De nieuwe iPhone 16: nu met €100 inruilbonus!

Stappenplan: Zo kies je de goedkoopste iPhone met abonnement

14 november 2018, 14:56
7 min leestijd
Stappenplan: Zo kies je de goedkoopste iPhone met abonnement

Hoe vind ik het goedkoopste iPhone-abonnement dat aansluit bij mijn wensen? iPhoned geeft antwoord en laat zien waar je op moet letten bij het uitzoeken.

Lees verder na de advertentie.

Het goedkoopste iPhone abonnement vinden

Sommige gebruikers gaan voor de nieuwste iPhone met een grote bundel, terwijl anderen juist kiezen voor een instapmodel in combinatie met lage maandkosten. Wat je ook kiest, met het stappenplan hieronder kom je al een heel eind in je zoektocht naar een geschikt (en voordelig!) abonnement.

  1. Welke goedkope iPhone past het beste bij mij?
  2. Wat wil ik per maand betalen voor mijn abonnement?
  3. Kan ik het beste een 1-jarig of 2-jarig abonnement afsluiten of verlengen?
  4. Kan ik beter via een provider of webshop een abonnement afsluiten?
  5. Hoeveel bel en sms ik per maand?
  6. Hoeveel data gebruik ik per maand?
  7. Heb ik een supersnelle mobiele internetverbinding nodig?

1. Welke goedkope iPhone past het beste bij mij?

Hoewel Apple en providers meestal de meest recente modellen aanbieden, zoals de iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max en iPhone 11, is het via webshops vaak ook nog mogelijk om oudere iPhones te kopen. Daardoor is de keuze die je hebt, best uitgebreid. Dit komt vooral goed van pas als je op zoek bent naar een goedkopere manier om een iPhone in huis te halen. Momenteel kun je bijvoorbeeld de iPhone 7 en iPhone 6S relatief goedkoop in huis halen, zowel los, refurbished of refurbished/nieuw in combinatie met een abonnement.

Beide toestellen draaien op de meest recente iOS-versie, hebben puike camera’s en zijn ondanks hun leeftijd prima geschikt voor wie regelmatig belt, berichten verstuurt en internet. Wil je geen concessies doen, dan adviseren we je te gaan voor de nieuwe generatie iPhones. De iPhone XS is het huidige topmodel, met de beste hardware en camera en een aantal interessante nieuwe snufjes.

Tot slot heb je de keuze in opslagruimte: 16GB is het minimum en eigenlijk alleen genoeg als je je telefoon gebruikt om te bellen, mailen, internetten en enkele apps te gebruiken. Met 32GB zit je goed als je je iPhone daarnaast weleens als camera gebruikt. Ben je iemand die liever al zijn foto’s, muziek en video’s bij de hand wilt hebben, dan is 64GB of 128GB geheugen aanbevolen. De nieuwere iPhones bieden tot 256GB aan opslagruimte. Dat is ideaal voor grootverbruikers die nóg meer apps en multimedia downloaden.

iPhone XS Max review

2. Wat wil ik per maand betalen voor mijn abonnement?

Zorg dat je dit voor jezelf scherp krijgt. Als je lage maandlasten wenst, zul je je iPhone deels of geheel moeten afbetalen. Doe je dat niet, dan worden de kosten van de iPhone uitgesmeerd over de gehele duur van je 1-jarige of 2-jarige abonnement. Als je een nieuw abonnement met toestel afsluit, krijg je in de meeste gevallen te maken met een inkomenstoets en BKR-registratie.

Lees ook: Geld lenen kost geld: alles over abonnementen en BKR-registratie

Dat is niet het geval als de waarde van de bijgeleverde smartphone onder de 250 euro ligt. Of wanneer je ervoor kiest om het toestel deels of geheel af te betalen. Refurbished en sim only zijn interessante opties om de maandkosten laag te houden en een BKR-registratie te voorkomen. Zo’n registratie is niet per definitie schadelijk, maar kan wel invloed hebben op de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen.

3. Kan ik het beste een 1-jarig of 2-jarig abonnement afsluiten, of verlengen?

Dit hangt af van de grootte van je bel-, sms- en databundel en voor welk toestel je gaat. Instapmodellen zijn goedkoper in combinatie met 1-jarige abonnementen, maar dat geldt niet voor de nieuwere iPhones. Voor die toestellen moet je bij een 1-jarig abonnement fors bijbetalen. Bij een 2-jarig abonnement ligt de bijbetaling lager dan bij een 1-jarig abonnement. Het toestelkrediet wordt dan over 24 in plaats van 12 maanden uitgesmeerd.

iphoned sim only

Soms is het goedkoper om te kiezen voor een hogere eenmalige bijdrage en een lager maandbedrag voor je abonnement. Zeker als je niet zoveel data, belminuten en sms’jes nodig hebt. Heb je al een iPhone, dan is het slimmer om voor een sim only abonnement te gaan. Op die manier houd je je maandelijkse telefoonkosten laag.

Een andere optie is om je iPhone-abonnement te verlengen. Zo hebben providers regelmatig mooie aanbiedingen als je na het aflopen van abonnement ervoor kiest om deze te verlengen. Daardoor ben je maandelijks minder geld kwijt, en kun je bijvoorbeeld een nieuwer iPhone-model aanschaffen.

4. Kan ik beter via een provider of webshop een abonnement afsluiten?

Bij de keuze of je een abonnement met iPhone bij de provider zelf of via een webshop bestelt, is het belangrijk om te vergelijken. Providers verkopen in veel gevallen alleen de nieuwste modellen, terwijl je bij sommige webshops ook terecht kunt voor iPhones die bij providers en in de Apple Store niet meer beschikbaar zijn. Die toestellen bestel je in veel gevallen met aantrekkelijke kortingen. Sowieso hebben webshops vaak goede iPhone aanbiedingen in combinatie met een abonnement, waardoor het de moeite waard is ze te vergelijken met de actuele acties van providers.

Tot slot is het belangrijk te berekenen wat je over de gehele looptijd van het abonnement kwijt bent voor je iPhone. Zeker omdat veel acties en aanbiedingen slechts een aantal maanden geldig zijn, waarna je de volle mep voor je abonnement betaalt. Soms is het slimmer eenmalig iets meer bij te betalen en te gaan voor een lager maandbedrag. Vergelijk prijzen goed en over de totale looptijd (12 of 24 maanden), om te voorkomen dat je teveel betaalt voor je iPhone abonnement.

Houd hierbij ook altijd rekening met combinatievoordeel. Een aantal Nederlandse providers bieden iPhones met dit combivoordeel aan. Als je bijvoorbeeld al klant bent bij KPN, dan krijg je korting op je internetbundel. Ook Telfort en T-Mobile bieden dergelijke kortingen aan als je al een vaste klant bent of iemand kent. Ben je op zoek naar iPhones met een combivoordeel? Dan kun je in onze prijsvergelijker gemakkelijk hierop filteren via de linker kolom.

5. Hoeveel bel en sms ik per maand?

Bedenk voor jezelf goed of je veel belt, voordat je een bepaald abonnement kiest. Je kunt namelijk wel een goedkoop abonnement afsluiten, maar als je iedere maand buiten je bundel belt, ben je aan het einde van de rit alsnog veel geld kwijt. Hetzelfde geldt voor sms, al bieden veel providers tegenwoordig onbeperkt sms’en standaard aan. Bekijk goed de voorwaarden van de verschillende abonnementen en vergelijk aanbiedingen.

6. Hoeveel MB’s data gebruik ik per maand?

Bij een nieuwe iPhone hoort een fikse databundel, zeker als je de mogelijkheid hebt om van een snelle 4G-verbinding gebruik te maken. De ervaring leert: hoe sneller het mobiele internet, des te hoger het verbruik en des te meer MB’s je nodig hebt.

iPhone XS Max scherm

Natuurlijk zijn er nog steeds wel gradaties in gebruik: wil je muziek en video streamen, dan heb je aan 1GB niet genoeg. Hetzelfde geldt voor als je gebruikmaakt van 4G; een databundel van meer dan 1,5GB is dan aan te raden. Anderzijds heb je aan 250MB-500MB genoeg als je weinig internet en vaak verbonden bent met wifi.

Bij veel providers wordt je snelheid verlaagd of moet je bijbetalen als je databundel op is. In het eerste geval kun je dan nog mailen en WhatsAppen, maar meestal niet meer fatsoenlijk internetten. Houd daar dus rekening mee. Ben je een grootverbruiker, dan kun je de onbeperkte abonnementen overwegen. Steeds meer Nederlandse providers bieden deze onbeperkte abonnementen aan, zoals T-Mobile en Tele2.

7. Heb ik een supersnelle mobiele internetverbinding nodig?

Op steeds meer plekken in Nederland en België is het mogelijk om gebruik te maken van 4G. De meeste providers bieden landelijke dekking, al blijven sommige kleinere (zogenoemde virtuele) aanbieders op dit gebied nog achter. Met die providers kun je nog niet (overal) supersnel mobiel internetten.

iPhone XS review

Houd rekening dat je met 4G meer data verbruikt en dus een grotere bundel (minstens 1500MB) nodig hebt. Omdat surfen sneller gaat, ben je geneigd om er meer gebruik van te maken. Als je niet oppast is je databundel dan al gauw op, zeker als je veel gebruikmaakt van data-intensieve diensten als Spotify, Netflix en YouTube en regelmatig apps en games downloadt.

Voor wie incidenteel mailt en over het web surft, is 4G niet per se nodig. Zit je het gros van de tijd op wifi, dan is een kleinere databundel (500MB) geen probleem. Ben je juist een veeleisende gebruiker die de hele dag online is, dan is een grote databundel en een snelle internetverbinding aan te raden.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu