Zo werkt de toffe vr-modus van Apple Maps (dankzij ARKit)
Lars Paymans

Apple spreekt er met geen woord over, maar in Apple Maps zit een indrukwekkende virtual reality-modus verstopt. Vanaf iOS 11 kan iedereen er gebruik van maken. We laten zien hoe het werkt.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Apple Maps vr-functie benut ARKit

Sinds iOS 11 heeft Apple een leuke extra toegevoegd aan kaartendienst Apple Maps. De bekende FlyOver-functie is uitgebreid met de mogelijkheden van ARKit. Hierdoor kun je door met je iPhone te bewegen letterlijk inzoomen op gebouwen, alsof je als reus boven een digitale stad hangt.

De enige voorwaarde die Apple Maps stelt, is dat de stad in kwestie een FlyOver heeft. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld Utrecht en Rotterdam. Dit zorgt er namelijk voor dat satellietbeelden vervangen worden door driedimensionale gebouwen, die ARKit vervolgens op een nieuwe manier tot leven wekt.

Apple Maps VR

Zo gebruik je de functie:

  1. Open Apple Maps (de Kaarten-app);
  2. Tik op ‘3D’ in de rechter bovenhoek;
  3. Ga naar een stad met FlyOver, Utrecht bijvoorbeeld;
  4. Wacht tot de kaart geladen is en beweeg met je iPhone of iPad.

Bewegen en draaien met je iPhone en iPad

Vanaf nu kun je met je vinger door de stad scrollen, terwijl de positie van je iPhone of iPad bepaalt waar je heen kijkt. Het is één van de manieren waarop Apple het augmented reality-platform benut in zijn apps. Ondertussen zijn ook ontwikkelaars druk bezig om hun eigen ar-apps te ontwikkelen. De beste hebben we in het onderstaande overzicht op een rijtje gezet.

Lees ook: Deze 6 video’s tonen de kracht van ARKit

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.