Deze app helpt tegen dubbele aanslagen op MacBook-toetsenbord

22 oktober 2019, 19:20
3 min leestijd
Deze app helpt tegen dubbele aanslagen op MacBook-toetsenbord

Heb je een MacBook met een butterfly-toetsenbord? Dan kun je tegen dubbele aanslagen aanlopen. Unshaky biedt uitkomst.

Lees verder na de advertentie.

Unshaky: tegen dubbele aanslagen op Macbook

Apple flatert de laatste tijd als het gaat om zijn toetsenborden. In de verschillende MacBooks wordt een speciaal ontwerp gebruikt waardoor laptops wel extra dun kunnen zijn, maar ook gemakkelijk stuk gaan. Een klein vuiltje, zoals een kruimel of stofje, kan al roet in het eten gooien.

Hoewel het bedrijf stelt dat maar enkele gebruikers met dit probleem te maken zullen krijgen, is het toch een veelgehoorde klacht. Ook maanden oude MacBooks kunnen plots problemen krijgen. Moet je veel typen, dan is dat met dit probleem haast niet te doen. Een enkele toets of meerdere toetsen worden dan regelmatig dubbel aangeslagen. Soms direct achter elkaar en soms pas later in een woord. Daardoor moet je telkens terug om je tekst te redigeren.

Apple heeft een reparatieprogramma opgezet voor MacBooks met dit butterfly-toetsenbord. Daarvoor moet je wel naar een winkel om het apparaat te repareren. Tevens ben je jouw laptop dan waarschijnlijk enkele dagen kwijt en kan het een tijdje later weer gebeuren.

Maak vooral gebruik van deze mogelijkheid, maar als je een directe oplossing nodig hebt dan helpen we je daarmee.

dubbele aanslagen macbook

Opties

Hoewel je met macOS maar beperkte mogelijkheden hebt om de instellingen van je toetsenbord te wijzigen, biedt de app Unshaky meer opties. Met deze app worden razendsnelle registraties van dezelfde knop automatisch geblokkeerd. In de app geef je aan hoe snel achter elkaar de aanslagen mogen zijn.

Het is een wat onorthodoxe oplossing voor Apple-gebruikers, maar we kunnen uit eigen ervaring zeggen dat het werkt. In een maand tijd zijn er door Unshaky bij mij 700 aanslagen genegeerd, zonder dat ik hier last van had.

De app wordt gedeeld via GitHub. Daar is de volledige code te bekijken, waardoor er dus geen stiekeme achterdeurtjes in de app zitten. Dat betekent bijvoorbeeld dat je toetsenbordaanslagen niet worden geregistreerd en niemand ze in kan zien. Al je informatie blijft privé.

Unshaky installeren

Om Unshaky te installeren download je de app hier, sleep je deze naar de Apps-map en volg je de verdere instructies.

Om de app te laten werken, moet je nog wel een instelling in de app wijzigen. Open Unshaky en klik op ‘Instellingen’. Zorg dat daar de taal van je toetsenbord juist staat ingesteld en kies een vertraging. Deze vertraging staat voor het aantal milliseconden van de ene toetsaanslag naar de ander. Bij mij werkte 40ms goed, maar je kunt daar wat mee experimenteren. Tevens is het mogelijk om deze instelling voor elke toets apart in te stellen.

Daarnaast is het handig om Unshaky bij het starten van de MacBook direct op te laten starten. Daarvoor ga je naar ‘Systeemvoorkeuren >Gebruikers en groepen’ en kies je bij jouw naam voor het kopje ‘inloggen’. Daar voeg je met het plusje Unshaky toe als een van je opstartprogramma’s.

Meer oplossingen voor dubbele aanslagen

Er zijn nog meer oplossingen voor deze vervelende dubbele aanslagen. Denk aan het schoonmaken van de toetsen. Check de 3 oplossingen voor een defect MacBook-toetsenbord.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu