De iPhone 14 Pro nu tijdelijk tot €475 retour!

Zo herken je neppe Apple-accessoires

Gijs Ettes
6 januari 2016, 15:21
2 min leestijd
Zo herken je neppe Apple-accessoires

Het lijkt aantrekkelijk: op sites als Dealextreme of eBay een nieuwe oplader of kabel scoren voor je iPhone, iPad of Mac(Book). Dat levert een besparing van tientallen euro’s op, maar zo’n namaaklader kan de nodige problemen met zich meebrengen.

Lees verder na de advertentie.

Apple namaak herkennen

Expert Ken Shirrif legde het al eens uit op zijn blog: namaak-accessoires missen belangrijke elementen op de chip en de isolerende tape die van belang is voor een veilig laadproces. Hierdoor ligt het risico van oververhitting op de loer, waardoor niet alleen de lader, maar ook je iDevice schade kan oplopen. Bovendien heeft een neplader vaak maar een fractie van de kracht van zijn officiële evenknie, wat zorgt voor vertraging en problemen met opladen.

namaak 1

Aan het uiterlijk van Apple-accessoires zie je soms lastig of je te maken hebt met een kopie of het echte werk. Op de buitenkant staat vaak dezelfde certificatie-informatie en ook verpakkingen lijken soms levensecht. Toch zijn er wel degelijk manieren om te checken of je met een officiële kabel of oplader te maken hebt. Zoals te zien in bovenstaande afbeelding verraadt de afwerking veel. De officiële Lightning-kabel heeft geen opening op het punt waar de draad en usb-poort samenkomen, de nepperds wel.

Net als de officiële kabels zijn ook de namaakvarianten van een serienummer voorzien. Fabrikanten van nepkabels besteden weinig aandacht aan de kwaliteit waarmee deze informatie wordt gedrukt. Over het algemeen wordt de copyrightinformatie op elk Apple-product op dezelfde, lichte manier gedrukt, waarbij tekst niettemin goed leesbaar is. Bij de namaakkabels wisselt de kwaliteit sterk, waardoor tekst vaak onleesbaar is.

apple namaak

In de afbeeldingen hieronder valt op dat officiële Apple-accessoires vaak beter zijn afgewerkt, waardoor er geen sprake is van inkepingen en ruwe contacten. Ook de stekker en de onduidelijke wijze waarop de copyrightinformatie is geprint, verraadt de namaakaccessoires.

Tot slot zijn er duidelijke verschillen te zien als je de officiële lader en de namaakvariant open schroeft (zie hieronder). Doorgaans wordt gebruikgemaakt van goedkope onderdelen die op amateuristische manier zijn gemonteerd zonder de juiste isolerende tape. Om de lader toch het juiste gewicht te geven, worden soms metalen blokjes toegevoegd.

apple namaak accessoire

Een Apple-lader mag dan een stuk duurder zijn, maar wel de slimmere keuze als je waarde hecht aan een accessoire dat lang meegaat en geen schade aanricht aan je apparatuur. Meer redenen waarom je niet voor Chinese namaak moet gaan, lees je op deze pagina.

Bronnen: Righto, Etrade Supply
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu