Tip: wat je moet weten over beeld-in-beeld op de iPad

2 december 2015, 14:13
2 min leestijd
Tip: wat je moet weten over beeld-in-beeld op de iPad

iPads hebben nieuwe mogelijkheden gekregen sinds iOS 9. Eén daarvan de functie beeld-in-beeld, waarbij een video of FaceTime-scherm in beeld blijft staan terwijl je wat anders doet. Zo werkt het.

Lees verder na de advertentie.

Op de tablets van Apple kun je met de komst van iOS 9 beter multitasken. Vooral de iPad Pro is daar dankzij zijn schermformaat van 12,9-inch erg geschikt voor. Zo kun je apps naast elkaar kijken, of een video bekijken terwijl je iets anders aan het doen bent. Ben je met iemand aan het FaceTimen en wil je tegelijk aantekeningen maken, dan kan dat ook gewoon dankzij de optie beeld-in-beeld.

Met deze functie wordt de betreffende video verkleind en in de hoek van het scherm verplaatst. Zo kun je gewoon andere dingen blijven doen terwijl het filmpje afspeelt. Dit bestaat al langer, bijvoorbeeld op computers. Als je de Youtube-app wel eens gebruikt, ben je het misschien ook al tegengekomen. Met die app schuif je de video onderin beeld, terwijl je de volgende zoekt.

ipad pro

Zo werkt beeld-in-beeld op de iPad

Om beeld-in-beeld in te schakelen, kun je de volgende stappen doorlopen:

  1. Open een video-app (bijvoorbeeld Netflix);
  2. Kies een video om af te spelen en druk op Play;
  3. Kies de beeld-in-beeld knop (het icoon dat een verkleinend scherm uitbeeldt).

Nu staat de video in de hoek van het scherm en kun je ondertussen andere dingen gaan doen. Sommige apps gaan automatisch in deze modus, bijvoorbeeld FaceTime.

Bedienen

Nu je een verkleinde video in beeld hebt, hoef je niet bang te zijn dat hij onbestuurbaar wordt. Je hebt wat minder opties, maar je kunt de speler nog steeds bedienen dankzij drie knoppen.

  • beeld-in-beeldDe beeld-in-beeld knop maakt het scherm weer beeldvullend;
  • De pauze-play knop zet de video stil of laat hem juist hervatten;
  • Het sluit-knopje sluit het beeld-in-beeld venster helemaal af, zodat je verder kunt gaan met een volledig beeld zonder video;
  • Je kunt het venster ook even verbergen door je vinger erop te houden en hem naar de rand van het scherm te vegen. Hij steekt dan een klein beetje uit, zodat je snel weer verder kunt kijken als het weer uitkomt.

Herpositioneren en formaat wijzigen

Het kan natuurlijk gebeuren dat de video precies in de hoek komt, waar je hem niet wilde hebben. Geen paniek, daar kun je wat aan doen. Druk met een vinger op beeld-in-beeld en veeg hem vervolgens naar een andere hoek. Laat los en het venster blijft staan.

Ook kun je het formaat wijzigen. Dat doe je door met twee vingers op het venster te gaan staan. Breng je ze vervolgens dichter naar elkaar toe, dan wordt het beeld kleiner. Spreid je ze uit elkaar, dan wordt het groter. Ben je tevreden, dan laat je los.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu