Tip: afbeeldingen bijsnijden met Voorvertoning op de Mac

Wouter Nijsen
25 januari 2016, 13:55
2 min leestijd
Tip: afbeeldingen bijsnijden met Voorvertoning op de Mac

Je hebt geen uitgebreid fotobewerkingsprogramma nodig om plaatjes bij te snijden op de Mac. Met Voorvertoning kun je vlot je foto’s bewerken. iPhoned legt uit hoe het werkt.

Lees verder na de advertentie.

Afbeeldingen bijsnijden met Voorvertoning

Er zijn verschillende programma’s waarmee je relatief makkelijk afbeeldingen bijsnijdt en bewerkt. Photoshop is daar een goed voorbeeld van, maar niet iedereen zit te wachten op de opties die dit programma biedt. Wat je wellicht niet weet, is dat elke Mac(Book) beschikt over een programma waarmee je beelden kunt bijsnijden. Dit is Voorvertoning, die ook wordt gebruikt om afbeeldingen en pdf-bestanden te openen. Je herkent de applicatie aan het simpele uiterlijk, de minimale opties en het blauwe app-icoontje.

Een afbeelding bijsnijden met Voorvertoning is heel makkelijk. In de onderstaande stappen leggen we het uit.

  1. Open een afbeelding op je Mac met de Voorvertoning-app;
  2. Gebruik je muis of het trackpad om een gedeelte van het plaatje te selecteren. Dit doe je door ingedrukt te houden en een vlak te selecteren;
  3. Laat vervolgens los en gebruik de toetsencombinatie CMD(⌘) + K om het proces te voltooien.
Voorvertoning

Wanneer je de stappen hebt doorlopen, worden wijzigingen automatisch opgeslagen en heeft de afbeelding het door jouw gekozen formaat. Er wordt geen nieuw bestand aangemaakt; de oorspronkelijke afbeelding wordt alleen aangepast. Houd hier dus rekening mee voordat je begint te bewerken. In sommige gevallen is het handiger om vooraf een kopie te maken.

Tijdens het bijsnijden toont Voorvertoning ook welke resolutie de afbeelding heeft. Dit zie je onderin beeld, naast de muisaanwijzer. Hiermee zie je in één oogopslag of het plaatje het juiste formaat heeft en wel scherp genoeg blijft. Daarnaast is het mogelijk om het plaatje met anderen te delen middels de deelknop in de menubalk (vierkantje met het pijltje naar boven). Hierbij kun je kiezen om te delen via de Mail-app, AirDrop, Twitter, Facebook en meer.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu