Gids: Deze Apple-accessoires helpen mensen met een beperking

Michel van 't Klaphek
15 mei 2018, 19:21
4 min leestijd
Gids: Deze Apple-accessoires helpen mensen met een beperking

Apple maakt haar apparaten zo gebruiksvriendelijk mogelijk voor mensen met een beperking. Om de ervaring nóg beter te maken, zijn er ook diverse accessoires op de markt. iPhoned selecteert de beste hulpmiddelen.

Lees verder na de advertentie.

Apple-accessoires beperking: de beste hulpmiddelen

Technologie is voor iedereen, zo vindt ook Apple. Sinds jaar en dag beschikken macOS en iOS zodoende over Toegankelijkheid, waardoor mensen met een beperking alsnog optimaal van hun Apple-apparaat kunnen genieten. Naast softwarematige ondersteuning zijn er ook genoeg accessoires beschikbaar. Wij zetten de beste hulpmiddelen voor mensen met een beperking op een rij.

1. Tablethouder voor de rolstoel

Apple-accessoires mensen met een beperking rolstoel

Wanneer het niet mogelijk is om een iPad vast te houden, biedt een houder uitkomst. De Onyx-tablethouder kan 360 graden draaien, is makkelijk te bevestigen op praktisch elke rolstoel en biedt voldoende grip dankzij het klemmechanisme.

Bovendien bevat het blad, waar de iPad op rust, over een antislip laag. Verder zijn zowel de hoogte als kijkhoek aanpasbaar, waardoor je de tablet in elke gewenste positie kunt plaatsen. Tot slot kun je de houder ook op andere oppervlakken bevestigen, zoals de rand van een bed.

→ Onyx-tablethouder bestellen bij Emounting.nl

2. iPad en iPhone bedienen zonder aanraken

De Blue2 is een drukschakelaar voor je iPad, iPhone, iPod Touch en Mac. Het grote voordeel van deze switch is dat hij via bluetooth met je apparaat verbindt, waardoor je geen last hebt van kabels. Bovendien hoef je zo geen losse interface aan te schaffen om je schakelaars op aan te sluiten.

Apple-accessoires mensen met een beperking Blue2-switch

Je kunt de twee knoppen op vier manieren programmeren waardoor de schakelaar vrijwel alle gebruikelijke Apple-functies kan uitvoeren. Standaard gebruik je de ene knop om te bladeren en de andere knop om te selecteren. De switch beschikt over een oplaadbare batterij en twee externe aansluitingen voor aanvullende schakelaars. Op die manier kun je je Apple-apparaat nog sneller bedienen.

Zo neem je een schakelaar in gebruik:

  • Ga in het in het instellingenmenu naar ‘Algemeen’ en tik op ‘Toegankelijkheid’;
  • Selecteer ‘Schakelbediening’ en versleep de schuifknop. Tik vervolgens op ‘Schakelaars’ en volg de aanwijzingen op het scherm;
  • Je schakelaar is nu toegevoegd. Belangrijke instellingen zoals wijze van scannen en knoppen programmeren kun je aanpassen in het ‘Schakelaars’-tabblad.

→ Blue2 bestellen bij Apple

3. Uitbreidingen voor de Blue2

Zoals gezegd kun je Blue2-schakelaar uitbreiden. Een voorbeeld hiervan is de Pillow Switch. Deze switch is gemaakt voor mensen die hun handen niet kunnen gebruiken. Je plaatst de schakelaar bijvoorbeeld op een rolstoelkussen, waardoor je je Apple-apparaat met je wang of hoofd kunt bedienen.

Apple-accessoires mensen met een beperking Pillow-switch
Apple-accessoires mensen met een beperking Proximity Sensor-switch

Een andere uitbreidingsmogelijkheid is de Candy Corn Proximity Sensor. Zoals de naam al doet vermoeden hoef je deze schakelaar niet eens in te drukken. Houd je hand, of ander lichaamsdeel, simpelweg vlakbij de sensor om hem te activeren. Zodra het apparaat je beweging opmerkt, reageert hij zowel met een geluid, licht en trilling. Hiermee is hij ideaal voor mensen met een motorische en / of visuele beperking.

→ Pillow Switch bestellen bij Apple

→ Candy Corn Proximity Sensor bestellen bij Apple

4. Gemakkelijke muis voor je Mac of MacBook

De AbleNet BigTrack is een alternatief voor mensen die moeite hebben met het bedienen van een reguliere computermuis. Het apparaat heeft aan beide kanten twee grote, programmeerbare knoppen met in het midden een scrolwiel. De knoppen zijn expres achter het wiel geplaatst, om onbedoelde muisklikken te voorkomen.

Apple-accessoires mensen met een beperking Ablenet bigtrack-muis

Verder is ook sleepvergrendeling aanwezig waardoor de muis geschikt is voor mensen met een motorische beperking. Je sluit hem makkelijk op je Mac of MacBook aan door middel van usb.

→ AbleNet BigTrack-computermuis bestellen bij Apple

5. Duidelijke toetsenbordtekens

Wanneer je moeite hebt met het kunnen zien van de kleine symbolen op je Apple Magic Keyboard, biedt deze ultradunne toetsenbordcover uitkomst. Je legt de siliconen mat simpelweg op je toetsenbord en klaar ben je. Naast dat slechtzienden zo makkelijker en sneller kunnen typen, beschermt de cover ook tegen vuil, stof en morsen.

Apple-accessoires beperking keyboard-cover

Tijdens gebruik blijft de siliconen mat op zijn plek liggen en je kunt hem gewoon onder de kraan afspelen wanneer hij vies is. Let wel op: de cover is op maat gemaakt voor de Apple Magic Keyboard.

→ LogicSkin-toetsenbordcover bestellen bij Apple

Maandthema: Toegankelijkheid

Deze maand besteden we op iPhoned speciaal aandacht aan toegankelijkheid en Apple. Houd de website in de gaten, download onze iPhoned-app en schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu