(finger)Tips

Redactie
8 april 2008, 20:06
2 min leestijd

iPhoneHet gebruik van de iPhone is in z’n geheel gezien ontzettend makkelijk. Van 6-jarigen tot bejaarden, iedereen kan vrijwel meteen een eind wegtikken…tappen…touchen? Toch zijn er een aantal vingerbewegingen die niet iedereen kent. Die zetten we hier even op een rij en wellicht kun je zelf enkele toevoegen.

Eerst even de bekenden:
Dubbel tap: Zoom in op een stuk van een website, bij Maps of bij foto’s.

– De ‘pinch‘: Zo noemt Apple het in- en uitzoomen van websites, foto’s en plattegronden in Maps. Door 2 vingers op het scherm te zetten en ze verder of dichter naar elkaar toe te bewegen kun je zeer nauwkeurig in- en uitzoomen.

1 tap: Zorgt voor controle knoppen bij video’s en is ook vergelijkbaar met een muisklik in de safari webbrowser.

Loep: Door lang op een stuk zelfgeschreven tekst te drukken, verschijnt het vergrootglas. Hierdoor kun gemakkelijker de cursor verzetten.

Iconen verplaatsen: Een feature die pas sinds firmare 1.1.3 aanwezig is. Bij het lang drukken op een icoontje op het homescreen gaan alle icoontje trillen. Hierdoor kun je ze van plek verslepen of in de dock slepen.

Enkele onbekenden:
– Door op de statusbar (bovenste balkje met klok, batterij enz.) te drukken in safari, zal je weer helemaal naar het bovenste gedeelte van een webpagina terugkeren. Handig als je helemaal naar beneden hebt gescrollt.

Loep iPhone2 vinger tap: In Google Maps kun je met dubbel tap inzoomen. Maar er is echter ook een uitzoom truc. Door met 2 vingers tegelijkertijd op het scherm te drukken, zoom je weer 1 stap uit.

Homescreen browsen: Bij het hebben van meerdere pagina’s op je homescreen kun je, door links of rechts van de bolletjes (bevinden zich tussen de onderste iconen en de dock) te drukken door je pagina’s heen gaan. Natuurlijk is naar de volgende pagina ‘schuiven’ ook leuk!

Speciale letters: Door lang op een letter te drukken, zullen er andere vormen van die letter verschijnen. Door je vinger te schuiven naar het speciale teken kun je deze invoegen. Zo zul je bij de letter e, een lijstje krijgen van è é ê enzovoorts.

Ken je zelf andere handige trucjes, plaats ze in een comment! Apple heeft zelf ook een aantal tips op zijn site staan.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's