De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

iPhone-apps leren maken? Maak kennis met Swift, Apples programmeertaal

Michel van 't Klaphek
3 augustus 2020, 12:58
3 min leestijd
iPhone-apps leren maken? Maak kennis met Swift, Apples programmeertaal

Swift is Apples eigen programmeertaal om apps voor de iPhone, iPad, Mac en Apple Watch te maken. In dit artikel maken we kennis met de snelgroeiende programmeertaal.

Lees verder na de advertentie.

iPhone-apps maken met Apple Swift

De bedenker van Swift steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken. “Mijn doel met Swift was, en is nog steeds totale werelddominantie”, aldus Chris Lattner in 2017. Apples eigen programmeertaal is flink op weg en wordt steeds populairder en geliefder onder ontwikkelaars. In dit artikel maken we kennis met de snelgroeiende programmeertaal.

Apple Swift in een notendop:

  • Swift is Apples eigen programmeertaal
  • Apps voor iOS, iPadOS, macOS, watchOS en tvOS mee maken
  • Bekende (gedeeltelijke) Swift-apps zijn Uber en AirBnb
  • Geschikt voor beginnende en ervaren programmeurs
  • Er is een Swift-versie voor kinderen

Programmeren met Apple Swift

Swift is dus Apples eigen programmeertaal. Ontwikkelaars gebruiken deze taal om apps te maken voor producten van Apple, waaronder iOS en iPadOS. Het bedrijf uit Cupertino bracht Swift in 2014 uit en inmiddels zijn we toe aan de vijfde versie.

Voor zover bekend zijn er ongeveer 500.000 apps in de App Store (gedeeltelijk) met Swift geprogrammeerd, waaronder populaire applicaties als Uber, LinkedIn en Airbnb. Het is de bedoeling dat de taal op den duur Objective C gaat vervangen, dat jarenlang dé standaard voor Apple-apps was.


  kooptip  
MediaMarkt maandthema B2S Studeren met Apple! Advies nodig?
• In alle 50 winkels een Apple-specialist
• Ontdek Apple bij MediaMarkt
• Ruil je oude telefoon in voor een cadeaukaart!
Bekijk nu het Back to School-aanbod
Gratis Apple Swift cursus

Voordelen

Swift heeft enkele streepjes voor ten opzichte van zijn voorganger. Ten eerste is de nieuwe Apple-programmeertaal sneller en veiliger. Dit zorgt ervoor dat apps die met Swift gebouwd zijn bijvoorbeeld vloeiender reageren op jouw acties en minder last hebben van bugs.

Daarnaast is het makkelijker om Swift te leren ‘spreken’ dan Objective C, want eerstgenoemde staat dichterbij een normale taal. Daarbij komt ook de compactheid van Swift om de hoek kijken. Programmeurs hebben minder regels code nodig om hun app te laten werken, waardoor de ‘achterkant’ van de applicatie overzichtelijker wordt.

Tot slot is Swift open source. Dit betekent dat de broncode van de programmeertaal voor iedereen toegankelijk is. Meer mensen kunnen dus met de taal aan de slag en dat levert weer meer apps op. Ook is het goed voor de transparantie van Apple Swift.

Kennismaken met Swift

Slaat je hoofd op hol van termen als compilen, loops en syntax? Probeer dan Swift Playgrounds eens. Deze app voor de iPad en iMac helpt je spelenderwijs leren coderen. De kracht van Swift Playgrounds zit ‘m in de toegankelijkheid: de snelcurcus zadelt je je niet direct met allerlei technische begrippen en uitleg op, maar introduceert beetje bij beetje wat je moet weten.

Bovendien is Swift Playgrounds interactief. Je ziet dus direct wat het effect van jouw code is. Spelenderwijs introduceert Apple alle handvatten om aan de slag te gaan met apps maken, zonder dat ontwikkelaars in de dop te ontmoedigen. Uiteraard is Playgrounds gratis. Ben je meer van het lezen? Dan kun je de (Engelstalige) introductie tot Swift gratis downloaden in Apple Boeken.

Back to school met iPhoned

De hele maand augustus staat iPhoned in het teken van school. We helpen je bij het uitzoeken van de beste apps om van studeren een feestje te maken, kijken naar manieren om te besparen op je telefoon(abonnement)kosten en geven een dik prijzenpakket weg. Meld je aan voor onze nieuwsbrief, download de iPhoned-app of houd de site in de gaten om op de hoogte te blijven van onze nieuwste Back to school-artikelen.

Back to school: Win een rugzak vol Apple-spullen (iPhone, iPad, AirPods, meer!)

  kooptip  
MediaMarkt maandthema B2S Studeren met Apple! Advies nodig?
• In alle 50 winkels een Apple-specialist
• Ontdek Apple bij MediaMarkt
• Ruil je oude telefoon in voor een cadeaukaart!
Bekijk nu het Back to School-aanbod
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu