Runners deal! De iPhone 15 Pro nu met korting oplopend tot €540!

Tip: 5 oplossingen als het bedieningspaneel van je iPhone niet reageert

13 augustus 2018, 15:05
3 min leestijd
Tip: 5 oplossingen als het bedieningspaneel van je iPhone niet reageert

Het bedieningspaneel op je iPhone zit vol met handige snelkoppelingen. Reageert het bedieningspaneel van je iPhone niet? Met deze vijf oplossingen verhelp je het probleem.

Lees verder na de advertentie.

Bedieningspaneel iPhone reageert niet? Zo los je het op

Met het bedieningspaneel open je bijvoorbeeld snel de camera, timer, rekenmachine of zaklamp. Ook kun je vanuit hier snel je muziek op pauze zetten of skippen en je wifi-, bluetooth- of dataverbinding snel aan of uit zetten.

Op een iPhone 8 (of ouder) open je het paneel door van onder naar boven te vegen. Op de iPhone X vind je het menu door naar beneden te swipen vanaf de rechterbovenhoek. Het kan gebeuren dat je bedieningspaneel niet reageert en dus niet meer opent. Er zijn verschillende stappen en oplossingen om het menu weer te laten werken.

1. Start je iPhone opnieuw op

Een kleine fout in de software kan de oorzaak zijn van het niet reageren van het menu. Om dit uit de weg te helpen, is het opnieuw opstarten van je iPhone vaak al voldoende.

Dit doe je door de iPhone met de vergrendelknop uit te schakelen en vervolgens weer aan te zetten. Op de iPhone X werkt dit net iets anders.

→ In 4 stappen de iPhone X uitzetten en opnieuw opstarten

2. Maak je scherm schoon

Door vocht, vuil of stof op je iPhone-scherm reageert je smartphone soms niet, of opent het dingen die je eigenlijk niet selecteerde. Maak je scherm dus goed schoon, bijvoorbeeld met een microvezeldoekje.

3. Bedieningspaneel gebruiken in apps

Opent het paneel wel vanaf je startscherm, maar niet wanneer je in een app zit? Dan is het probleem te verhelpen door je instellingen aan te passen.

Open hiervoor Instellingen en ga naar ‘Bedieningspaneel’. Vink hier de optie ‘Toegang vanuit apps’ aan, zodat deze groen is. In dit menu kun je tevens je bedieningspaneel inrichten en bewerken via de optie ‘Pas regelaars aan’.

4. Schakel VoiceOver uit

Wanneer je VoiceOver gebruikt, werkt het bedieningspaneel niet altijd even goed. VoiceOver is een functie die bijvoorbeeld slechtzienden helpt bij het gebruiken van een iPhone. Het leest stukken tekst voor die je selecteert.

Om het bedieningspaneel te openen wanneer je VoiceOver gebruikt, moet je drie vingers gebruiken om het open te swipen. Reageert het paneel dan nog niet, schakel VoiceOver dan uit. Hierbij moet je steeds dubbel tikken op waar je heen wil. Ga hiervoor in de Instellingen-app naar ‘Algemeen’ en dan naar ‘Toegankelijkheid’. In het menu ‘VoiceOver’ kun je de schakelaar hiervoor omzetten.

5. Hoesje uit

Een smartphonehoesje of screen protector kan in sommige gevallen zorgen voor een verminderde reactie van het touchscreen. Heb je alles geprobeerd, maar opent het bedieningspaneel nog steeds niet?

Ontdoe je iPhone dan van het hoesje en eventueel ook van de screenprotector. Probeer hierna opnieuw het bedieningspaneel te openen. Als het dan wel werkt, is het handig om een ander hoesje of merk screenprotector te gebruiken.

Teken van kapot scherm

Als niets werkt en je bedieningspaneel maar niet tevoorschijn komt, kan een defect aan je scherm de oorzaak zijn. Om dit te verhelpen, moet het scherm vervangen worden. Controleer dan altijd eerst bij Apple zelf of er nog garantie op je toestel zit, en laat het repararen. Of repareer zelf je iPhone, als het om een toestel gaat dat buiten de garantie valt.

Lees meer tips voor je iPhone

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu