De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

5 handige tips om binnen je datalimiet te blijven

Gijs Ettes
8 december 2014, 19:15
3 min leestijd
5 handige tips om binnen je datalimiet te blijven

Hoewel de prijzen van databundels de afgelopen jaren zijn afgenomen, betaal je in Nederland nog steeds relatief veel voor MB’s – zeker als die buiten je bundel vallen. Is je databundel snel op? Check dan deze 5 tips!

Lees verder na de advertentie.

1. Houd je verbruik in de gaten

vodafone

De eerste tip spreekt voor zich, maar is daarom niet minder belangrijk. Wil je voorkomen dat je je datalimiet overschrijdt, houd dan in de gaten hoeveel MB’s je hebt opgesoupeerd. Om dit in iOS te checken ga je naar ‘Instellingen > Mobiel netwerk’ en scrol je even naar beneden. Vervolgens zie je hoeveel data je in de huidige periode hebt verbruikt en welke apps de meeste MB’s opslurpen.

Anno 2014 heeft praktisch elke provider een eigen app waarmee je je datagebruik kunt monitoren. We raden je dan ook aan om even de App Store in te duiken om deze te downloaden. Een app als My Vodafone is gratis verkrijgbaar en toont onder meer je tegoed, rekeningen en de einddatum van je contract en laat je gemakkelijk extra bundels aan- en uitzetten. Ideaal!

2. Stop dataverslindende apps

IMG_2309

Je iPhone en de data-app van je provider geven inzicht in je gebruik, maar wil je echt voorkomen dat je je limiet overschrijdt dan is het slim om dataverslindende apps de toegang tot internet te ontzeggen. Hiervoor hoef je alleen naar ‘Instellingen > Mobiel netwerk’ te gaan, naar beneden te scollen en op het schuifje naast de desbetreffende app te tikken.

Notoire dataverslinders zijn onder meer steaming video-apps als YouTube, Netflix en Uitzending Gemist. Maar ook gebruik van Spotify gaat snel: luister je een uurtje of 30 per maand naar muziek via deze dienst, dan heb je aan een databundel van 1GB niet genoeg. Ook navigeren via Maps tikt aardig aan; houd daar dus rekening mee bij de keuze voor een bundel.

3. Laat apps niet op de achtergrond synchroniseren

databundel snel op

Deze tip ligt in het verlengde van de vorige. Wil je specifieke apps niet de toegang tot mobiel internet ontzeggen, maar wil je wel voorkomen dat ze veel data verslinden? Ga dan naar ‘Instellingen > Algemeen > Ververs op achtergrond’ en vink de apps uit die niet op de achtergrond ververst hoeven te worden. Denk bijvoorbeeld aan de aandelen- of weer-app van Apple of andere applicaties die je niet regelmatig gebruikt. Apps uitschakelen heeft overigens ook een positief effect op de accuduur van je iPhone of iPad.

4. Gebruik zoveel mogelijk wifi

Veel openbare gelegenheden zijn tegenwoordig voorzien van wifi-hotspots en klanten van bijvoorbeeld Ziggo en KPN kunnen op steeds meer plekken van gratis hotspots gebruikmaken om hun databundel te ontzien.

Toch is het in sommige gevallen lastig om een open wifi-verbinding in de buurt te lokaliseren. Een app die hierbij uitkomst biedt is WiFi Finder; gratis te downloaden in de App Store. Met dit programmaatje kun je in de buurt zoeken naar een publieke hotspot en meteen verbinding maken. WiFi Finder heeft een database met ruim 650.000 hotspots in 144 landen.

5. Download een databesparende app

Tot slot zijn er ook apps in de App Store die kunnen voorkomen dat je databundel snel op raakt. Onavo Extend is perfect voor wie zijn datalimiet te lijf wilt gaan. De gratis app comprimeert alle mobiele data die je verbruikt via de cloud-gebaseerde technologie van Onavo.

Als gebruiker merk je hier weinig van; behalve dat je minder snel je datalimiet bereikt. Volgens de makers kun je tot 80 procent besparen, afhankelijk van hoe de balans tussen beeldkwaliteit en datacompressie is ingesteld. Onavo Extend werkt zowel voor 3G als 4G en schakelt zichzelf automatisch uit zodra je contact maakt met wifi.

Wat doe jij om te voorkomen dat je je datalimiet overschrijdt? Laat het ons weten in de comments!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu