Adblocker op je iPhone: instellen en de 4 beste apps

Gijs Ettes
8 juni 2017, 21:45
5 min leestijd
Adblocker op je iPhone: instellen en de 4 beste apps

Sinds een tijdje ondersteunt iOS de optie om advertenties tijdens het browsen te blokkeren. We laten je zien hoe het werkt en lichten de beste adblock-apps uit.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties blokkeren op je iPhone en iPad

Adblockers voor pc en Mac bestaan al jaren, maar op mobiel moesten we tot 2015 en de release van iOS 9 wachten voor de optie om hinderlijke reclames tijdens het browsen te blokkeren. Als je gebruikmaakt van Safari in iOS, dan is het activeren van een adblocker heel eenvoudig. Heb je een goede app gevonden (hieronder bespreken we er vier) dan is het een kwestie van de instellingen induiken en op ‘Safari’ klikken. Scrol vervolgens naar de optie ‘Materiaalblokkeringen’ en zet het schuifje achter de desbetreffende app op groen. Daarna heb je er in principe geen omkijken meer naar.

Het instellen van een adblocker is heel eenvoudig

Als voorbeeld nemen we Purify, een relatief goedkope adblocker die niet alleen advertenties, maar ook tracking cookies blokkeert. Met dit soort cookies verzamelen adverteerders informatie over je surfgedrag en voorkeuren, om vervolgens de inhoud van reclames daarop af te stemmen. Heb je op website A naar een nieuwe iPhone gezocht, dan kan het zijn dat je vervolgens op website B een reclame ziet voor een iPhone-aanbieding bij provider X. Door trackers te blokkeren, kun je je privacy op het web beter waarborgen. Vanaf iOS 11 heeft Safari deze optie overigens ingebouwd.

Websites ‘whitelisten’

Het blokkeren van advertenties blijft een veelbesproken onderwerp. Veel online uitgevers en websites – waaronder iPhoned – bieden informatie gratis aan hebben advertentie-inkomsten hard nodig voor website-onderhoud en het betalen van redacteurs. Zonder die inkomsten kunnen veel partijen gewoonweg niet overleven.

Sites die je graag leest en die je een warm hart toedraagt, kun je dan ook het beste toevoegen aan een whitelist met pagina’s waarvan advertenties niet geblokkeerd worden. Daarmee doe je de mensen die dagelijks met veel passie werken aan de site een groot plezier en zorg je dat je favoriete websites blijven bestaan.

adblocker iphone

Een website whitelisten kan doorgaans via de instellingen van de adblocker. Bij Purify werkt het net wat anders. Binnen Safari druk je onderaan op de Deel-knop (vierkantje met pijltje omhoog) en veeg je naar ‘Meer’. Voeg bij ‘Activiteiten’ de optie ‘Purify Actions’ toe. Hiermee kun je de site whitelisten of een melding maken als deze vreemd gedrag vertoont.

Adblocker iPhone: dit zijn je beste opties

Als je een adblocker voor de iPhone of iPad zoekt, heb je verschillende opties. Hieronder lichten we vier apps uit waar wij tot nu toe de beste ervaringen mee hebben gehad.

1. Purify

purify adblocker

We namen Purify al eerder even onder de loep. Deze iOS-adblocker valt vooral op door zijn gebruiksgemak en snelheid. Browsen zonder advertenties en trackers gaat met Purify nog een stukje sneller dan bij de concurrentie. Verder biedt de adblocker de mogelijkheid om afbeeldingen, uitgevoerde scripts en externe lettertypes te blokkeren, om zo je surfervaring te verbeteren. Een website wordt dan vlotter ingeladen en je verbruikt minder data, maar van de opmaak blijft natuurlijk weinig over. Purify laat je tot slot websites die je graag leest whitelisten.

Download Purify in de App Store (2,29 euro)

2. 1Blocker

1Blocker

Een andere goede optie is 1Blocker, dat in principe alles kan blokkeren en gratis is te proberen. Alleen voor ongelimiteerd blokkeren is een in-app aankoop van een paar euro vereist. 1Blocker laat je met een druk op de knop duizenden advertenties, uitgevoerde scripts en trackers blokkeren en gemakkelijk je voorkeuren aanpassen. De makers beloven regelmatige updates en geven gebruikers de optie om zelf blockers te bouwen met een uitgebreide ingebouwde editor. Gebruik van de app kan je een databesparing van zo’n 50 procent opleveren; handig als je een kleine databundel hebt.

Download 1Blocker in de App Store (gratis/5,49 euro)

3. Crystal Adblock

crystal adblock iphone

Crystal is een effectieve adblocker die wel maar een beperkt aantal opties biedt. Het idee is dan ook dat je de applicatie inschakelt en er vervolgens geen omkijken meer naar hebt. Crystal kan, net als de adblockers hierboven, advertenties, trackers en scripts blokkeren. Dat moet een besparing van data opleveren en ervoor zorgen dat je langer met de accu van je iOS-toestel kunt doen. Crystal werkt ook weer samen met Safari en werkt vlekkeloos. Deze adblocker voor iPhone en iPad kost 99 cent.

Download Crystal Adblock in de App Store (0,99 euro)

4. AdBlock Browser

adblock browser adblocker iphone

Maak je liever geen gebruik van Safari, overweeg dan AdBlock Browser als alternatief. Deze browser werd ontwikkeld door de makers van de populaire Adblock Plus-extensie voor pc en Mac. AdBlock Browser heeft alle functies die je van een moderne browser mag verwachten, zoals tabbladen en bladwijzers. De app kan advertenties en trackers blokkeren en bespaart op die manier tot 50 procent data en 23 procent accu. Je kiest zelf kiezen wat je wilt blokkeren en kunt sites toevoegen aan een whitelist. Adblock Browser belooft ook malware-infecties te beperken door malafide advertenties niet in te laden.

Download AdBlock Browser in de App Store (gratis)

Conclusie

Zoals je ziet is de basisfunctionaliteit van de meeste adblockers vergelijkbaar, al valt 1Blocker op door de aanpassingsmogelijkheden die je hebt. De app is gratis te proberen, al kun je dan niet alle reclame en trackers filteren. Crystal bevat minder opties dan 1Blocker, waardoor de app geschikter is voor beginnende gebruikers. Voor wie Safari maar niets vindt, is AdBlock Browser een goed alternatief. Uiteindelijk gaat onze voorkeur echter uit naar Purify. Deze adblocker werkt vlot, blokkeert bijna alles en bespaart je op die manier data en accu.

Heb je een aanvulling voor de lijst hierboven? Laat het weten in de comments!

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen