Een verborgen functie van de Apple Watch heet AssistiveTouch. Daarmee krijg je de mogelijkheid om het horloge te gebruiken zonder deze aan te raken. Zo werkt het.
Lees verder na de advertentie.
Apple Watch AssistiveTouch: horloge zonder tweede hand gebruiken
Met de Apple Watch heb je een kleine touchscreen om je pols. Maar voor de bediening heb altijd je twee handen nodig. Om de ene arm draag je de Apple Watch, terwijl je jouw andere hand gebruikt om op het schermpje te tikken en te swipen. Maar wat als dat niet lukt?
Sinds kort heeft Apple daar een oplossing voor. Met AssistiveTouch heb je geen extra hand meer nodig om je Apple Watch te gebruiken. De functie is met watchOS 8 toegevoegd en werkt volledig door het maken van handgebaren.
Deze functie is bedoeld voor mensen met een fysieke beperking. Daarom vind je de functie bij de toegankelijkheidsopties. Toch kan het ook zonder beperking een handige optie zijn. Op z’n minst is het een interessante, vernieuwende manier om een horloge te besturen en daarom zeker de moeite waard om uit te testen.

Hoe werkt AssistiveTouch?
Met AssistiveTouch bestuur je de Apple Watch zonder hem aan te raken. In plaats daarvan gebruik je handgebaren. Er zijn vier verschillende handgebaren die de Apple Watch herkent: knijp, knijp tweemaal, maak vuist en maak tweemaal vuist.
Een aanraking tussen je duim en wijsvinger ziet de Apple Watch als een knijp. Standaard zorgt een knijp ervoor dat je naar voren gaat. Twee maal knijpen zorgt ervoor dat je naar achter gaat. Op deze manier kun je door alle onderdelen op het scherm scrollen.
Maak je een vuist met je hand, dan tik je. Dat betekent bijvoorbeeld een app of een complicatie op het scherm openen. Door tweemaal een vuist te maken ga je naar het taakmenu. Daar vind je andere functies waar je doorheen kunt scrollen.
Interessant is dat je zelf acties kunt koppelen aan je gebaren, zodat je het helemaal naar eigen wensen kunt instellen.
Wat heb je nodig om AssistiveTouch op een Apple Watch te gebruiken?
Om AssistiveTouch te kunnen gebruiken heb je allereerst een Apple Watch met watchOS 8 nodig. De functie is te gebruiken op een Apple Watch Series 4 en nieuwer, net als de Apple Watch SE. Daarnaast heb je ook iOS 15 of nieuwer nodig.
AssistiveTouch aanzetten voor de Apple Watch
AssistiveTouch kun je niet op de Apple Watch zelf aanzetten. Daarvoor heb je de Watch-app op je iPhone nodig. Om de functie te vinden doorloop je de volgende stappen:
- Open de Watch-app op je iPhone;
- Ga naar Toegankelijkheid;
- Scroll naar het kopje ‘Motorisch’ en kies voor ‘AssistiveTouch’;
- Haal het schakelaartje over bij ‘AssistiveTouch’ zodat deze groen wordt;
- Vervolgens tik je onder het kopje ‘Invoer’ op Handgebaren;
- Daar zet je het schakelaartje bij ‘Handgebaren’ ook op groen.
Hoe pas je de handgebaren aan?
Op de plek waar je het schakelaartje bij ‘Handgebaren’ hebt overgehaald, kun je ook de handgebaren aanpassen. Daar heb je aardig wat mogelijkheden voor. Specifiek kun je voor elk handgebaar – knijp, knijp tweemaal, maak vuist en maak tweemaal vuist – een andere actie instellen.
Kies bijvoorbeeld voor ‘naar voren’, ‘naar achteren’, ‘tik’, ‘taakmenu’ en ‘druk op de digital crown’. Daarnaast kun je ook specifieke acties koppelen aan een gebaar, zoals ‘Apple Pay’ of ‘Berichtencentrum’.
Ook de actie om deze besturing te activeren is aan te passen. Hiervoor tik je bij ‘Handgebaren’ op ‘Activeringsgebaar’. Standaard wordt de besturing geactiveerd door tweemaal een vuist te maken.



Alternatieve besturingen: automatisch scannen en bewegingsaanwijzer
Hoewel je op deze manier de volledige Apple Watch kunt besturen, biedt AssistiveTouch twee alternatieve methodes. In de instellingen kun je kiezen voor ‘automatisch scannen’ bij ‘scanmethode’. Dan hoef je niet handmatig door alle items op het scherm te scrollen. Dat gebeurt dan automatisch waarna je ‘tikt’ als het juiste item langskomt. Deze optie is handig als je jouw hand niet zo snel en vaak kunt gebruiken.
Een andere manier om te besturen is de bewegingsaanwijzer. Hiermee wordt er een cursor op het scherm geplaatst die je beweegt door het horloge te kantelen. De bewegingsaanwijzer kun je activeren door te het horloge te schudden, maar in de praktijk vonden wij het lastig om de cursor op deze manier te laten verschijnen. Beter is om naar het taakmenu te gaan door tweemaal een vuist te maken en vervolgens te kiezen voor ‘interactie’ en daarna ‘bewegingsaanwijzer’.
Maak je vooral gebruik van de bewegingsaanwijzer, dan is het slim om deze bij ‘Handgebaren’ onder een handgebaar te zetten. Zo kun je de cursor snel oproepen.
AssistiveTouch in de praktijk
Met de basisinstellingen van AssistiveTouch kun je de hele Apple Watch besturen. Er verschijnt een blauwe ring om wat geselecteerd staat op het scherm. Bijvoorbeeld een complicatie. Door een vuist te maken open je dit item. Door eerst tweemaal een vuist te maken en daarna eenmaal een vuist, open je het scherm met alle apps. Het went heel snel. Toch is AssistiveTouch absoluut een tragere manier om een Apple Watch te besturen. Activeer het dus alleen als je het écht nodig hebt.
Er zijn genoeg redenen om een Apple Watch te willen dragen als je niet beide handen kunt gebruiken, zoals voor het bijhouden van je gezondheid, valdetectie en tegenwoordig ook het voeren van telefoongesprekken. AssistiveTouch zorgt ervoor dat meer mensen daar gebruik van kunnen maken.
Meer Apple Watch-tips
Je Apple Watch heeft een hoop functies die je waarschijnlijk niet allemaal kent. Check bijvoorbeeld deze 4 Apple Watch-hacks. En deze 3 Apple Watch-functies moet iedereen weten.
- Siri uitzetten op je Apple Watch: dat doe je zo (2 jun)
- Apple Watch tips: zo doe je een stuk langer met je batterij (26 mei)
- Apple onthult nieuwe Pride-wijzerplaat voor Apple Watch – zo stel je die in (10 mei)
- Apple Watch tips: ken jij deze 3 verborgen functies al? (15 mrt)
- iPhone kwijt? Zo vind je jouw telefoon terug met je Apple Watch (16 feb)