4 tips om een trage Apple Watch weer sneller te maken

Lars Paijmans
20 juni 2019, 12:27
3 min leestijd
4 tips om een trage Apple Watch weer sneller te maken

Heb je een Apple Watch die ouder is dan een jaar, of reageert de smartwatch traag? Dan kun je hem met deze simpele tips weer een stuk soepeler laten lopen.

Lees verder na de advertentie.

Apple Watch traag? Zo versnel je het horloge

Net als bij de iPhone, iPad en Mac, gaan ook de prestaties van de Apple Watch er op den duur op achteruit. De accu gaat minder lang mee, apps openen gaat langzamer en met iedere watchOS-update heeft het slimme klokje meer moeite om de nieuwe functies bij te houden.

Dat betekent echter niet dat een paar jaar oude Apple Watch al meteen afgeschreven is. Sterker nog, anno 2019 kun je de allereerste Apple Watch nog prima gebruiken, al ondersteunt deze smartwatch niet meer de watchOS 5-update. Ook merk je aan de laadtijden en vastlopers dat deze oudere Watch er meer moeite mee heeft. Help het apparaat dus een handje met onderstaande tips.

1. Zet minder apps op je Apple Watch (die je toch niet gebruikt)

Als je een Apple Watch net nieuw hebt, wil je waarschijnlijk zoveel mogelijk apps erop zetten. Zo zie je immers wat de mogelijkheden zijn en wat ontwikkelaars voor functies bedacht hebben. Na een tijdje blijven er (in onze ervaring) nog maar weinig over die je echt regelmatig gebruikt.

Daarom is het een kleine moeite om de apps op je Watch eens grondig op te schonen. Om dit te doen heb je de Watch-app op je iPhone nodig. Open de app en scrol naar beneden om alle geïnstalleerde apps te zien. Op Apples apps na kun je deze allemaal handmatig verwijderen, zodat ze in het rijtje ‘Beschikbare apps’ komen te staan. Hier kun je ze in de toekomst makkelijk herinstalleren.

Apple Watch traag

Om in de toekomst te voorkomen dat je Watch zich vanzelf vult, kun je via de ‘Watch-app > Algemeen’ ook het automatisch installeren van apps op de Watch uitzetten. Hierdoor worden de bijbehorende watchOS-apps niet vanzelf geïnstalleerd als je een nieuwe iOS-app op je iPhone zet.

2. Stop minder apps in het Dock

Sinds watchOS 3 heeft de Apple Watch een Dock voor je favoriete apps. Handig, want zo hoef je deze niet continu helemaal opnieuw op te starten. Het nadeel hiervan is dat alle apps in dit Dock op de achtergrond actief blijven. Daarom is het belangrijk om hier zorgvuldig mee om te springen. Verwijder dus op de Watch de apps die je niet dagelijks gebruikt uit het Dock, of doe dit via de Watch-app op je gekoppelde iPhone.

Apple Watch traag

3. Ververs minder apps op de achtergrond

Net als op de iPhone kan de Apple Watch ook apps op de achtergrond verversen. Hiervoor geldt dezelfde tip als bij het Dock: doe dit alleen voor de apps die je ook echt regelmatig gebruikt. Via de Watch-app en ‘Algemeen > Ververs’ op achtergrond kun je per app aangeven of deze op de achtergrond ververst moet worden.

Apple Watch traag

4. Zet animaties uit

Natuurlijk is het leuk om de Apple Watch vloeiende animaties te zien maken, maar als je voor de beste prestaties gaat, kun je deze beter uitzetten. Deze kun je op de Watch in drie stappen uitzetten. Hierdoor ogen de bewegingen op het horloge wat minder vloeiend, maar reageert de smartwatch wel sneller.

  1. Open de Instellingen-app op de Watch;
  2. Ga naar ‘Algemeen’ en ‘Toegankelijkheid’;
  3. Tik op ‘Verminder Beweging’.

Nieuw: watchOS 6

Later dit jaar brengt Apple de watchOS 6-update uit voor alle recente Watch-modellen. De update introduceert onder meer een aantal nieuwe wijzerplaten, eigen App Store voor de Watch en een decibelmeter om je gehoor te beschermen.

Lees meer over de Apple Watch

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu