De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

iPhone XR-tip: zo laat je Haptic Touch sneller of langzamer werken

Wouter Nijsen
18 december 2018, 16:58
3 min leestijd
iPhone XR-tip: zo laat je Haptic Touch sneller of langzamer werken

Sinds kort heeft de iPhone XR een optie om de ‘aanraakduur’ van Haptic Touch te veranderen, waardoor je snel kunt bepalen of je kort of lang op het scherm moet drukken om de techniek te gebruiken. iPhoned laat zien waar je deze optie vindt en wat de verschillen zijn.

Lees verder na de advertentie.

Haptic Touch iPhone XR: zo pas je het aan

Waar de iPhone XS en XS Max (en oudere iPhones) zijn uitgerust met 3D Touch, ontbreekt deze feature op de iPhone XR. In plaats daarvan is Haptic Touch aanwezig, dat niet registreert hoe hard je op het scherm drukt, maar wel hoe lang. Je drukt op een knopje en houdt simpelweg eventjes vast, waarna je een korte trilling voelt. Hierdoor kun je op het vergrendelscherm op het zaklamp- of cameraknopje drukken en eventjes vasthouden om die specifieke functie te activeren.

→ Uitleg: het verschil tussen 3D Touch en Haptic Touch

haptic touch iphone xr

Wat je misschien niet weet, is dat de iPhone XR sinds iOS 12.1.1 je de optie geeft om de aanraakduur van de iPhone XR te wijzigen. Dit houdt simpelweg in of je lang of kort op het scherm drukt om Haptic Touch te activeren. Het kan best handig zijn om dit aanpassen, als je bijvoorbeeld merkt dat je vaak per ongeluk Haptic Touch activeert. Volg de stappen hieronder om je voorkeuren te wijzigen.

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone XR en tik op ‘Algemeen’;
  2. Kies vervolgens voor ‘Toegankelijkheid’, veeg naar beneden totdat je ‘Haptic Touch’ ziet. Tik hier op;
  3. Je ziet nu twee opties verschijnen: ‘snel’ of ‘traag’. Hiermee kun je aanpassen hoelang het duurt om Haptic Touch te activeren. Met het schermpje eronder kun je de aanraakduur vervolgens testen.

En dat was het! Sinds iOS 12.1.1 kun je de haptische feedback-functie ook gebruiken om een voorvertoning van een app te zien. Daarnaast lijkt Apple van plan te zijn om Haptic Touch de komende tijd verder uit te breiden, zodat de techniek meer functies krijgt.

Meer over de iPhone XR

De iPhone XR verscheen eerder dit jaar en is het nieuwe instapmodel voor de iPhone. Het toestel heeft veel features die de duurdere XS en XS Max ook hebben, al heeft Apple wel concessies moeten doen om de prijs schappelijk te houden. Zo is er geen dubbele camera, heeft het toestel een lcd-scherm in plaats van oled en is de resolutie wat lager. In onze iPhone XR review (check ook de conclusie hieronder) lees je hier alles over. De iPhone XR koop je op dit moment los voor iets meer dan 800 euro.

Toen Apple de iPhone XR en de XS tegelijk aankondigde, hadden we niet verwacht dat we de XR uiteindelijk als beste keus zouden bestempelen. De iPhone XR is met zijn scherpere prijs wat ons betreft de iPhone waar dit jaar de meeste mensen voor zouden moeten kiezen. Wil je echt het beste van het beste, zoals een dubbele cameralens, 3D Touch en een oled-scherm, dan ben jij de doelgroep waar de iPhone XS of XS Max voor is gemaakt.

Voor alle anderen is de iPhone XR de nieuwe standaard ‘nieuwe iPhone’ van dit jaar. Het toestel ziet er mooi uit, is fijn in gebruik, maakt mooie foto’s en mag zich dankzij de A12-chip tot de snelste smartphones van het moment rekenen.

Kijk ook de iPhone XR videoreview

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu