De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

macOS Catalina-tip: zo bedien je je Mac(Book) met je stem

Dilara Isik
15 oktober 2019, 14:59
3 min leestijd
macOS Catalina-tip: zo bedien je je Mac(Book) met je stem

De macOS Catalina-update brengt veel toffe functies met zich mee, zoals de mogelijkheid om je Mac(Book) met je stem te bedienen. iPhoned legt uit hoe je het precies gebruikt.

Lees verder na de advertentie.

Zo gebruik je stembediening op de Mac

Met de macOS Catalina-update heeft Apple veel verschillende nieuwe functies geïntroduceerd. Eén daarvan is het bedienen van je Mac met je stem. Maar hoe werkt het precies? Wij leggen je uit hoe je stembediening gebruikt.

Stembediening inschakelen

Om stembediening te gebruiken moet je deze allereerst inschakelen. Zo doe je dat:

 1. Ga via het Apple-menu  naar ‘Systeemvoorkeuren’;
 2. Klik op ‘Toegankelijkheid’;
 3. Scroll in het linkervenster naar beneden en klik op ‘Stembediening’;
 4. Klik het vinkje aan bij ‘Activeer Stembediening’. Als je dit voor het eerst doet, zal je Mac een eenmalige download uitvoeren. Je kunt er ook voor kiezen om een zacht geluidje af te spelen als een commando wordt herkend. Vooral in het begin is dat wel aan te raden;
 5. Nu komt er een microfoontje in je scherm te staan.

Commando lijst

Benieuwd naar wat je allemaal kunt zeggen? Zeg “Toon commando’s” en je krijgt een lijst te zien met alle commando’s die al bekend zijn. Probeer maar eens iets te zeggen wat er in de lijst staat! Als het microfoontje je juist heeft gehoord, krijg je het commando te zien dat je hebt gegeven en wordt het uitgevoerd.

De spraakbediening herkent de namen van apps die je hebt geïnstalleerd. Als je bijvoorbeeld de WhatsApp-app hebt geïnstalleerd, zeg je “Open WhatsApp”. Als je het venster weer wil sluiten, zeg je “Verberg WhatsApp”.

Ook kun je in tekstprogramma’s je hele tekst dicteren. Zeg: “Typ [zin]”. Vervolgens kun je ook nog in het schrijfprogramma navigeren of iets selecteren met je stem. Zeg bijvoorbeeld “Selecteer laatste woord” of “Scroll omhoog”.

Zo maak je je eigen commando’s aan

Je kunt ook je eigen commando’s aanmaken. Zo doe je dat:

 1. Zeg “Open Stembediening voorkeuren”;
 2. Zeg “Klik op commando’s”;
 3. Zeg “Klik op voeg toe”;
 4. Vervolgens kun je intypen wat je precies wil zeggen voor deze commando bij “als ik zeg”. Bijvoorbeeld “Open iPhoned.nl”;
 5. Bij “Bij gebruik van” kun je een specifieke app instellen die actief moet zijn als je deze commando geeft, zoals Safari;
 6. De actie stel je in bij “doe”. Bijvoorbeeld “open url”;
 7. Vervolgens kun je een url intypen, bijvoorbeeld iPhoned.nl;
 8. Als je nu zegt “open iPhoned.nl” opent Safari de website;

Woordenlijst

Bij ‘Stembediening voorkeuren’ kun je ook je eigen woordenlijst aanmaken van woorden die nog niet bekend zijn. Klik hier simpelweg op ‘Woordenlijst’ en druk op het plusje om een nieuw woord toe te voegen.

Het is wel belangrijk dat je hard genoeg praat en goed articuleert. Anders hoort het microfoontje je niet en gebeurt er niks. Pas als je je commando boven het microfoontje ziet staan, heeft de Mac je gehoord.

Stembediening pauzeren of uitschakelen

Als je een commando wil verwijderen, kan dit ook makkelijk in de commando lijst in ‘Stembediening voorkeuren’. Zorg simpelweg dat er geen vinkjes in de vakjes staan van commando’s die je niet wil, door ze aan te klikken.

Als je de stembediening en de luisterfunctie wil pauzeren, zeg je “Zet in sluimerstand” of klik je op “Sluimerstand aan”. Als je de stembediening helemaal uit wil zetten, zet je gewoon het vinkje uit van ‘Activeer stembediening’ in ‘Stembediening voorkeuren’.

Meer Catalina-tips

Wil je nog meer weten over de nieuwe Catalina-update? Lees dan bijvoorbeeld eens deze tip over hoe Schermtijd werkt, hoe je Sidecar kunt gebruiken of hoe je sutomatisch de donkere modus inschakelt.

Lees het laatste nieuws over Catalina

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu