Tip: zo zet je de vorige versie van een app terug

20 februari 2016, 13:01
3 min leestijd
Tip: zo zet je de vorige versie van een app terug

Het kan gebeuren dat jij een app-update zo vervelend vindt, dat je het liefst de vorige versie zou terugzetten. We laten zien hoe dit zogeheten app downgraden werkt.

Lees verder na de advertentie.

Van sommige updates merk je nauwelijks iets, andere brengen forse wijzigingen aan in jouw favoriete app. Dit kan positief zijn en nieuwe features brengen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Een update kan namelijk ook veel gebruikte functionaliteiten weghalen, een nieuw maar lelijk design met zich mee brengen en meer.

Gebruik iTunes

Veel iOS-gebruikers synchroniseren hun bestanden al in iCloud, maar hier wordt altijd de laatste versie van een app bewaard. Gelukkig is er een trucje waardoor je via iTunes de vorige versie van deze app kunt terugzetten.

Volg hiervoor de volgende stappen. Allereerst is het belangrijk dat je altijd een back-up maakt van je data via iTunes. Dat gaat heel gemakkelijk in drie stappen:

  • Verbind je iPhone met je computer met behulp van een Lightning-kabel en open iTunes;
  • Laat je iPhone synchroniseren met iTunes en selecteer daarna ‘Archief > Apparaten > Zet aankopen over’. iTunes zal nu alle apps en muziek die je hebt aangekocht en gedownload in de App Store of via iTunes bewaren;
  • Als laatste stap maak je een reservekopie ofwel de back-up van deze bestanden door naar ‘Archief > Apparaten > Maak reservekopie’ te gaan.
app downgraden

Hier lees je meer over het maken van een back-up via iTunes

Uitleg app downgraden

Na het maken van de back-up heb je in ieder geval altijd de door jou gedownloade apps en muziek achter de hand, mocht er onverhoopt iets gebeuren met je iPhone of iPad. Je kunt de bestandsmappen ergens anders naartoe kopiëren als je ze veilig wilt bewaren of bijvoorbeeld mee wilt nemen op een usb-stick.

De reservekopie is echter ook te gebruiken om vorige versies van een app terug te zetten. Ontkoppel je iDevice van je computer en volg de volgende stappen.

  1. Open op je desktop de map iTunes en ga vervolgens naar ‘iTunes Media > Mobile Applications (mobiele applicaties)’. Deze map kun je het gemakkelijkst via Spotlight vinden (druk cmd + spatie in en zoek ‘iTunes Media’ of ‘Mobile Applications’). Hier vind je een overzicht van alle huidig geïnstalleerde apps, maar ook eerdere versies van die app;
  2. Check welke versie van de app jij terug wilt zetten en verwijder alle later uitgebrachte updates in de map. Vervolgens wis je ook de app zelf van je iPhone;
  3. Verbind je iPhone weer met de computer en ga in iTunes naar de sectie ‘Apps’. Verwijder de laatste versie van de app als deze hier nog staat en sleep nu de oudere versie vanuit de Mobile Applications-map naar iTunes. Klik vervolgens in de Apps-sectie op de app die je op de iPhone wilt zetten en sleep ‘m naar links in beeld op de naam van je iPhone.
oudere app terugzettenk

Besluit je in een later stadium dat je alsnog een nieuwere versie van de app wilt downloaden, dan kan dat natuurlijk gewoon via de App Store. Deze versie overschrijft dan de oudere app. Als je oudere versies van een app terugzet, is het daarom ook slim om automatisch bijwerken uit te schakelen. Voor je het weet wordt de app weer overschreven door een nieuwere versie.

Deze tip werkt alleen als je regelmatig een back-up van je bestanden maakt. Doe je dit niet, dan heeft iTunes ook geen reservekopie opgeslagen van de app die je wilt gebruiken en wordt het een stuk lastiger een oudere versie terug te zetten.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu