Garantie op refurbished iPhones: dit moet je weten
Michel van 't Klaphek

In dit artikel leggen we uit hoe het zit met garantie op refurbished iPhones. Vaak krijg je namelijk net zo lang garantie op een refurbished iPhone, als op een nieuw exemplaar. Je moet echter goed opletten.

Garantie refurbished iPhone: zo zit het

Wie een nieuwe telefoon uitzoekt, heeft tegenwoordig meer keus dan ooit. Natuurlijk kun je een nieuw exemplaar in de winkel halen, maar je kunt ook gaan voor een tweedehands, of refurbished iPhone. Een refurbished iPhone is compleet gecontroleerd op werking, uiterlijk en voorzien van nieuwe onderdelen indien nodig. Aangezien je hier niet met een nieuw product te maken hebt, gelden er andere regels met betrekking tot garantie.

Standaard heb je op nieuwe elektronica twee jaar garantie, omdat jij als consument ervan uit mag gaan dat een product een bepaalde termijn meegaat. Dit is wettelijk zo geregeld, omdat er sprake is van een ongelijke balans: de verkoper weet dankzij zijn expertpositie beter wat de mogelijke gebreken van zijn product zijn, en mag jou als minder geïnformeerde consument daarom niet benadelen.

iPhone Swoop

Door de opkomst van refurbished iPhones is er echter onduidelijkheid over garantietermijnen ontstaan. De opgelapte smartphones zijn namelijk niet nieuw, maar ook geen tweedehandsexemplaren, zoals je die bijvoorbeeld op Marktplaats aantreft. Daardoor hebben aanbieders van refurbished iPhones hun eigen garantietermijnen en voorwaarden, waardoor het wellicht voor jou als consument onoverzichtelijk is.

Zo lang krijg je garantie op je refurbished iPhone

Daarbij helpt het ook niet dat het aantal aanbieders groeit als kool. We hebben daarom voor je uitgezocht welke garantietermijnen iedere aanbieder geeft, en wat de voorwaarden zijn. Om te beginnen zijn dit de termijnen die alle aanbieders uit onze refurbished koopgids hanteren:

 • Belsimpel: 24 maanden;
 • Coolmix: 24 maanden;
 • Forza Refurbished: 24 maanden;
 • Mobico: 24 maanden;
 • Partly: 24 maanden;
 • ReBuy: 36 maanden;
 • Refurbished.nl: 24 maanden;
 • Rephone: 24 maanden;
 • Telefoon Discounter: 24 maanden;
 • FixjeiPhone: 12 maanden;
 • Telsite: 24 maanden;
 • Refurbished-iphone.shop: 36 maanden;
 • YourMacStore: 24 maanden.

Iedere aanbieder biedt dus minstens een garantietermijn van 12 maanden. Vaak is het bij deze partijen mogelijk om extra maanden garantie aan te schaffen. Daarbij zijn er ook partijen die refurbished iPhones van verschillende leveranciers verkopen, waardoor verschillende garantietermijnen gelden. Producten die zelf worden ‘opgeknapt’, worden met 12 maanden garantie geleverd, terwijl producten van Renewd een termijn van 24 maanden hebben.

Is een refurbished aanbieder aangemeld voor het Keurmerk Refurbished, dan weet je zeker dat deze partij 24 maanden garantie biedt. Dit is namelijk een regel om het keurmerk te mogen dragen.

Lees ook: Alles over het Keurmerk Refurbished

iPhone Swoop

Bovenstaande termijnen gelden voor zogenoemde hardwaredefecten. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer van de één op andere dag je beeldscherm niet meer aangaat, of je processor kapot is zonder duidelijke aanleiding. Vaak bevatten slijtage gevoelige onderdelen, zoals de accu, een afwijkende garantietermijn, welke wederom per aanbieder verschilt. Vaak zijn meegeleverde accessoires, zoals kabel en oplader, voorzien van zes maanden garantie.

Lees ook: Achter het scherm: hoe een gebruikte iPhone refurbished wordt

Let op: afwijkende garantietermijnen voor onderdelen

Voordat je overgaat tot aanschaf doe je er dus verstandig aan precies na te gaan op welke telefoononderdelen de garantietermijn van toepassing is. Onderdelen als de accu en het touchscreen en accessoires hebben vaak een apartie garantietermijn. Bij een garantie van 24 maanden heb je bij partijen dan bijvoorbeeld slechts zes maanden garantie op de accu. Vocht-, val- en stootschade is bij alle aanbieders uitgesloten. Let dus op: bij val-, stoot-, vocht- of waterschade is er sowieso geen garantie.

We raden aan om een refurbished iPhone met minstens 24 maanden garantie aan te schaffen. Dit heeft te maken met het feit dat enkele aanbieders ex-waterschade iPhones opkopen, deze opknappen en vervolgens weer ‘in de winkels’ leggen. Dit kan de levensduur van een iPhone aanzienlijk verminderen, aangezien het moederbord – het centrale onderdeel van een smartphone – in aanraking is geweest met water, en daardoor mogelijk oxidatie heeft opgelopen. Hierdoor legt een moederbord langzaam maar zeker het loodje, vaak nét buiten de garantieperiode van 12 maanden.

Niet tevreden? Retourneren kan altijd

Uiteraard kan het zo zijn dat je niet tevreden bent over je refurbished iPhone, of dat het een impulsaankoop was. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt bijvoorbeeld dat refurbished iPhones regelmatig van ondermaatse kwaliteit zijn. Geen nood. Bij alle aanbieders uit onze koopgids is het namelijk mogelijk om je toestel te retourneren. De dagen waarop je het toestel ‘op zicht’ mag hebben en de voorwaarden verschillen echter wel:

 • Belsimpel: binnen 31 dagen en gratis retourneren;
 • Coolmix: binnen 14 dagen en voor eigen rekening;
 • Forza Refurbished: binnen 14 dagen en gratis retourneren;
 • Mobico: binnen 14 dagen en voor eigen rekening;
 • Partly: binnen 14 dagen en voor eigen rekening;
 • ReBuy: binnen 21 dagen en gratis retourneren;
 • Refurbished.nl: binnen 30 dagen en gratis retourneren;
 • Rephone: binnen 14 dagen en gratis retourneren;
 • Telefoon Discounter: binnen 14 dagen en voor eigen rekening;
 • FixjeiPhone: binnen 30 dagen en voor eigen rekening;
 • Telsite: binnen 14 dagen en voor eigen rekening;
 • Refurbished-iphone.shop: binnen 30 dagen en voor eigen rekening;
 • YourMacStore: binnen 14 dagen en voor eigen rekening

Bovenstaande termijnen gaan in op het moment dat je je refurbished iPhone hebt aangemeld voor reparatie. Hier heb je altijd 14 dagen voor na aankoop van het toestel. Vervolgens heb je wederom 14 dagen om ervoor te zorgen dat de winkel jouw pakketje heeft ontvangen.

Dit kan verwarrend zijn, omdat kopen in fysieke winkels en webshops van elkaar verschillen qua retourneeropties. Juridisch is het namelijk zo dat je in een (fysieke) winkel een weloverwogen keuze hebt kunnen maken voor een bepaald product, omdat je het het hebt kunnen zien voor aanschaf. In een webshop kopen brengt echter bepaalde risico’s met zich mee, bijvoorbeeld dat je maar moet afwachten in welke kwaliteit je iPhone arriveert, waardoor je juridisch beter bent ingedekt bij online aankoop.

Apple patent boete

Daarom is het raadzaam om vooraf goed te informeren hoe het zit met retourneren, indien je een refurbished iPhone in een stenen winkel koopt. Let met name op dat je je volledige aankoopbedrag terugkrijgt, en geen tegoedbon. Een fysieke winkel is jou (juridisch gezien) namelijk niks verplicht indien het product zelf goed werkt, en jij het product tóch wil terugbrengen. Bij online aankoop zit je altijd goed en mag je altijd retourneren.

Keuzes, keuzes, keuzes: refurbished of nieuwe iPhone?

Dus, waar moet je nou voor gaan? Een refurbished iPhone die enkele tientjes tot honderden euro’s goedkoper is, of toch een nieuw exemplaar? Mocht je geen risico willen nemen, dan raden we aan om een nieuw exemplaar te kopen. Je weet dan zeker dat het toestel compleet nieuw is, en je gebruik mag maken van de volledige garantietermijn.

Wil je echter niet te veel betalen voor je telefoon, dan is refurbished een goede optie. We raden om een toestel te kopen met minstens 24 maanden aan garantie, in een webshop en het liefst bij een partij met een eigen reparatieservice. Partijen als Forza en Leapp beschikken hierover, in tegenstelling tot anderen, die de te repareren iPhones doorsturen naar een externe partij. Hierdoor duurt het proces doorgaans een stuk langer. Objectief gezien is refurbished kopen dus eigenlijk altijd slimmer. Desondanks kun je het simpelweg prettig vinden om nieuwe producten te kopen.

Naast onze uitgebreide refurbished koopgids met daarin advies en tips, hebben we ook een refurbished prijsvergelijker met daarin de beste deals.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.