Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Tip: zo maak en deel je jouw afspeellijsten in Spotify en Apple Music

Dennis de Vries
15 september 2019, 10:02
5 min leestijd
Tip: zo maak en deel je jouw afspeellijsten in Spotify en Apple Music

Jouw muzieksmaak is onovertroffen, daar bestaat geen twijfel over. Maar hoe overtuig je anderen daar van? Door een afspeellijst te maken met de beste muziek! Als je daar eenmaal mee klaar bent, kun je ‘m delen om zo de wereld mee te laten genieten van jouw selectie.

Lees verder na de advertentie.

Verzameling van lievelingsliedjes

Afspeellijsten hebben een belangrijke functie in muziekstreamingdiensten. Het geeft je de mogelijkheid om verzamelingen te maken en die te delen. Een bekende playlist die waarschijnlijk iedereen wel gebruikt is ‘favorieten’, waarin je al je lievelingsliedjes bij elkaar bewaart.

Streamingdiensten bieden zelf al flink wat kant en klare afspeellijsten aan. Zo biedt Spotify zijn gebruikers elke week een nieuwe ‘Discover Weekly’-playlist aan. Deze is samengesteld op hun luistergedrag en vol met muziek die ze niet kennen, maar waarschijnlijk wel goed vinden. Een populaire playlist bij Apple Music is bijvoorbeeld ‘best of the week‘, waarin wekelijks de beste nieuwe tracks te horen zijn. Als je een playlist eenmaal volgt, wordt die vanzelf bijgewerkt als er nieuwe muziek in staat.

Zo maak je afspeellijsten op je iPhone

Echt persoonlijk wordt het pas als je zelf afspeellijsten gaat maken. Zo kun je niet alleen je lievelingsliedjes bij elkaar in een lijst zetten, je kunt ook lijstjes maken voor heel specifieke momenten, personen of gebeurtenissen.

Een feestje bij je thuis. Liedjes die je graag onder de douche meezingt, liedjes die iets te maken hebben met ‘Apple’ of ‘iPhone’, een ouderwetse mixtape voor je geliefde: je kunt het zo gek niet bedenken. Hoe werk je met deze afspeellijsten? In Spotify en Apple Music is dat heel eenvoudig.

Zo maak je een afspeellijst in Apple Music

 1. Zoek in Apple Music een liedje op dat je in je nieuwe afspeellijst wil hebben;
 2. Druk lang op het nummer of gebruik 3D Touch, en kies ‘Zet in afspeellijst’;
 3. Kies ‘Nieuwe afspeellijst’;
 4. Je kunt nu je afspeellijst creëren. kies een naam, beschrijf ‘m kort en kies een leuke coverafbeelding;
 5. Om meer muziek toe te voegen aan de afspeellijst, kies je de optie ‘Voeg muziek toe’. Je kunt nu nummers zoeken. Als je een nummer op de lijst wil zetten, druk je op ‘Voeg toe aan afspeellijst’;
 6. Zodra je klaar bent, druk je op ‘Gereed’.

Je kunt later altijd nog meer nummers toevoegen door de hierboven staande stap 1 en 2 te volgen. In plaats een nieuwe afspeellijst te maken, kies je echter voor de lijst die je eerder al gemaakt hebt.

Afspeellijst delen in Apple Music

Als je een abonnement hebt op Apple Music kun je jouw playlist ook delen met de wereld. Bij stap drie hierboven, vink je dan de optie ‘Toon op mijn profiel en in ‘Zoek’ aan. Zo kunnen andere gebruikers ook naar jouw playlist luisteren.

Wil je ‘m delen met een specifiek persoon, dan kun je de playlist ook opsturen. Druk in de afspeellijst op de knop met drie stipjes en kies vervolgens ‘Deel afspeellijst’. Je kunt vervolgens selecteren met welke app je de afspeellijst wil delen.

Apple Music

Apple

Gratis via App Store

Zo maak je een afspeellijst in Spotify op iPhone of iPad

Heb je een Spotify-account, dan werkt het maken van afspeellijsten als volgt:

 1. Op het startscherm van Spotify druk je op de ‘Bibliotheek’-knop, onderin je scherm;
 2. Selecteer in de lijst de optie ‘Afspeellijsten;
 3. Druk op ‘Afspeellijst maken’;
 4. Je kunt nu je afspeellijst een passende naam geven. Als je klaar bent, druk je op ‘Maken’ en ben je klaar;
 5. Je vind je afspeellijst terug in je bibliotheek. Er staan nog geen nummers in, die kun je nu toevoegen;
 6. Als je een liedje afspeelt, druk op de drie stipjes voor meer opties;
 7. Kies ‘toevoegen aan afspeellijst. Selecteer vervolgens de afspeellijst die je zojuist hebt gemaakt.

Afspeellijst delen met Spotify Code

Spotify heeft een eigen manier ontwikkeld om afspeellijsten te delen met andere gebruikers. Elk liedje, album of playlist krijgt een eigen Spotify Code. Die is nog het best te vergelijken met Spotify’s interpretatie van een qr-code. Door die te scannen met de Spotify-app, krijg je direct de afspeellijst op je telefoon. Zo werkt dat:

 1. Ga naar de afspeellijst en druk op de knop met drie stipjes om meer opties tevoorschijn te halen;
 2. Onder de afbeelding van de afspeellijst zie je nu de Spotify Code staan. Die kun je laten scannen door iemand die de Spotify-app ook heeft. Diegene kan in de zoekoptie dan het camera-icoontje selecteren.
 3. Je kunt de Spotify Code ook als afbeelding opslaan door er lang op te drukken. Vervolgens kun je ‘m versturen via bijvoorbeeld een berichten-app.

Het leuke van de Spotify Code is dat hij ook offline goed werkt. Net als een qr-code kun je ‘m bijvoorbeeld gebruiken om je playlists op een sticker af te drukken. Voor als je echt graag luisteraars trekt. Gebruikers die liever niet met deze code werken, kunnen bij bovenstaande stap 1 gewoon kiezen voor ‘Delen’.

Gezamenlijke afspeellijsten in Spotify

Je hoeft er niet alleen voor te staan bij het maken van een playlist. Spotify heeft bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om afspeellijsten gezamenlijk te maken. Zo kunnen vrienden en bekenden waarmee je de playlist deelt liedjes toevoegen of de volgorde veranderen. Perfect voor als je met een groep op stap gaat en muziek nodig hebt die iedereen kan bekoren.

 1. Ga naar je bibliotheek en selecteer ‘Afspeellijsten’;
 2. Druk naast de afspeellijst op de drie stipjes, voor meer opties;
 3. Selecteer de optie ‘Gezamenlijk maken’;
 4. Iedereen met wie je de afspeellijst deelt, kan die nu bewerken;
 5. Ben je klaar met de muziek van anderen? Je kunt op dezelfde manier de playlist weer niet gezamenlijk maken.

Spotify - Muziek en podcasts

Spotify

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu