als je een nieuwe iPhone koopt, maar er is in iOS 9 een manier om hem uit te zetten. Schud je vaak met je iPhone, dan krijg je de melding niet steeds in beeld. Volg het onderstaande stappenplan om het uit te zetten.

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone en ga naar ‘Algemeen’;
  2. Kies in dit venster voor ‘Toegankelijkheid’;
  3. Veeg iets naar beneden en kies voor ‘Herstel door schudden’;
  4. Het knopje staat op groen, schuif naar links om het uit te schakelen.

Schud je in het vervolg met je iPhone, dan blijft de geschreven tekst gewoon staan en krijg je geen pop-up in beeld. Wil je de functie weer inschakelen, dan herhaal je bovenstaande stappen, maar zet je het schuifje weer op groen.

Lees meer over iOS 9

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu