Facebook compleet vervangen: deze alternatieven moet je hebben

Erwin Vogelaar
22 oktober 2018, 19:24
6 min leestijd
Facebook compleet vervangen: deze alternatieven moet je hebben

Na verschillende schandalen is menig Facebook-gebruiker klaar met het sociale netwerk. Dit zijn goede alternatieven om Facebook compleet te vervangen.

Lees verder na de advertentie.

Facebook vervangen: een complete gids

De reputatie van Facebook is allang niet meer wat het ooit was. De eerste scheuren werden zichtbaar toen het sociale netwerk ging experimenteren met de manier waarop berichten van vrienden werden getoond. Ook vielen nieuwe functies niet allemaal in goede smaak.

Voor menig Facebook-gebruiker was de druppel echter toen bleek dat het bedrijf niet zorgvuldig omgaat met de data van zijn gebruikers. Zo bleek eerder dit jaar dat databedrijf Cambridge Analytica op grote schaal gegevens van Facebook-gebruikers heeft verzameld en misbruikt.

facebook vervangen

Ook VPN-app Onavo Protect van Facebook verzamelde gevoelige informatie. In oktober bleek tevens dat via een lek in het sociale netwerk hackers zo in de accounts van dertig miljoen gebruikers konden duiken.

1. Facebook verwijderen

Het is dus belangrijk om extra voorzichtig te zijn met Facebook. Voor menig gebruiker is het zelfs genoeg reden om Facebook compleet te verwijderen. We leggen uit hoe je jouw Facebook-account via je iPhone verwijdert.

Het probleem van Facebook is echter dat sommige functies gewoon te handig zijn. Weet je bijvoorbeeld nog wie er jarig is als Facebook je daar niet een berichtje over stuurt? Kun je nog communiceren met je werk, of met groepen rond een specifieke interesse zonder Facebook? Weet je nog welke evenementen er in de buurt zijn? En waar moet je nou die foto’s van je kinderen en kat op kwijt?

2. Een heel ander sociaal netwerk?

Facebook één op één vervangen is onmogelijk. Er bestaat niet een ander soortgelijk sociaal netwerk met dezelfde functies. Er zijn wel andere sociale plekken die goed zijn in hun eigen specifieke ding. Zo is Twitter bijvoorbeeld sterk in korte berichtjes en in discussie gaan met elkaar.

X

X Corp.

Gratis via App Store

Reddit is een goede sociale website voor het lezen van nieuws en vinden van grappige memes. Net als op Facebook komen de best gewaardeerde reacties bovendrijven door de mogelijkheid om elke reactie een upvote of downvote te geven. Tevens zijn er op Reddit specifieke subreddits over allerlei onderwerpen. Deze subreddits zijn een goede vervanging voor Facebook-groepen.

Lees ook: Apollo is de allerbeste Reddit-app voor iOS

Apollo for Reddit

Christian Selig

Gratis via App Store

3. Verjaardagen en evenementen

Ben je bang dat je gebeurtenissen gaat missen? Als mensen je echt willen uitnodigen voor een evenement, dan vinden ze wel een manier om dat te doen buiten Facebook om. Om zelf te plannen, kun je de app van Datumprikker gebruiken.

Datumprikker

Plan to Meet B.V.

Gratis via App Store

Voor evenementen om je heen zijn ook apps te vinden, zodat altijd weet wat er in de buurt te doen is. De beste optie is Eventbrite. In de app kun je niet alleen een hoop evenementen vinden, maar ook direct tickets bestellen.

Eventbrite

Eventbrite

Gratis via App Store

En die verjaardagen? Neem even de tijd om ze in je agenda-app te plaatsen, en je weet voortaan precies wie je wanneer een felicitatie moet sturen.

4. Inloggen bij andere diensten

Het is bijzonder makkelijk om bij het maken van een account elders via Facebook in te loggen. Toch is dat best een slecht idee. Mensen die via een lek toegang krijgen tot je account, krijgen dan namelijk ook toegang tot alle diensten waarmee je via Facebook inlogt. Daarom kun je beter niet meer met Facebook inloggen.

Maar hoe doe je dat zonder Facebook? Daar zijn twee opties voor. Als je voor gemak wil gaan, dan bieden veel diensten ook de mogelijkheid om via Google in te loggen. Google staat bekend als veilig en heeft een betere geschiedenis als het gaat om lekken.

De beste manier is echter om voor elke dienst een los account te maken. Genereer je wachtwoord vervolgens via een wachtwoordmanager, zodat je niet allerlei wachtwoorden hoeft te onthouden en toch een goede beveiliging hebt. We zetten de beste wachtwoordmanagers voor je op een rij.

Voor sommige dating-apps heb je wel een Facebook-account nodig. Die kun je dus niet gebruiken zonder een account.

5. Ook van Facebook: de beste Instagram-alternatieven

Instagram wordt gezien als één van de fijnste sociale netwerken, met een focus op beeld. Als je echter compleet zonder Facebook wil, dan moet je ook stoppen met Instagram.

Voor het snel delen: Snapchat

Eén van de populairste onderdelen van Instagram zijn de Instagram Verhalen. Het is de makkelijkste en leukste manier om even kort iets met je volgers te delen. Natuurlijk is die functie bekend geworden door Snapchat en die app bestaat nog steeds. Voor liefhebbers van sociale interactie via beeld is Snapchat dus de app om mee aan de slag te gaan.

Snapchat

Snap, Inc.

Gratis via App Store

Voor mooie foto’s delen: VSCO

Zit je meer op Instagram voor de mooie foto’s, dan moet je bij VSCO zijn. De app biedt allereerst meer bewerkingsmogelijkheden dan Instagram om je foto’s nog mooier te maken. Daarnaast is er een gemeenschap met getalenteerde fotomakers, met een nadruk op mooie kiekjes in plaats van het presenteren van je leven.

VSCO: Foto en Video Editor

Visual Supply Company

Gratis via App Store

Voor mooie foto’s zien: 500px

Wil je vooral mooie foto’s zien, dan is 500px een uitstekende app waar je constant de mooiste nieuwe plaatjes van fotomakers vindt. Hierdoor word je ook zelf uitgedaagd om aan de slag te gaan.

500px – Photography Community

500px

Gratis via App Store

Deel je leven: Dayflash

Voor velen gaat Instagram echter niet om de mooiste foto’s, maar het delen van je leven. Dayflash is dan een leuke optie. De app is nog vrij klein, maar ook relatief nieuw. Er is dus best kans dat de app nog flink kan groeien.

Dayflash

Dayflash, Inc.

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

De beste WhatsApp- en Messenger-alternatieven

Ook WhatsApp is van Facebook. Hoewel het lastig kan zijn om over te stappen naar een andere app, omdat je vrienden of familie WhatsApp blijven gebruiken, zijn er fijne alternatieven beschikbaar in de App Store.

Deze apps zijn tevens een manier om Facebook Messenger te vervangen. Hoewel deze app in Nederland wellicht niet zo populair is als in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, wordt het toch nog veel gebruikt om met elkaar te communiceren.

Fijnere app: Telegram

Telegram is in alles gewoon een fijnere app om te gebruiken dan WhatsApp. Het design is mooier en het gebruik van bijvoorbeeld gifs en stickers is reuze makkelijk. De app is ook simpel op je Mac of pc te gebruiken. Zo zijn er nog meer redenen om over te stappen naar Telegram.

Telegram Messenger

Telegram FZ-LLC

Gratis via App Store

Veilige optie: Signal

Als veiligheid en de versleuteling van je berichten belangrijk voor je is, dan is Signal een goede optie om naar over te stappen. Net als WhatsApp worden de chats versleuteld verstuurd. Maar Signal doet er nog een stapje bovenop. Zo is de app volledig open source, zodat iedereen kan controleren wat er met de code wordt gedaan.

Signal - privéberichtenapp

Signal Messenger, LLC

Gratis via App Store

Toch al op je iPhone: iMessage

Voor chatten met mensen die ook een iPhone bezitten, is iMessage een uitstekende optie. Niet alleen omdat de app toch al op je telefoon staat. Sinds iOS 10 heeft de app namelijk een flinke upgrade gekregen waardoor je gesprekken op allerlei manieren kunt opleuken.

Vooral leuk is dat je ook Animoji en Memoji kunt sturen via iMessage.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu