Runners deal! De iPhone 15 Pro nu met korting oplopend tot €540!

Tip: zo gebruik je de donkere modus van OS X Yosemite

5 augustus 2015, 19:04
2 min leestijd
Tip: zo gebruik je de donkere modus van OS X Yosemite

OS X heeft standaard een modus ingebouwd die handig is wanneer je veel in het donker op je Mac werkt. In deze tip leggen we uit hoe de functie werkt.

Lees verder na de advertentie.

Zo werkt de donkere modus van OS X

Een fijne feature die sinds OS X Yosemite beschikbaar is voor de Mac, is de donkere modus. Waar de menubalk en het Dock normaal grijs kleuren, geeft de donkere modus ze een zwarte kleur. De donkere kleur is prettiger voor je ogen wanneer je bijvoorbeeld ’s avonds aan het werk bent op je Mac. De donkere modus is echter ook een manier om het uiterlijk van OS X aan te passen, want het oogt bijzonder fraai. Hoe je de functie inschakelt, leggen we in de stappen hieronder uit.

  1. Open de Systeemvoorkeuren-app op je Mac en druk linksboven op het knopje ‘Algemeen’;
  2. Vervolgens zie je een aantal opties verschijnen. De donkere modus activeer je door bovenin de optie ‘Gebruik donkere menubalk en donker Dock’ aan te vinken.
donkere modus

Wanneer je de functie hebt ingeschakeld kleuren de menubalk en het Dock automatisch zwart, en nemen de verschillende icoontjes een witte kleur aan. In hetzelfde menu kun je er overigens ook voor kiezen om knoppen, menu’s en vensters een andere kleur te geven.

De donkere modus automatiseren

donkere modus

Een nadeel van de donkere modus is dat je niet kunt instellen dat de functie automatisch op een bepaald tijdstip wordt ingeschakeld. In de vorm van de Mac-app F.lux is daar echter een oplossing voor. F.lux is een handige applicatie waarmee je verschillende zaken rondom het beeldscherm van je Mac kunt instellen.

Wanneer je de app hebt geïnstalleerd, verschijnt er in de menubalk een icoontje. Tik hierop en klik onder ‘Color Effects’ op ‘OS X Dark theme at sunset’ om de donkere modus te laten inschakelen zodra de zon ondergaat. Door op ‘Preferences’ te klikken, kun je de precieze tijd instellen.

Lees meer over de Mac

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu