Tip: Via Google Maps rolstoelvriendelijke routes en locaties vinden

Erwin Vogelaar
10 mei 2018, 15:21
2 min leestijd
Tip: Via Google Maps rolstoelvriendelijke routes en locaties vinden

Met een rolstoel is helaas niet alles toegankelijk. Je kunt gelukkig met Google Maps rolstoelvriendelijke routes vinden en informatie over de rolstoeltoegankelijkheid van locaties opzoeken, zodat je op pad kunt zonder nare verrassingen. iPhoned laat zien hoe het werkt.

Lees verder na de advertentie.

Via Google Maps rolstoelvriendelijke routes en locaties vinden

In tegenstelling tot Apple Maps, biedt Google Maps extra mogelijkheden voor rolstoelgebruikers. Zowel voor het zoeken naar een geschikte route om met een rolstoel via het openbaar vervoer te reizen, als rolstoeltoegankelijkheid bij verschillende locaties, zoals restaurants.

Een geschikte route vinden

In Google Maps kun je bij het zoeken van een route zorgen dat de app rekening houdt met een rolstoel. Doorloop daarvoor de volgende stappen:

  1. Zoek een bestemming via de zoekbalk bovenin het scherm;
  2. Druk op de knop ‘Route’ en vul daar een startpunt in of houd ‘Mijn locatie’ ingevuld;
  3. Kies voor openbaar vervoer door op het icoontje van een tram te drukken;
  4. Tik vervolgens op de drie puntjes rechtsboven in het scherm;
  5. Druk op ‘Routeopties’;
  6. Vink ‘Rolstoeltoegankelijk’ aan;
  7. Druk op het pijltje terug om de reisopties te zien.
google maps rolstoelvriendelijke route

De app is wel eerlijk in het feit dat de informatie niet altijd klopt. Daarom zegt Google Maps bij de aanbevolen route: ‘Wees voorzichtig, rolstoeltoegankelijke routes komen niet altijd overeen met de werkelijke omstandigheden.’ Dat kan bijvoorbeeld komen door werkzaamheden, aanpassingen aan bussen en dergelijke. Toch geven de routes die op deze manier door Google Maps worden gepresenteerd de beste optie.

Rolstoelvriendelijke locaties vinden

Verschillende locaties die je kunt bekijken via Google Maps bevatten informatie over de rolstoeltoegankelijkheid. Daarvoor zoek je naar een locatie, swipe je omhoog voor meer informatie en tik je op ‘Meer over deze plaats’ of op de beschrijvende termen onder de contactknoppen. Als de informatie beschikbaar is, dan staat hier bijvoorbeeld ‘Rolstoelvriendelijke ingang’ en ‘Rolstoeltoegankelijk toilet’.

Helaas staat hier alleen aangegeven als de voorzieningen er wel zijn, en niet als ze er niet zijn. Staat de informatie er dus niet, dan weet je nog niet zeker of je met een rolstoel goed naar binnen kunt, maar de informatie gewoonweg niet is ingevuld. Google is wel bezig om dit te verbeteren.

In de Android-app is het op dit moment namelijk mogelijk om specifiek informatie over toegankelijkheid toe te voegen aan bedrijven en andere locaties. Op deze manier maken gebruikers het voor andere rolstoelgebruikers duidelijker of een locatie een optie is. Helaas heeft de iOS-app deze mogelijkheid op dit moment niet. Hopelijk voegt Google deze functie op een later moment ook voor iOS-gebruikers toe.

Google Maps downloaden

De app Google Maps download je gratis in de App Store via onderstaande knop.

Google Maps

Google LLC

Gratis via App Store

Deze hele maand besteden we extra aandacht aan toegankelijkheid. Welke opties levert Apple zelf, welke apps kun je gebruiken en meer. Houd iPhoned dus in de gaten en schrijf je in voor onze nieuwsbrief of download de iPhoned-app om op de hoogte te blijven.

Lees meer in ons maandthema

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu