Beter voor je ogen: zo zet je de donkere modus in de Boeken-app aan

Michel van 't Klaphek
26 mei 2019, 13:16
2 min leestijd
Beter voor je ogen: zo zet je de donkere modus in de Boeken-app aan

Wanneer je voor het slapengaan nog even wilt lezen schakelt de Boeken-app automatisch een donkere modus in. Deze dark mode kun je ook handmatig aanzetten. iPhoned laat zien hoe.

Lees verder na de advertentie.

Donkere modus Boeken-app: zo werkt het

De donkere modus van de Boeken-app wordt automatisch aangezet zodra de zon onder gaat, maar wanneer je het fijn vindt om altijd in het donker te lezen kun je de functie ook zelf activeren. Zo doe je dat:

  1. Open in de Boeken-app een boek uit je bibliotheek;
  2. Tik op de ‘Aa’-knop rechtsboven en verschuif de schakelaar bij ‘Automatisch nachtthema’;
  3. Selecteer vervolgens of je een sepia, grijs of zwarte achtergrond wilt. De achtergrond blijft nu donker tot je dit verandert.

In hetzelfde menu kun je ook een hoop andere instellingen aanpassen, zoals de grootte van het lettertype en de helderheid van het scherm. Zodra je de donkere modus handmatig hebt ingesteld wordt de schakelaar bij ‘Automatisch nachtthema’ grijs, en kun je ‘m niet meer verschuiven.

Als je weer gebruik wil maken van de automatisch donkere modus moet je daarom een witte, sepia of grijze achtergrond kiezen: je kunt de schakelaar nu weer verschuiven. Hierna houdt de Boeken-app weer rekening met de hoeveelheid omgevingslicht bij het inschakelen van de donkere tinten.

Donkere modus

Op 3 juni wordt iOS 13 aangekondigd, dat naar verwachting een donkere modus heeft. Hierdoor krijgen menu’s, apps van Apple en bijvoorbeeld het Bedieningspaneel een donker kleurenpalet.

Ook veel andere apps zijn inmiddels fijner in het donker te gebruiken. Zo heeft YouTube een dark mode net zoals Facebook Messenger. Verder kun je slaapproblemen aanpakken met je iPhone door bijvoorbeeld Night Shift aan te zetten. Hierdoor wordt het blauwe licht van het scherm beperkt en dat is beter voor onze nachtrust.

Tip: Wist je dat onze iPhoned-app ook een donkere modus heeft? Deze schakel je via de instellingen, of zet je ‘m voor specifieke tijden op ‘Automatisch’.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu