Tip: laat deze iOS 9 functie ingeschakeld voor een langere accuduur
Gijs Ettes

Een van de fijnste functies van iOS 9 – en een waarvan we niet begrijpen dat het niet eerder mogelijk was – is de energiebesparingsmodus. Deze zorgt in geval van nood voor een langere accuduur, al kun je ‘m natuurlijk altijd ingeschakeld houden.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Dit doet de energiebesparingsmodus

Het idee achter de energiebesparingsmodus in iOS 9 is dat je deze inschakelt zodra je accupercentage onder de 20 procent duikt. Er verschijnt dan een melding op het scherm van je iPhone en iPad, waarna je de bespaarmodus direct kunt inschakelen. Vervolgens wordt het scherm gedimd, de processor teruggeklokt, visuele effecten beperkt en de mogelijkheid om Siri met een stemcommando te starten uitgeschakeld. Bovendien worden automatische downloads en app-synchronisatie beperkt, wat ertoe moet leiden dat je zo’n drie uur langer met de accu van je toestel kunt doen.

Gebruik je je iPhone of iPad door de dag heen relatief weinig of alleen om berichten te beantwoorden en zaken op het web op te zoeken, dan is het slim om de energiebesparingsmodus ingeschakeld te houden. Via ‘Instellingen > Batterij’ kun je de modus te allen tijde handmatig aanzetten, ook als je accu nog vrijwel volledig is opgeladen. iPhone-gebruiker Matt Birchler nam de proef op de som en testte dit twee weken met zijn iPhone 6 Plus. Hij ontdekte dat de accu van zijn toestel gemiddeld 38,7 procent minder snel leegliep.

energiebesparingsmodus iOS 9

Bij zwaar gebruik noteerde hij een percentage 33 procent en bij licht gebruik een percentage van maar liefst 44 procent. Als je je iPhone maar incidenteel gebruikt en voor lichte taken, dan lijkt een accuduur van zo’n twee dagen dus goed haalbaar. Meer over de tests die Birchler uitvoerde, lees je op deze pagina.

Houd er wel rekening mee dat de energiebesparingsmodus in iOS 9 wordt uitgeschakeld als je je toestel oplaadt en het accupercentage boven de 80 procent uitkomt. Je moet dan weer even de instellingen induiken om de modus in te schakelen.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.