Gids: Alles over het opvragen en beheren van je privacygevoelige Apple-data
Lars Paymans

Apple maakt het voortaan heel gemakkelijk om te zien welke persoonlijke gegevens het bedrijf over je verzamelt en verzameld heeft. Is dat de moeite waard? Welke gegevens zijn dit precies en hoe vraag je dit op? We laten zien hoe het werkt.

Zo kun je een kopie van al je Apple data opvragen

Om te voldoen aan de nieuwe Europese privacywetgeving GDPR heeft Apple een nieuwe functie uitgerold. Hiermee kan iedere gebruiker een bestand opvragen van alle gegevens die het bedrijf over je verzameld heeft. Ook Instagram, WhatsApp, Facebook en andere diensten introduceren deze maand een soortgelijke functie. Hierover beantwoorden we vier veelgestelde vragen.

 1. Waarom maakt Apple deze data nu ineens inzichtelijk?
 2. Waarom zou ik deze data downloaden en bekijken?
 3. Hoe download ik deze kopie van mijn verzamelde data?
 4. Wat kan ik doen na het zien van deze gegevens?

Apple data opvragen

1. Waarom maakt Apple deze data nu inzichtelijk?

Om aan de Europese GDPR-regels te voldoen, heeft Apple een nieuwe Data en Privacy-website in het leven geroepen. De nieuwe wetgeving verplicht bedrijven om transparanter om te gaan met verzamelde gebruikersdata. Dat kan door vooraf uit te leggen waar je gegevens voor gebruikt worden, of door gebruikers op ieder moment de optie te geven om al deze gegevens in te zien.

Dit moet het voor jou als gebruiker gemakkelijker te maken om de baas te blijven over je persoonsgegevens, en voorkomt dat bedrijven je met veel moeilijke woorden en formulieren om de tuin kunnen leiden.

2. Waarom zou ik deze data downloaden en bekijken?

Hoewel het niet verplicht is om je data te downloaden, geeft het waardevolle inzichten in de manier waarop Apple met je data omgaat. Met een druk op de knop kun je alle gegevens inzien die met jouw Apple ID samenhangen. Dat zijn onder meer contacten, kalenderafspraken, notities, foto’s, documenten, e-mails en pdf-bestanden.

Dat geeft jou voor het eerst duidelijkheid over de hoeveelheid data die het bedrijf uit Cupertino van jou opslaat. Vervolgens kun jij op basis hiervan een conclusie trekken of je dit acceptabel vindt of niet. Zelfs als je je geen zorgen maakt over je privacy, is het de moeite waard om een keer door je data heen te bladeren.

Apple data opvragen

3. Hoe download ik een kopie van mijn verzamelde data?

Het opvragen en downloaden van deze data is dankzij de nieuwe website van Apple simpel. Doorloop onderstaande stappen om een kopie van je gegevens op te vragen.

 1. Ga naar privacy.apple.com op je Mac;
 2. Log in met je Apple ID;
 3. Klik in het volgende venster op ‘Get Started’ onder het kopje ‘Get a copy of your data’;
 4. Vink in de lijst alle onderdelen aan waarvan je de data wil inzien;
 5. Na het maken van je selectie klik je op ‘Continue’;
 6. Kies een maximale bestandsgrootte tussen de 1GB en 25GB;
 7. Kies ‘Complete request’ om de aanvraag te voltooien.

Houd bij het kiezen van de maximale bestandsgrote rekening met je internetsnelheid. Het kan gebeuren dat je totale datapakket groter is dan 25GB, en Apple dus meerdere mails zal sturen om alle gegevens beschikbaar te maken. Het verzamelen en verzenden van deze data kan maximaal zeven dagen duren. Apple zal je zelf een downloadlink mailen. De status van je aanvraag is te checken via privacy.apple.com/account.

Apple data opvragen

4. Wat kan ik doen na het zien van deze gegevens?

Heb je het databestand ontvangen en doorgelezen, dan is het aan jou om hier een conclusie uit te trekken. Vind je het prima dat Apple deze gegevens heeft, dan hoef je niets te doen. Kom je data tegen die niet klopt, dan kun je deze via de Data en Privacy-website van Apple doorgeven zodat deze wordt aangepast.

Kom je hierdoor echter tot de conclusie dat Apple je privacy teveel schaadt, dan is het nu ook gemakkelijker dan ooit om je hele account te deactiveren of helemaal te verwijderen. Dit doe je in beide gevallen via het privacy-dashboard van privacy.apple.com. Het verschil tussen deactiveren en verwijderen is als volgt.

Account deactiveren: Kies hiervoor om je account tijdelijk te deactiveren. Je kunt je account of Apple-diensten hierdoor niet meer gebruiken, maar je gegevens worden nog niet permanent verwijderd. Deze optie is handig als je twijfelt, maar nog niet zeker weet of je volledig wil stoppen met het gebruiken van je Apple ID.

Account verwijderen: Weet je zeker dat je jouw Apple ID en alle gegevens die hiermee verbonden zijn wil verwijderen, dan kies je voor deze optie. Al jouw data die met Apples diensten zijn verbonden worden hierdoor permanent verwijderd. Je kunt dit proces niet ongedaan maken.

Ben je na het lezen van deze gids ook benieuwd naar de gegevens die andere apps over je verzamelen? Lees dan onderstaande tips.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.