Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

6 tips om alles uit de Nederlandse Google Assistent te halen

Florence Peeters
9 augustus 2018, 17:01
4 min leestijd
6 tips om alles uit de Nederlandse Google Assistent te halen

De Google Assistent is in Nederland neergestreken en ook op iOS beschikbaar. Deze zes dingen moet je weten als je de Google Assistent op iOS gebruikt.

Lees verder na de advertentie.

Google Assistent op iOS: dit moet je weten

Natuurlijk heeft iedere iOS-gebruiker al de persoonlijke slimme spraakassistent Siri, maar dat weerhoudt Google niet om hun eigen Google Assistent ook op iOS uit te rollen. Nu is het aan jou om te bepalen wie je fijner vindt: Siri of de Google Assistent. Als je de Google-variant gebruikt, zijn deze zes dingen handig om te weten:

1. Actions on Google

De Google Assistent weet niet alles, dus bestaan er ‘Actions on Google’. Bedrijven bouwen hun eigen ‘actions’ om gebruikers mee te helpen. Dit zijn speciale acties ontwikkeld door andere bedrijven, organisaties of mensen.

Zo heeft PostNL een ‘action’ gebouwd om te informeren of je pakketje al bezorgd is, terwijl je bij Albert Heijn om een recept met paprika en kip kunt vragen. Deze Actions kunnen van alles zijn: de NOS toont je audio en video, Buienradar toont een weerkaart en soms voldoet een enkele regel tekst al.

Helaas word je niet automatisch doorgeschakeld naar het juiste hulpje. Wil je bijvoorbeeld de weerkaart van Buienradar zien, dan moet je eerst ‘praat met Buienradar’ zeggen en vervolgens je vraag stellen. In de app is bovendien geen duidelijke lijst van alle Actions on Google te vinden, dus soms is het nog even gokken wat wel en niet werkt.

De volgende bedrijven hebben al hun eigen Actions: Albert Heijn, Andrélon, Bol.com, Buienradar, Centraal Beheer, Eneco, Essent, ING, Jumbo, KLM, KRO-NCRV, MediaMarkt, NOS, PostNL, QMusic, NPO, Rabobank en Transavia.

2. Zo pas je de Google Assistent-privacy aan

Veel informatie over je Google-gebruik wordt opgeslagen in je Google-account. In het onderdeel Mijn Activiteit vind je hier onder andere terug welke websites je hebt bezocht via Chrome, welke YouTube-video’s je hebt bekeken en waar je hebt gezocht op Google Maps. Ook worden hierin alle spraakopdrachten opgeslagen die jij aan de Google Assistent geeft. Via deze link vind je specifiek al jouw spraak- en audioactiviteiten terug. Door op ‘afspelen’ te klikken beluister je deze spraakopdrachten.

Druk op de drie stipjes om losse spraakopdrachten te verwijderen. Het is ook mogelijk om alle spraakopdrachten in één keer te verwijderen. Daarvoor ga je naar het menu en kies je voor ‘Activiteit verwijderen op basis van’. Daar klik je bij ‘Vandaag’ op het pijltje en kies je voor ‘Onbeperkt’. Vervolgens klik je op ‘Verwijderen’.

In het Mijn Activiteit-menu van je Google-account is ook aan te geven dat Google je gesproken geschiedenis niet meer mag opslaan. Hiervoor ga je in het menu naar ‘Activiteitsopties’. Daar vind je ‘Spraak- en audioactiviteit’. Of je klikt op deze link om direct naar deze pagina te gaan.

Door op deze pagina naast ‘Spraak en audioactiviteit’ het schakelaartje naar links te halen, zorg je ervoor dat je gesproken opdrachten niet meer worden opgenomen. Het opslaan wordt gedaan om het gebruik van de Assistent te verbeteren. Onder andere door het geluid van je stem en de manier waarop je woorden en zinnen uitspreekt te leren.

Google Assistent op iOS

3. Voeg een widget toe

Android-gebruikers kunnen de Google Assistent activeren door ‘Hé Google’ of ‘Oké Google’ te zeggen. Op iOS moet je de app openen om tegen de Assistent te kunnen praten. Maar dat kan sneller, door een widget toe te voegen. Swipe op je iPhone-homescreen naar links naar je widgets en scroll naar beneden. Voeg daar de Google Assistent toe via ‘Wijzig’. Zodra je op de widget klikt, kan je beginnen met praten.

4. Google Assistent heeft humor

Google heeft de Assistent niet alleen Nederlands leren praten, maar ook Nederlandse gewoonten, grappen, uitspraken en gezegdes geleerd. Vraag de Assistent bijvoorbeeld naar een grap, gezegde of laat hem beatboxen. Ook is de slimme assistent nooit te beroerd om een stukje voor je te zingen.

5. Slimme extra’s

Naast de Actions on Google van externe bedrijven, heeft Google zelf ook een scala aan handige ‘acties’ aan de slimme spraakassistent toegevoegd. Vraag bijvoorbeeld welke er films er nu draaien in Arnhem, of welke wedstrijden er op het programma staan in de Eredivisie. Ook kun je vragen om een timer te zetten. Je krijgt vanzelf een melding als deze afloopt, of vraag hoelang de timer nog loopt.

6. Niet praten maar typen

Typ je liever opdrachten in plaats van dat je tegen je telefoon aan praat? Links van het microfoon-icoontje – of wanneer je kan praten, de gekleurde puntjes – zit een toetsenbord-icoon. Druk hierop om je vragen of opdrachten voor de Assistent te typen.

De Google Assistent

Google LLC

Gratis via App Store

→ Lees ook: ‘Siri wordt steeds slimmer, maar loopt achter op Google Assistent’

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu