Zo helpt de Apple Watch-decibelmeter je gehoor te beschermen
Florence Peeters

Met watchOS 6 focust Apple zich nog meer op gezondheid. Niet alleen je beweging wordt dan gemeten, maar ook de gezondheid van je oren. Zo werkt de decibelmeter voor je Apple Watch.

Apple Watch-decibelmeter beschermt je gehoor

De Apple Watch is hét apparaat waarmee Apple je op allerlei slimme manieren meer wil laten bewegen. Zo krijg je een tikje op je pols als je een tijdje niet hebt gestaan, of moedigt het horloge je aan als je een work-out hebt voltooid. In watchOS 6 ontvang je ook een waarschuwing als je gehoor in gevaar is.

Een nieuwe Geluid-app gaat hiervoor zorgen. Deze app heeft een ingebouwde decibelmeter, die continu meet of het geluid in jouw omgeving niet te hard gaat. Sta je voor de speakers bij een concert, tussen schreeuwende supporters bij een voetbalwedstrijd of in een luide fabriekshal? Als het volume te hoog ligt, waarschuwt de Apple Watch je in zo’n situatie.

Apple Watch decibelmeter

Hierdoor weet jij wanneer je gehoor in gevaar is, en kun je een rustiger plekje opzoeken om gehoorschade te voorkomen. Verder check je zo bijvoorbeeld voorafgaand aan een feestje gemakkelijk of je muziek niet te hard staat.

De decibelmeter meet het geluid altijd realtime. De geluidsgrens ligt bij 90 decibel. Pas bij een hoger volume krijg je een melding. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat als je vier uur per week aan volumes hoger dan dat wordt blootgesteld, dit al blijvende schade aan je oren oplevert.

Privacy niet in geding

Een app die continu geluid opneemt om te bepalen hoe hard het gaat in jouw omgeving, is dat niet funest voor je privacy? Het zou Apple niet zijn als hier niet aan is gedacht. De decibelmeter slaat namelijk nooit audio op. Er worden continu gecodeerde samples gemaakt om het geluidsniveau te meten. Er worden dus geen reguliere geluidsopnames gemaakt, waardoor je Apple Watch niet zomaar kan meeluisteren.

Werk je bijvoorbeeld regelmatig in luidruchtige omgevingen met beschermende oordopjes in? Het is natuurlijk mogelijk om de meldingen van de Geluid-app straks uit te zetten. Dan kun je ze simpelweg activeren zodra je een avondje gaat stappen, of die oordopjes een keer vergeten bent.

Meer over watchOS 6

Wil je weten wat Apple met watchOS 6 nog meer voor ons in petto heeft, check dan ons watchOS 6 overzicht. We hebben ook alvast alle nieuwe wijzerplaten voor je op een rijtje gezet.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.